Zdjęcie w tle
Kawa kawusia kawunia

Społeczność

Kawa kawusia kawunia

41

Społeczność kawoszy, neofitów co gardzą byle spalonym blendem

Dzisiaj #codziennakawusia w takiej wersji XD Ekspres oszalał i zrobił więcej kawusi mimo, że rozmiar wybrałam ten sam
I hejto od paru dni coś bardzo zamula, ciągle mnie wylogowuje i wyskakuje fruwający kosmonauta
#zalesie #gownowpis
c4651170-8a10-48ea-bc9a-4cc174c54cfe
Mirex

Z czymś dziwnym mi to się skojarzyło ale zachowam to dla siebie.

Coj

@cytmirka Mmm smacznej kawusi dla pięknej pusi ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

cytmirka

@kurlapejter Apka tv to zdjęcie z wczoraj wieczór, a kawusia dzisiaj w pracy, więc niestety z domu trzeba było wyjść xD


@Mirex nie wiem czy myślimy o tym samym ale ta kolorystyka nie powinna Ci się kojarzyć z niczym innym niż kawą ( ͡° ͜ʖ ͡°)


@Coj Jeszcze jak!

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Pochwalę się, że nauczyłem się w końcu pić kawę z ekpressu xD
Kluczem okazała się ilość wody. Zamiast lać do kapucziny tyle ile ekspress sugeruje to napierdalałem kompulsywnie
guzior żeby mieć full kubek i dzięki temu żłopałem rozwodnioną lurę, a nie kawę xD
Nie wpierdalajcie się ekspresowi do garów, ktoś tam w fabryce pomyślał jak ustawić te proporcje i dojebanie wiadra wody do kawy tylko pogorszy sprawę
#kawa #ekspresdokawy
f0447a89-e65c-493e-8159-158d1f2b1d7c
axynos

@kobiaszu lul genius xD

Exodus30

No kto by pomyślał, że za dużo wody to chujowa kawa xD W każdym razie gratulacje!

5tgbnhy6

to teraz spróbuj ekspresso

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry!
Kawa: guilis zielona.
Smacznej kawusi i #jebacwykop
#kawa #kawatime #dziendobry
4a40f8fd-ecf9-4fff-bf6e-b2a6b91961ae
szajza231

@Soadfan Witam, również dostałem bana za bratanie się z Rumuńcem, możliwe również że wpływ mogło mieć wstawienie 4 razy pasty o serwerowni, nie jestem pewien

ToksycznySocjopata

@Soadfan przecież jest czarna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Soadfan

@szajza231 jam się powściągnął od takiej aktywności. Jedynie potem próbując się odwołać drogą mailową wytknąłem im niekompetencje, powoływanie się na punkty regulaminu i argumentację całkiem z dupy do przywołanego punktu regulaminu.

Zaloguj się aby komentować

Następny do #parisovakawa
Włochy i ich wynalazek, zmieniający oblicze ziemi tej kuli ziemi czyli Moka(kawiarka)
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia #ciekawostki
363c5db9-ddd8-427d-8fe0-3733c56fae20
ParisPlatynov

@Reepo Tak jest chociaż też zalezy od młynka zmienienia i też nie napisałem ze można upychać lub nie .

To tak jak z aeropressem trzeba popróbowac wszystkiego na własnej skórze

ParisPlatynov

@Mikel Gościu woda filtrowana wydawła mi się oczywistością każdego kto pije herbatę/kawę stać chyba na dzbanek aquafor/dafi za 10-15zł i filtry po 10zł

O zaworku zapomniałem za późno projekt robiłem.

Generalnie tak jak wyżej napisałem próbować wszystko ubijać, nie ubijać, mielić tak i siak. Wodę to zawsze odkamienioną do wszystkiego nawet do gotowania zupy xD ja tak popróbowałem aeropressa i teraz wiem jak wychodzi mi najlepsza kawka z niego

Ale masz racje z zaworkiem oczywiscie to też 'testy na produkcji' czyli wlejesz za dużo wody, kawa wyjdzie fujka i dużo wody zostanie mimo ogromnego syczenia, kawy mało i no 'lura'. Ja się tak dużo nauczyłem

Tak samo jak za słabo zakręciłem cała kuchenka do mycia i wycierania i teraz zawsze sprawdzam czy na 100% zakręciłem

Mikel

@Reepo Ale to bawimy sie w tradycyjne metody (zimna) czy w różne wariację (wrzątek)? Hoffman lubi eksperymentować i to samo przedstawia na tym filmiku. W tym momencie, wrzątek to tylko jeden z jego 'patentów' na lepszą kawę.


