Poranna kawusia wypita. Ogółem to wiem, że sam ustawiłem opis społeczności hejtujący spalone blendy, ale aktualnie taki pije. A powód jest prosty - moja babcia na święta podarowała mi kilogram Jacobsa palony "po Włosku", blend robusty z Arabicą. Sam ofc bym se takiego czegoś nie kupił, bo sieka straszna, ale kocham swoją Babcię i każdy łyk tej kawusi sprawia mi radość, że wie czym się interesuje, i że jest w stanie kupić mi taki prezent
A poza tym, jak się uczyć to na tańszej kawie i takiej której się trochę ma xD Zdarzało mi się kończyć worek 250g bez decyzji na jakim stopniu mielenia powinienem zostawić młynek xD
Kochajcie swoje babcie czy coś, nie wiem jaki morał miał z tego być xD
A zara, za pół godzinki wejdzie pokawowe sranko ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#kawa #kawatime #babcia
38203881-a368-47e8-9a1e-8a57dfaf53a9
Reepo

@logika_logistyka kurde koszyczek

DerSchwarzeMann

To jest blend? Kurde to mamusia mnie oszukała ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Reepo

@DerSchwarzeMann no masz tam mieszankę arabiki i robusty

DerSchwarzeMann

@Reepo co polecasz taka 100% arabike ogólnodostępna i w miarę dobrej cenie? Teraz mamy MK Cafe Premium i wg internetów to jest niby 100% arabica ( ͡o ͜ʖ ͡o)

Reepo

@DerSchwarzeMann paniee a czego ja nie polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Ja ogółem przez długi czas kupowałem sobie specialty kawy od Caffegrano, dużo osób poleca HAYB jeśli chodzi o kawę pod espresso, no i LaCava (ale to chyba najdroższa z opcji, ale mają aktualnego mistrza Polski w paleniu kawy u siebie)

Reepo

@DerSchwarzeMann A i ogółem blendy nie są takie złe, wszystko zależy czego szukasz, niektórzy lubią kawusie w stylu włoskim, blend robusty z arabiką zdecydowanie taka nie tak źle się łączy z mleczkiem, droższe kawy trochę mi często szkoda mlekiem rozcieńczać bo smak ginie, a pieniądze tracone xD Też są fajne blendy arabikowe, które ładnie wchodzą w espresso, także cza pić co komu smakuje

BigKr4SHh

@logika_logistyka aż czuć smak ze zdjecia Xd ale jedyna prawilna wersja koszyczka to:

24167169-aa02-474b-8f02-2cf8a1cc0cea
logika_logistyka

@BigKr4SHh na takie poluję na targach staroci - ale często mają absurdalne ceny

hipotrofia

@reepo chciałam dodać, że robusta jest szkalowania, ale to kwestia gustu. Raz trafiłam na taką pyszną, że do dzisiaj czasem ją wspominam. No cudowna była i kopała mocno, ale jest droga i mi szkoda. Kiedyś kupię znowu jak będzie ta sama.

Teraz możesz ćwiczyć latte arty ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

hipotrofia

A, ta pyszna była 100% robusta jakby co

Reepo

@hipotrofia gdzieś widziałem palarnie co sprzedawała fine robuste, także coś tam się dzieje w temacie poprawienia jej wizerunku (to że ktoś da na opakowaniu 100% arabica nic nie znaczy jak spali ją w stylu "włoskim" bo i tak daje spalenizną xD). No i robusta jest znacznie przyjaźniejsza dla środowiska bo jej uprawa nie wymaga pojebanych wysokości w górach. Polecam filmik https://youtu.be/_qiwccma8Hs

hipotrofia

@Reepo o, to nie wiedziałam! wiedziałam tylko że w Wietnamie się ją głównie pije i tam jest bardzo dobra chociaż tamta pyszna akurat wcale nie była wietnamska tylko z Etiopii bodajże, także jeszcze dużo do odkrywania

Zaloguj się aby komentować