Zdjęcie w tle
Kjubsonek

Kjubsonek

Kompan
  • 10wpisy
  • 6komentarzy
Młynek poszukiwany
Espresso z gaggia classic pro (zmodowany do 9 barów)
Żarnowy elektryczny stacjonarny
Budżet do 1500 zł
Kompaktowe rozmiary mile widziane
Mielenie kawy w stylu NICHE zero (wsypuję 18 g kawy i tyle mi mieli) mile widziane
Koniecznie musi być dostępny na alledrogo

Wspomożycie?

#kawa #ekspresdokawy #szukajzhejto

Moje karmelowe latte macchiato dla atencji gawiedzi
195de7f0-26ab-4ca4-806e-fbeafad63ace

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Klitoria ternateńska
Sproszkowana
Blue matcha
specyficzny wygląd
Smak średni
Raczej dobrze wyglądające niż smakowe doświadczenie
#matcha #kawa #gotowanie
8b1d709d-9789-48a3-aaa2-6085d6aadb2b
9d0b9b9d-d49c-4623-9a11-096e2a7dca9e
Kjubsonek

@dylwicked mmmm zmielony Ważniak

GazelkaFarelka

@Kjubsonek To przecież woda z pędzelków po malowaniu akwarelami

Zaloguj się aby komentować

(Nie) poranna kawa z Hejto część 3
Cappuccino
Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
1/3 filiżanki espresso
1/3 podgrzanego mleka
1/3 pianki z mleka
Wszystkiego po trochu
Mleko spieniamy w dyszy
1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
Lanie piany
Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje
dd9326be-fed3-4245-81ac-b0dc0fffd579
baranek_bozy

taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój

Zaloguj się aby komentować

(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2
ICED CAPPUCCINO
Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.
1/3 szklanki mleka
Kostki lodu
Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)
Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki
Wlewamy do szklanki zimne mleko
Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)
Przygotowujemy się do zaparzania espresso
I teraz mamy dwie opcje
Słodka i normalna
W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi
Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić
Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze
Przygotowujemy zimna piankę
Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza
WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to dupa nie ICED CAPPUCCINO
Możemy przyozdobić posypka że stencilem
Smacznego
#kawa #lukasz
#kawatime #gotujzhejto
754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b
sullaf

Spierdoliłem. Jakoś mi się wszystko wymieszało i wyszła mi tylko lurowata kawa z mlekiem na zimno

Kjubsonek

@sullaf dobrze ubiłeś piankę?

sullaf

@Kjubsonek widocznie za słabo. Spróbuję przy okazji jakiejś kolejnego podejścia

Zaloguj się aby komentować

Poranna kawusia z Hejto część pierwsza
Latte
-Podgrzane mleko 4/5 kubka
-Mleczna pianka 1 cm
- podwójne espresso
Mleko podgrzewamy w dyszy spieniajacej
Żeby podgrzewać mleko należy na początku lekko spienić napój leciutko wynurzając końcówkę dyszy, oznaką chęci nabrania powietrza przez dysze jest jej ryk (serio... Jak mleko wymaga spienienia zaczyna się drżeć jak stara przed Wigilią). Po krótkim spienianiu zanurzyć dysze prostopadle do dna dzbanka 1 cm nad jego powierzchnią, trzymać do uzyskania odpowiedniej temperatury
Po podgrzaniu mleka nagrzać szklankę do latte ( nalać do 3/4 szklanki wrzątku)
Zacząć zaparzać podwójne espresso
Po zaparzeniu espresso należy wylać wodę ze szklanki, połączyc mleko z pianką w dzbanku (okrężnymi ruchami na stole machać dzbankiem do mleka) do lekko przechylonej szklanki zacząć wlewać mleko, na tyle szybko żeby zlecialo trochę pianki, wlać na tyle dużo mleka by po wlaniu espresso była możliwość korekcji ilości piany, wlej espresso zdecydowanym szybkim ruchem na środek szklanki
Korekcja piany
Wlałeś za szybko i piany jest>1 cm ?
Zdecydowanym silnym ruchem walnij dzbankiem z mlekiem w stół roboczy bądz swój zakuty pospieszny łeb żeby oddzielić spowrotem mleko od piany i wlej delikatnie mleko z pewnej wysokości (łatwiej wtedy wychodzi)
A co jeśli pianki jest za mało?
Połącz mleko tymi okrężnymi ruchami co wcześniej były opisane
I oprzyj lejek dzbanka o szklankę
Zdecydowanymi ruchem wylej pianę
Pamiętajcie przy korekcji piany by nie uszkodzić latte Artu
Smacznego
#kawa #kawusia #kawazhejto
70e4e02a-6ad5-4191-a40c-b380e8de60e3
Kjubsonek

@jenta barista automatyczny

Zaloguj się aby komentować