Zdjęcie w tle
WalIy

WalIy

Kosmonauta
  • 130wpisy
  • 342komentarzy
Wstałem i zaczynam gotowanie. Będzie pierdziane w ten weekend 🧐
1a02b908-15d9-42cd-8f9a-717c637fbfb9
vrkr

@WalIy Zawartość metanu w atmosferze wzrośnie szacunkowo o 0.000002137% #idzdjp2

Basement-Chad

Panie kochany. Ja na gotowałem parę dni temu gar tego i połowę musiałem zamrozić, bo już nie nadążałem z wietrzeniem w biurze


Drugie podejście zrobię za miesiąc jak będzie ciepłej i będzie można mieć cały czas otwarte okna

Margines

W trakcie moczenia zmień 3-4 razy wodę, spadek ilości gazów będzie zdecydowany.

Zaloguj się aby komentować

W ramach testu aplikacji wrzucam zdjęcie tego oto schabowego z piersi kurczaka w panko w akompaniamencie ziemniaczków i fasolki 🔥🔥🔥🔥🔥 🔥🔥🔥
1d6aec31-c2ce-4f5b-a2ff-b5ce4682b049
Viapunk

no trzeba przyznać że panierka słabo się przykleiła, ale reszta wygląda ładnie

Nosacz

@WalIy Kotlet działa! jest kurła smacznie wyglądający

SciBearMonky

@WalIy schabowy jest że świni.

Pierś z kurczaka to po prostu kotlet z piersi. Skąd ty jesteś? Na bank Podlasie

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Pierwsze szparagi w tym roku
8f7e84ed-2df0-4396-bff2-e34e4331ab8f
VonTrupka

@WalIy sam zbierałeś u dojcza?

nie no musiałem zapytać


a tak srsly to ze 6€ za pęczek w sklepie? xD

WalIy

@VonTrupka raczej dwie dyszki i to w złotówkach.


Cena jedzenia to w ogóle taka wiedza tajemna znana tylko wybrańcą wychodzącym z domu

VonTrupka

@WalIy ja na szparagi to nie patrzę od chyba kilkunastu lat


polakom 4-6€ za godzinę zapierdolu, a w sklepie tyle za pęczek na 1 porcję <_<

Zaloguj się aby komentować

Chłop często wymyśla jakieś kurczaki curry, po syczuańsku, a zapomina że kiełbasa i jajko utopione w sosie chrzanowym to tradycja która zawsze chłopa zadowoli
0b88a992-cb03-44c1-9535-2893c6ac3db7
Tau_Y

@WalIy wygląda jak guwno. Ale opierdolilbym ze smakiem

DeGeneracja

@WalIy Pospieszyłeś się. Co będziesz jadł na Wielkanoc? Zamiast zwykłej kiełbasy wjedzie biała?

WalIy

@DeGeneracja na Wielkanoc biała z chrzanem, tak jak nakazuje tradycja. Do tego jaja w majonezie i żur. W ogóle do świąt jeszcze 2 tyg, jest jakaś zasada że kiełbasę i jajka można jeść raz w miesiącu czy coś?

KHOT

@WalIy dej przepis na dobry sos chrzanowy.

Zaloguj się aby komentować

Jajecznica sądu ostatecznego z domowym chlebkiem czyli śniadanie mistrzów
faa9d731-56fd-40c2-81f2-6109409e8774
Quake

@WalIy też miałem robić, ale mi się nie chciało ;/

KKLKK

Z wunglem od razu, co by sie nie posrac. Madrze.

GazelkaFarelka

@WalIy też widzę dziś ci się przyjarał jako i mi

WalIy

@GazelkaFarelka całe szczęście lubię taką skórkę przyjaraną problem mam taki, że nie mogę obniżyć w piekarniku kratki bo mi się na dole miska z wodą nie zmieści do parowania piekarnika i przez to góra się przypieka.

Zaloguj się aby komentować

Pizzaaaaa timeeeeee!
9491d369-ccd8-4b31-9c3d-a6b53e522c03
Shagwest

@WalIy Taki przypieczony brokuł to jedno z moich ostatnich odkryć kulinarnych. Jak w ogóle można twierdzić, że to niedobre?

