Czołem ludzie!

Będę się streszczał. Czy korzystacie w swojej kuchni z szafranu?

#ankieta #pytanie #kuchnia #szafran

Wołam naczelnego kucharza #hejto @moll
lubieplackijohn userbar
86997e6a-e047-4a04-aaae-2e4e8d5d4d7e

Czy w swojej kuchni korzystasz z szafranu?

480 Głosów
moll

@lubieplackijohn kiedyś miałam taki plan, ale nie zrealizowałam xD

Inaczej - jakbym kiedyś kupiła to bym z pewnością go zużyła

lubieplackijohn

@moll Kiedy masz urodziny, to Ci wyślę paczuszkę xD

moll

@lubieplackijohn miałam już xD

lubieplackijohn

@moll A nie chcesz jakiegoś dobrego przepisu obczaić z użyciem szafranu i podzielić się nim z nami?

Bielecki

@lubieplackijohn paella

lubieplackijohn

@Bielecki Faktycznie! Dzięki! @moll -to co, paella następnym razem?

moll

@lubieplackijohn kiedyś mogę

lubieplackijohn

@moll Będę mega wdzięczny!

UmytaPacha

@moll czyli wiadomo co szykować na hejtopakę : D

moll

@UmytaPacha czyli brać udział w tym roku?

UmytaPacha

@moll NO BA, ja też wezmę jak nie zdechnę do grudnia

moll

@UmytaPacha to jak nie zdechniesz to bierzemy razem

HolQ

@moll w przyszłym roku w robocie bierzemy sie za konsolidację szafranu....podejrzewam, że będę miał pół szafki nim zawalone jak z chilli xD . Btw jest fajny dokument na netflixie o szafranie. Farmerzy Traktują go jako lokatę i po każdym zbiorze niewielka część odkładają, żeby w razie wypadku czy choroby moc sprzedać


https://www.netflix.com/gb/title/81469387?trkid=13747225&s=a&t=cp&vlang=en&preventIntent=true&clip=81585180


To chyba to

moll

@HolQ taki poszafrani xD


w sumie to im się nie dziwię, każdy sposób dobry

AdelbertVonBimberstein

@lubieplackijohn mam jeden średniowieczny przepis, w którym używam z kilka pręcików szafranu.

1. Ryż gotujesz w bulionie.

2. Drobno ucierasz jakiś ser typu cheddar.

3. Dodajesz do ryżu ser, szafran, sól i pieprz.

4. Mieszasz.


Edit. Szafran też najlepiej rozbić mocno w moździerzu.


Masz syty ryż na dni postne.

Opornik

@AdelbertVonBimberstein a to aż muszę spróbować. Tylko bez jakichś szatańskich pomysłów typu szafran.

lubieplackijohn

@AdelbertVonBimberstein Brzmi ciekawie! A da się to zjeść czy "rośnie w gębie"?

AdelbertVonBimberstein

@lubieplackijohn Mi smakuje, ale smak zależy głównie od jakości i rodzaju sera.

AdelbertVonBimberstein

@Opornik można zastąpić bieda wersją czyli kurkumą.

lubieplackijohn

@AdelbertVonBimberstein Widać, żeś pan szlachcic, bo szafran do tanich nie należy

AdelbertVonBimberstein

@lubieplackijohn Polski ślachcic i z tego wynika łowca okazji.

Kiedyś poprzeceniali szafran w Lidlu i normalna paczka była po 90 groszy. Wziąłem wszystko.

A nawet te 4 czy 5 zł za kilka nitek nie jest dużo bo szafranu używa się naprawdę mało.2,3 może 5 nitek max. Za duża ilość daje niefajny, szpitalny smak, a sama przyprawa jest bardzo intensywna.

lubieplackijohn

@AdelbertVonBimberstein Dokładnie tak. Co za dużo, to niesmacznie, jak mawiała moja babcia.


Wychodzi na to, że "czerwone złoto" nie bardzo się sprzedaje w kraju cebuli. Trzeba będzie pomyśleć nad czymś innym w takim razie. A szkoda, szkoda.

Opornik

@AdelbertVonBimberstein mam kurkuma nie daje nic poza kolorem. Ale okej spróbuję tego szafrana czy szatana, mniej mnie Panie w swojej opiece.

bishop

@AdelbertVonBimberstein w sumie to przepis na risotto

Opornik

@lubieplackijohn a to nie jest taka tkanina na ekskluzywne majtki dla zepsutych miastowych?

lubieplackijohn

@Opornik Blisko! Generalnie szafran to taki kwiatek.

