Zdjęcie w tle
Kjubsonek

Kjubsonek

Kompan

Dołączył/a: 17.01.2023

  • 10wpisy
  • 6komentarzy
      Młynek poszukiwany
      Espresso z gaggia classic pro (zmodowany do 9 barów)
      Żarnowy elektryczny stacjonarny
      Budżet do 1500 zł
      Kompaktowe rozmiary mile widziane
      Mielenie kawy w stylu NICHE zero (wsypuję 18 g kawy i tyle mi mieli) mile widziane
      Koniecznie musi być dostępny na alledrogo

      Wspomożycie?

      #kawa #ekspresdokawy #szukajzhejto

      Moje karmelowe latte macchiato dla atencji gawiedzi
      195de7f0-26ab-4ca4-806e-fbeafad63ace
      0

      Zaloguj się aby komentować

      Polska 2024, okolice Litzmannstadt (dawna łódź)
      Scenka poranna z Balutën

      Morgen, Eliza idę do frosha... Chcesz hot sznycla ? Może Fritz colę?
      e758c634-9c65-4a01-ab09-d46bcc365214
      0

      Zaloguj się aby komentować

      Jednak drukarka 3d z petg to magiczne urządzenie dla mnie
      Już nie będę rozsypywał kawy zwłaszcza jak w młynku speciality XD
      Jeszcze niższy drip tray do wyższych kubków
      aec51d8f-3233-434e-9fbe-ebc01200b63c
      0

      Zaloguj się aby komentować

      ProEko, przerobiony na holzgas, greta approved.

      do kajaka też naładowane?

      @Kjubsonek W pierwszym momencie wydawało mi się, że te czerwone to strzałki XD

      Zaloguj się aby komentować

      @dylwicked mmmm zmielony Ważniak

      @Kjubsonek To przecież woda z pędzelków po malowaniu akwarelami

      Zaloguj się aby komentować

      (Nie) poranna kawa z Hejto część 3
      Cappuccino
      Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
      1/3 filiżanki espresso
      1/3 podgrzanego mleka
      1/3 pianki z mleka
      Wszystkiego po trochu
      Mleko spieniamy w dyszy
      1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
      Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
      Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
      Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
      Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
      Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
      Lanie piany
      Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
      Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
      #gotujzhejto #kawa #hejtogotuje
      dd9326be-fed3-4245-81ac-b0dc0fffd579
      1

      taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój

      Zaloguj się aby komentować

      (Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2
      ICED CAPPUCCINO
      Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.
      1/3 szklanki mleka
      Kostki lodu
      Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)
      Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki
      Wlewamy do szklanki zimne mleko
      Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)
      Przygotowujemy się do zaparzania espresso
      I teraz mamy dwie opcje
      Słodka i normalna
      W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi
      Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić
      Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze
      Przygotowujemy zimna piankę
      Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza
      WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to d⁎⁎a nie ICED CAPPUCCINO
      Możemy przyozdobić posypka że stencilem
      Smacznego
      #kawa #lukasz
      #kawatime #gotujzhejto
      754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b
      4

      Spierdoliłem. Jakoś mi się wszystko wymieszało i wyszła mi tylko lurowata kawa z mlekiem na zimno

      @sullaf dobrze ubiłeś piankę?

      @Kjubsonek widocznie za słabo. Spróbuję przy okazji jakiejś kolejnego podejścia

      Zaloguj się aby komentować

      Poranna kawusia z Hejto część pierwsza
      Latte
      -Podgrzane mleko 4/5 kubka
      -Mleczna pianka 1 cm
      - podwójne espresso
      Mleko podgrzewamy w dyszy spieniajacej
      Żeby podgrzewać mleko należy na początku lekko spienić napój leciutko wynurzając końcówkę dyszy, oznaką chęci nabrania powietrza przez dysze jest jej ryk (serio... Jak mleko wymaga spienienia zaczyna się drżeć jak stara przed Wigilią). Po krótkim spienianiu zanurzyć dysze prostopadle do dna dzbanka 1 cm nad jego powierzchnią, trzymać do uzyskania odpowiedniej temperatury
      Po podgrzaniu mleka nagrzać szklankę do latte ( nalać do 3/4 szklanki wrzątku)
      Zacząć zaparzać podwójne espresso
      Po zaparzeniu espresso należy wylać wodę ze szklanki, połączyc mleko z pianką w dzbanku (okrężnymi ruchami na stole machać dzbankiem do mleka) do lekko przechylonej szklanki zacząć wlewać mleko, na tyle szybko żeby zlecialo trochę pianki, wlać na tyle dużo mleka by po wlaniu espresso była możliwość korekcji ilości piany, wlej espresso zdecydowanym szybkim ruchem na środek szklanki
      Korekcja piany
      Wlałeś za szybko i piany jest>1 cm ?
      Zdecydowanym silnym ruchem walnij dzbankiem z mlekiem w stół roboczy bądz swój zakuty pospieszny łeb żeby oddzielić spowrotem mleko od piany i wlej delikatnie mleko z pewnej wysokości (łatwiej wtedy wychodzi)
      A co jeśli pianki jest za mało?
      Połącz mleko tymi okrężnymi ruchami co wcześniej były opisane
      I oprzyj lejek dzbanka o szklankę
      Zdecydowanymi ruchem wylej pianę
      Pamiętajcie przy korekcji piany by nie uszkodzić latte Artu
      Smacznego
      #kawa #kawusia #kawazhejto
      70e4e02a-6ad5-4191-a40c-b380e8de60e3
      2

      @jenta barista automatyczny

      Zaloguj się aby komentować