Będę się streszczał. Czy korzystacie w swojej kuchni z szafranu?
#ankieta #pytanie #kuchnia #szafran
Wołam naczelnego kucharza #hejto @moll
Czy w swojej kuchni korzystasz z szafranu?
@lubieplackijohn kiedyś miałam taki plan, ale nie zrealizowałam xD
Inaczej - jakbym kiedyś kupiła to bym z pewnością go zużyła
@moll Kiedy masz urodziny, to Ci wyślę paczuszkę xD
@lubieplackijohn miałam już xD
@moll A nie chcesz jakiegoś dobrego przepisu obczaić z użyciem szafranu i podzielić się nim z nami?
@lubieplackijohn paella
@Bielecki Faktycznie! Dzięki! @moll -to co, paella następnym razem?
@lubieplackijohn kiedyś mogę
@moll Będę mega wdzięczny!
@moll @lubieplackijohn nie wiem czy macie przepis, łapcie ten od MG78 (Top Gar), z moimi modyfikacjami/komentarzami:
@moll czyli wiadomo co szykować na hejtopakę : D
@UmytaPacha czyli brać udział w tym roku?
@moll NO BA, ja też wezmę jak nie zdechnę do grudnia
@UmytaPacha to jak nie zdechniesz to bierzemy razem
@moll dobła
@moll w przyszłym roku w robocie bierzemy sie za konsolidację szafranu....podejrzewam, że będę miał pół szafki nim zawalone jak z chilli xD . Btw jest fajny dokument na netflixie o szafranie. Farmerzy Traktują go jako lokatę i po każdym zbiorze niewielka część odkładają, żeby w razie wypadku czy choroby moc sprzedać
To chyba to
@HolQ taki poszafrani xD
w sumie to im się nie dziwię, każdy sposób dobry
@lubieplackijohn mam jeden średniowieczny przepis, w którym używam z kilka pręcików szafranu.
1. Ryż gotujesz w bulionie.
2. Drobno ucierasz jakiś ser typu cheddar.
3. Dodajesz do ryżu ser, szafran, sól i pieprz.
4. Mieszasz.
Edit. Szafran też najlepiej rozbić mocno w moździerzu.
Masz syty ryż na dni postne.
@AdelbertVonBimberstein a to aż muszę spróbować. Tylko bez jakichś szatańskich pomysłów typu szafran.
@AdelbertVonBimberstein Brzmi ciekawie! A da się to zjeść czy "rośnie w gębie"?
@lubieplackijohn Mi smakuje, ale smak zależy głównie od jakości i rodzaju sera.
@Opornik można zastąpić bieda wersją czyli kurkumą.
@AdelbertVonBimberstein Widać, żeś pan szlachcic, bo szafran do tanich nie należy
@lubieplackijohn Polski ślachcic i z tego wynika łowca okazji.
Kiedyś poprzeceniali szafran w Lidlu i normalna paczka była po 90 groszy. Wziąłem wszystko.
A nawet te 4 czy 5 zł za kilka nitek nie jest dużo bo szafranu używa się naprawdę mało.2,3 może 5 nitek max. Za duża ilość daje niefajny, szpitalny smak, a sama przyprawa jest bardzo intensywna.
@AdelbertVonBimberstein Dokładnie tak. Co za dużo, to niesmacznie, jak mawiała moja babcia.
Wychodzi na to, że "czerwone złoto" nie bardzo się sprzedaje w kraju cebuli. Trzeba będzie pomyśleć nad czymś innym w takim razie. A szkoda, szkoda.
@AdelbertVonBimberstein mam kurkuma nie daje nic poza kolorem. Ale okej spróbuję tego szafrana czy szatana, mniej mnie Panie w swojej opiece.
@AdelbertVonBimberstein w sumie to przepis na risotto
@bishop Ale z XIII wieku.
@lubieplackijohn a to nie jest taka tkanina na ekskluzywne majtki dla zepsutych miastowych?
@Opornik Blisko! Generalnie szafran to taki kwiatek.
@Opornik To szyfon, mordeczko
Dzień bez głupiej Ankietki dniem zmarnowanym
@Zapster Zaraz tam głupia. Badanie rynku robię
Bogacz kurde...