Wrzoo

@Opornik To szyfon, mordeczko

Zapster

Dzień bez głupiej Ankietki dniem zmarnowanym

lubieplackijohn

@Zapster Zaraz tam głupia. Badanie rynku robię

lubieplackijohn

@sireplama Nawet nie wiesz, jak bardzo bym chciał, żeby to była prawda xD

VikingKing

@lubieplackijohn wiesz ile to kosztuje!!!??

lubieplackijohn

@VikingKing Za kilogram może i dużo, ale kupujesz zwykle max 2 gramy, a nawet i mniej i wtedy wychodzi kilka złotyszy za opakowanie. A i starsza na długo, bo smak ma naprawdę intensywny. No, okej, w zależności od kraju pochodzenia i rodzaju może być mniej lub bardziej intensywny.

ErwinoRommelo

Nie, przyprawa dla soyboyow. Pieprz czarny / Cayenne i oczywiscie oregano co potrafi roztopiony tani ser z lidla zmienic w italiano magnifico.

moll

@ErwinoRommelo dorzuć do powyższych trochę pieprzu kubeba, ostatnio testuję do różnych rzeczy.

Na razie najlepiej się sprawdza do "wędliniarstwa"

ErwinoRommelo

@moll ja kupilem tez pieprz syczuanski bo tamtejsza kuchnia mi wchodzi mocno, ale jakis dziwny, w sensie Sam nie robi roboty a Niewiem jak go uzyc.

moll

@ErwinoRommelo bo tego używasz do podbicia smaków. Robisz tak jak zwykle, a tego dodajesz trochę i to w tle zrobi robotę. Z tym kubeba też tak jest, sam dupy nie urywa, ale w mieszance ze zwykłym, białym i pikantną papryką podbija co trzeba

dildo-vaggins

Nie warto, przyprawa która niewiele wnosi a kosztuje milion monet.

LordWader

Ja ładuje kminek do oporu. Szafran to ZŁO już z tego wyrosłem.

lubieplackijohn

@LordWader O kurwa. Zgiń! Przepadnij kminkowy pomiocie! xD


A tak poważnie - skąd taki fetysz? xD

LordWader

@lubieplackijohn Nikt mi nie powiedział, że to niedobre

Olmec

Czasem do rosołu odrobinkę, żeby podbić kolor

lubieplackijohn

@Olmec O! Słyszałem o takiej praktyce. Jak dużo dodajesz? Jedną nitkę? I czy poprawia to smak czy tylko daje specyficzny kolor?

Olmec

@lubieplackijohn dwie trzy nitki na gar, tylko dla koloru - nie lubię jak za bardzo czuć goryczkę.

lubieplackijohn

@Olmec Muszę spróbować

Niv

Z takich bardziej nieoczywistych przypraw niż pieprz czy koperek które stosuję w hurtowych ilościach (dzieci nawet w marketach myślą że w tych pudełkach z narysowanymi lodami sprzedają koperek;) ) to często sięgam po jałowca, szczególnie do mięs. Z szafranem nigdy nie było mi po drodze.

ismenka

@Niv jałowiec pychotka z mięsiwem. Nie wyobrażam sobie np. dziczyzny bez jałowca, a w domu to duszone wołowe nawet z jałowcem robię.

Niv

@ismenka też szarpana wieprzowina, gulasz czy zwykla szynka - do każdej mięsnej marynaty leci, no może poza kurczakiem i stekami. A jak dusisz wołowinę - jak długo i w czym?

ismenka

@Niv wołowinę robię tradycyjnie w garncu - duszę powyżej ok. 3 h, w zależności od jakości mięsa, czasem dodaję wina.

GrindFaterAnona

@lubieplackijohn ech słynna "najdroższa przyprawa świata". Stała i stała, bo dostałem chyba od kogoś. W końcu dodałem go do czegoś ostatnio to jebało plastikiem i nikt tego nie chciał jeść. Wydupcam. Uwielbiam kolendrę za to ale zawsze mi słabo rośnie, a żywą dobrze pachnącą też cięzko dostać

VonTrupka

Chciałem se kupić ze 3-4 razy.

Opakowanie z zawartością szafranu 1 gram

Więcej tego szafranu na ściankach opakowania zostanie, niż by z niego wypadło ( ̄︿ ̄ °)

Stashqo

@lubieplackijohn kiedyś kupiłem, ale jeszcze nie znalazłem przepisu żeby to użyć


Za to z burżuazyjnych kuchennych składników, używam prawdziwego octu balsamicznego z Modeny i naprawdę uwielbiam jego smak (choć żeby był wart tych ~600zł za 100ml to nie powiem).

superhero

@lubieplackijohn raz skorzystałem, przereklamowane drogie gówno dla snobów

Paco88

Jak dla mnie pachnie jak plastik. Może kiedyś się przekonam

Zaloguj się aby komentować