(Nie) poranna kawa z Hejto część 3
Cappuccino
Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
1/3 filiżanki espresso
1/3 podgrzanego mleka
1/3 pianki z mleka
Wszystkiego po trochu
Mleko spieniamy w dyszy
1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
Lanie piany
Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje
Cappuccino
Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
1/3 filiżanki espresso
1/3 podgrzanego mleka
1/3 pianki z mleka
Wszystkiego po trochu
Mleko spieniamy w dyszy
1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
Lanie piany
Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje
taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój
Zaloguj się aby komentować