WalIy

@Shagwest najwięcej narzekają co wolno, a co nie w kuchni ludzie którzy chuja w życiu próbowali ale muszą się indeksować na znawców. Pizza jest doskonałym utylizatorem resztek z lodówki i przyjmie wszystko co tylko kto lubi. Zresztą taka jest geneza tego dania. Typowe danie biedoty, gdzie z mąki, wody i tego co akurat było pod ręką trzeba było coś do jedzenia zrobić. W Polsce były tym pierogi, we Włoszech pizza.

Tapporauta

@WalIy ziom, to jest brokuł

Zaloguj się aby komentować

Pytanie, marynowaną rzodkiew takuan można mrozić?
Kurna właśnie paczka przyszła z różnymi składnikami do sushi i nie tylko i takiego kabana mi przysłali, że się nie spodziewałem xD
Nie wiem co z tym zrobić, kawałek dzisiaj zużyje do sushi, a dalej to uj wie. Najchetniej bym to podzielił i zamroził ale nie wiem czy papka się nie zrobi. Ktoś próbował?
#sushi
UncleFester

Nie polecam, mrożona rzodkiewka - porażka , a rzodkiew blisko.

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj wieczorem wyszedł mi z piekarnika tak dobry chleb, że właśnie na śniadanie zjadłem dwie kromki z maselkiem i poszedłem dokroić jeszcze jedną
d96deca0-d009-4718-ae40-aad00480fd21
WalIy

@GazelkaFarelka Dokładnie taki, prawilny

GazelkaFarelka

@WalIy Podrzucisz jakiś przepis / porady na co zwracać uwagę? Przymierzam się do kolejnego podejścia do żytniego, poprzednie były mocno niefortunne.

WalIy

@GazelkaFarelka żytnia mąka niestety ale nie wybacza błędów, jak nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba to rób pszenno-żytnie. Mąka pszenna odpuści Ci ewentualne błędy.


No ale jak chcesz przepis na ten konkretny chleb (trójfazowy) ze zdjęcia to wygląda to tak:


Proporcje na keksówe:

Faza 1:

Dwie łyżki dokarmionego zakwasu

160g mąki żytniej 960

170g wody

Wymieszać

Odstawić na 12h


Faza 2:

Do fazy 1 dodać:

75g mąki żytniej 2000

85g wody

Wymieszać

Odstawić na 3/4h


Faza 3:

Do fazy 2 dodać

350g mąki żytniej 720

300g wody

4 łyżeczki soli

150/200g ziarna

Kminek/czarnuszka opcjonalnie

Wymieszać

Przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia


Piec od zimnego piekarnika z miseczka lodowatej wody na spodzie w temperaturze 210C przez 1h 15min. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 190C jeśli skórka na górze się za bardzo spieka.


Co do mieszania to chleb żytni nie musi być mieszany jakoś bardzo, to nie ciasto pszenne że musisz 20 min je ugniatać. Kilka razy łychą zamieszaj, jak widzisz, że wszystko jest jednolite to styka

Zaloguj się aby komentować

Dawno nic nie wrzucałem na społeczność, więc wlatuje mój wczorajszy żytni, trójfazowy z orzechami
69486c19-a9ff-4a34-96be-f15b04f30a24
WalIy

@Iknifeburncat dziękuję, pozdrawiam

stefan-wons

@WalIy lepiej Jastrzębiu powiedz ile kosztował ?

WalIy

@stefan-wons to nie są tanie rzeczy, orzechy w tych czasach to towar luksusowy

Zaloguj się aby komentować

Da się gdzieś zgłosić użytkownika? Bo trafiłem na jednego ruskiego trolla i zastanawiam się jakim cudem on jeszcze zaśmieca ten portal.
tak_bylo

@WalIy jednego? Tu ich są dziesiątki.

WalIy

@tak_bylo no właśnie widzę, że ruszyłem jednego i już karaluchów się więcej zleciało. Spróbuję chociaż kilku się pozbyć.

dradrian-zwierachs

Do wyboru są czarna lista, scrollowanie dalej lub trollerka onuc. Wybierz mądrze.

Zaloguj się aby komentować