@sireplama Nawet nie wiesz, jak bardzo bym chciał, żeby to była prawda xD
@lubieplackijohn wiesz ile to kosztuje!!!??
@VikingKing Za kilogram może i dużo, ale kupujesz zwykle max 2 gramy, a nawet i mniej i wtedy wychodzi kilka złotyszy za opakowanie. A i starsza na długo, bo smak ma naprawdę intensywny. No, okej, w zależności od kraju pochodzenia i rodzaju może być mniej lub bardziej intensywny.
Nie, przyprawa dla soyboyow. Pieprz czarny / Cayenne i oczywiscie oregano co potrafi roztopiony tani ser z lidla zmienic w italiano magnifico.
@ErwinoRommelo dorzuć do powyższych trochę pieprzu kubeba, ostatnio testuję do różnych rzeczy.
Na razie najlepiej się sprawdza do "wędliniarstwa"
@moll ja kupilem tez pieprz syczuanski bo tamtejsza kuchnia mi wchodzi mocno, ale jakis dziwny, w sensie Sam nie robi roboty a Niewiem jak go uzyc.
@ErwinoRommelo bo tego używasz do podbicia smaków. Robisz tak jak zwykle, a tego dodajesz trochę i to w tle zrobi robotę. Z tym kubeba też tak jest, sam dupy nie urywa, ale w mieszance ze zwykłym, białym i pikantną papryką podbija co trzeba
Nie warto, przyprawa która niewiele wnosi a kosztuje milion monet.
Ja ładuje kminek do oporu. Szafran to ZŁO już z tego wyrosłem.
@LordWader O kurwa. Zgiń! Przepadnij kminkowy pomiocie! xD
A tak poważnie - skąd taki fetysz? xD
@lubieplackijohn Nikt mi nie powiedział, że to niedobre
Czasem do rosołu odrobinkę, żeby podbić kolor
@Olmec O! Słyszałem o takiej praktyce. Jak dużo dodajesz? Jedną nitkę? I czy poprawia to smak czy tylko daje specyficzny kolor?
@lubieplackijohn dwie trzy nitki na gar, tylko dla koloru - nie lubię jak za bardzo czuć goryczkę.
@Olmec Muszę spróbować
Z takich bardziej nieoczywistych przypraw niż pieprz czy koperek które stosuję w hurtowych ilościach (dzieci nawet w marketach myślą że w tych pudełkach z narysowanymi lodami sprzedają koperek;) ) to często sięgam po jałowca, szczególnie do mięs. Z szafranem nigdy nie było mi po drodze.
@Niv jałowiec pychotka z mięsiwem. Nie wyobrażam sobie np. dziczyzny bez jałowca, a w domu to duszone wołowe nawet z jałowcem robię.
@ismenka też szarpana wieprzowina, gulasz czy zwykla szynka - do każdej mięsnej marynaty leci, no może poza kurczakiem i stekami. A jak dusisz wołowinę - jak długo i w czym?
@Niv wołowinę robię tradycyjnie w garncu - duszę powyżej ok. 3 h, w zależności od jakości mięsa, czasem dodaję wina.
@lubieplackijohn ech słynna "najdroższa przyprawa świata". Stała i stała, bo dostałem chyba od kogoś. W końcu dodałem go do czegoś ostatnio to jebało plastikiem i nikt tego nie chciał jeść. Wydupcam. Uwielbiam kolendrę za to ale zawsze mi słabo rośnie, a żywą dobrze pachnącą też cięzko dostać
Chciałem se kupić ze 3-4 razy.
Opakowanie z zawartością szafranu 1 gram
Więcej tego szafranu na ściankach opakowania zostanie, niż by z niego wypadło ( ̄︿ ̄ °)
@lubieplackijohn kiedyś kupiłem, ale jeszcze nie znalazłem przepisu żeby to użyć
Za to z burżuazyjnych kuchennych składników, używam prawdziwego octu balsamicznego z Modeny i naprawdę uwielbiam jego smak (choć żeby był wart tych ~600zł za 100ml to nie powiem).
@lubieplackijohn raz skorzystałem, przereklamowane drogie gówno dla snobów
Jak dla mnie pachnie jak plastik. Może kiedyś się przekonam
Zaloguj się aby komentować