Moim zdaniem Hoffman porusza wiele ważniejszych patentów niż lanie wrzątku. Na przykład szybkie wyłączenie kafeterki i schłodzenie bazy żeby nie przypalić kawy która już znajduje się w górnej części (Powodzenia jednak z odkręceniem takiej schłodzonej kafeterki ) Jest to mimo wszystko patent a nie klasyczna metoda parzenia w kafeterce, więc dałbym to jako adnotację a nie jako główną metodę. Wszyscy piszą o zimnej nie robiłbym więc wody z mózgu laikom których chcemy zachęcić


wlewanie wrzątku powoduje, że unikniesz zbyt dużej ekstrakcji kawy = nieprzyjemnej zbyt mocnej goryczy


Hoffman mówi wręcz coś przeciwnego, że esencja kawy będzie lepiej wyekstrahowana:


[2:12] And I know that sounds surprising, but trust me, it works better this way, and you'll get better extracted, more delicious cup of coffe


Wychodzi z tego że przy zimnej wodzie nie dostaniemy pełnej ekstrakcji. A nie że przy wrzątku zabezpieczamy się przed jego nadmiarem.


@ParisPlatynov

Generalnie tak jak wyżej napisałem próbować wszystko ubijać, nie ubijać, mielić tak i siak.


No właśnie piszesz żeby ubijać - co jest moim zdaniem błędem Wiele razy spotkałem się z próbami ubijania żeby stworzyć talarek jak w kolbach, natomiast kawa w sitku powinna leżeć luźno. Na początku mojej przygody z kawiarką sam tak robiłem ale to nie był 'patent' tylko moja niewiedza.


Jeżeli ubijamy talarek do dolnego sitka, wtedy ciśnienie narastające od dołu powoduje że para przechodzące przez kawę trafia na 'pustą przestrzeń' pomiedzy talarkiem a górnym sitkiem. innymi słowy, ciśnienie wpływa na talarek od dołu, kiedy to od góry jest on luźny i niczym nie zabezpieczony. W ten sposób aż się prosi żeby w talarku powstały małe pęknięcia i doszło do kanalowania kawy. Zwróć uwagę że w kolbach ciśnienie na kawę podawane jest przez prysznic od góry, kiedy to od spodu trzymane jest przez sitko.


Kiedy nie ubijasz, samo ciśnienie 'podnosi' niejako kawę i ubija ją przy górnym sitku.

caf0e329-e771-482f-ae31-8a6cddd89eed

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem kolejny wpis do #parisovakawa
Tym razem przenieśmy się do WIetnamu by poznać co to jest Phin.
Tani i ciekawy zaparzacz do kawy!
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia #ciekawostki
782091fe-94a2-4d4d-bbc8-23fddf48078b
ParisPlatynov

@sullaf na allegro było tak tanio, że musiałem wziąć dwa abym miał smarta niemniej ten niebieski mi się tak podoba, niby taki kolor dla kobiet, ale każdy ma trochę estrogenu w sobie

Zaloguj się aby komentować

Zmieniłem koncepcję upchnięcie wszystkiego w jedną inforgrafikę zajmowałoby pewnie 50k px na 50k px
Zakładam tag #parisovakawa
Będę tu umieszczał infografiki i inne ciekawostki, testy, niezwykłe przepisy np. kawa z jogurtem w ciekawej formie graficznej. Obserwuj bo warto kawkowy świruku!
W pierwszym wpisie pod lupę wziąłem info grafikę odnośnie AeroPressa.
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia
Dajcie znać jak 'nadużywam' jakiś tagów.
2f2e0684-9b4f-403a-a429-a1a3933dbf3b
dru_gru

@Odwrocuawiacz De'Longhi, jura, miele. Ostatni testowałem najtańszy model od Miele [jakies 3k w promo] i uwazam, ze w tej półce cenowej to overkill. Jak masz mozliwosc kup w DE, sporo zaoszczedzisz


Np jura E8 w PL https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/jura-e8-eb-piano-black-.bhtml 5.5k

w DE 999€ https://www.mediamarkt.de/de/product/_jura-e8-eb-2672699.html

ParisPlatynov

@Odwrocuawiacz Jakbym teraz miał kupić to ten philips wydaje się spoko, ale trzeba wiele opinii porównać naszpikowanych funkcjami i pewnie wystarczy dla 'niewybrednych'

ParisPlatynov

@dru_gru jury za taką kasę bym nie kupił z faktu nie posiadania odłączanego pojemnika na mleko oraz braku regulacji szklanek bo jak za taką kasę to już bym szukał każdego bajeru

Zaloguj się aby komentować

Cześć chcecie abym zrobił info grafikę odnośnie jakiegokolwiek parzenia kawy oraz różnych ciekawych wariantów z regionów świata? Zdjęcie opis, same konkrety, plusy, minusy ev. cena linki?
Ze sposobów parzenia przebrnąłem przez ekspersy przelewowe, zwykłe, aeropressa, phin wietnamska, tygielek turecka.
Różne kombinacje z jogurtem, mlekiem skondensowanym, przyprawami, solą
#pytanie #kawa /tag/hejto
3d91867e-c402-4254-91c2-fb3c7fa8176f
Odwrocuawiacz

@ParisPlatynov mi czcionka nie przeszkadza nie jesteśmy gimbusami co się czepiają o wszystko dla mnie bomba dawaj więcej

ParisPlatynov

@Odwrocuawiacz spoko niemniej mam lepszy pomysł szczegóły wkrótce, oprócz tego ludzie, do zobaczenia w innym życiu

ParisPlatynov

@Odwrocuawiacz

@McKulson

@Qiepka

@krokodil3

Wołam ponownie koncepcja się zmieniła sprawdźcie mój nowy wpis

Zaloguj się aby komentować

#kawa #kawiarka
Cześć bąble (jeszcze nie wiem jak tutaj ludzi nazywać). Chciałem podpytać was, użytkowników kawiarkę, bądź też tych, którzy wolą jakieś alternatywne sposoby, jakie są wasze ulubione kawy/palarnie kawy? Szukam jakiegoś miejsca online lub we #wroclaw , w którym mógłbym się zaopatrywać w kawę do kawiarki bądź aeropressu. Jak macie jakieś swoje ulubione typy to chętnie się o nich dowiem (najlepiej z krótkim opisem dlaczego właśnie ta kawa / ten sklep lub palarnia). Z góry dzięki za odpowiedzi!
Fritzowski

@Korbuzz myślę że 3/4 miejsc z kawą specjality zwiedziłem we wro :D

o_kruszki

@Korbuzz Polecam Palarnię Blend https://www.palarniablend.pl/ (niedaleko Świdnicy), Pan Paweł, który prowadzi palarnię ma super ziarna, duży wybór, różne dziwne gatunki czasem miesza... Trzeba mieć u nich konto na stronie, ale tylko dane do wysyłki i tyle. Wysyłka do paczkomatu i zazwyczaj w ciągu jednego dnia wszystko było.

Korbuzz

@o_kruszki kiedyś o tym miejscu słyszałem i zdążyłem już zapomnieć. Dzięki za przypomnienie

Zaloguj się aby komentować

Hej wszystkim, przychodzę z pytaniem na temat kaw ziarnistych. Chciałbym zacząć wchodzić głębiej w świat kaw, bo narazie ograniczałem się do Jacobsów i Lavazz, ewentualnie Cafe d'or z biedronki XD. Czy polecacie może jakieś strony internetowe, gdzie znajdę do zamówienia dobrej jakości kawy nie za miliony monet? Nie chcę żeby to były jakieś krafty za 1000zł/kg, ale powiedzmy coś nieco lepszego niż można kupić w losowych marketach
#kawa #kiciochpyta #pytanie
A jeszcze dzisiaj nie wrzucalam kawusi i aż chyba będę tagować #codziennakawusia xD
Czy nadużywam kawy? Oczywiście, że tak. Smacznej kawusi hejterzy
#kawa i łapa anorektyczki
92c6a8ad-18e0-4686-b0c5-fa3a7657ad98
kurlapejter

@cytmirka a jam łasica xD

Coj

@cytmirka a tam kawusia poka cycochy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

kurlapejter

@cytmirka widzisz? Mówiłem? XD

Zaloguj się aby komentować

No dzień dobry XD
Dawno pod #kawa nic nie pisałem na orlen.ru bo ban XD
Wracając, mój xeoleo 45mm zaczyna mnie wkurzać i może ktoś z Was wie o co mu chodzi.
Po jednym czyszczeniu i ponownym złożeniu, jak skręcę chłopa na "0 klik" jestem w stanie obracać nim XD
Poza tym jakość przemiału raczej ok, ale z tylu głowy mam, że zepsute i mnie to wkurza.
Miał ktoś coś takiego? Póki co darmowa wilfa od jednego mireczka dobrze mi służy, ale brakuje mi krecenia korbą.
dru_gru userbar
BigKr4SHh

najlepiej skręcić na maksa i liczyć kliki, a nie sugerować się skalą

dru_gru

@BigKr4SHh Nie no Cumplu, inaczej niz liczyc kliki sie przeciez nie robi XD

BigKr4SHh

@dru_gru myślałem, że narzekasz na skale

Zaloguj się aby komentować

Timemore C3 Pro za 299 z kodem CoffeeDeals
https://www.konesso.pl/product-pol-12353-Mlynek-do-kawy-Timemore-C3-Pro-Black.html
#kawa #kawatime #okazje
1901237b-4600-43d2-b971-a7a52f0ba1f8
kosik

@Reepo nada się do espresso? Czy lepiej odłożyć więcej kasy i kupic ten inny, chiński, który wcześniej polecałeś?

Reepo

@kosik zmielić wystarczająco drobno ale niestety mało stopni regulacji przez co może być ciężko trafić z odpowiednią grubością do shota. Miałem C2 który używałem do espresso, wymieniłem na Kingrindera k4

BigKr4SHh

@Reepo trochę się boje że ta składana rączka się wyrobi z czasem przy mieleniu.

Zaloguj się aby komentować

(Nie) poranna kawa z Hejto część 3
Cappuccino
Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
1/3 filiżanki espresso
1/3 podgrzanego mleka
1/3 pianki z mleka
Wszystkiego po trochu
Mleko spieniamy w dyszy
1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
Lanie piany
Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje
dd9326be-fed3-4245-81ac-b0dc0fffd579
baranek_bozy

taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój

Zaloguj się aby komentować