Zazdraszczam bogolowi. Ja z tego rozwijającego się dobrobytu to od niedawna chlebek smaruje samym nożem.
coś kręcisz, wygląda dokładnie jak słonecznikowy z lidla
@trsh bo dałem dużo słonecznika
@kargull007 widzisz, bo jak chleb samemu pieczesz to wychodzi taniej, więc na masełko starcza. Taktyka jest najważniejsza
@WalIy Naprawdę jesz chleb który sam wypiekasz?
@Imthebatman no tak, a o co chodzi?
@WalIy to jest całkiem żytni na żytnim zakwasie?
@GazelkaFarelka Dokładnie taki, prawilny
@WalIy Podrzucisz jakiś przepis / porady na co zwracać uwagę? Przymierzam się do kolejnego podejścia do żytniego, poprzednie były mocno niefortunne.
@GazelkaFarelka żytnia mąka niestety ale nie wybacza błędów, jak nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba to rób pszenno-żytnie. Mąka pszenna odpuści Ci ewentualne błędy.
No ale jak chcesz przepis na ten konkretny chleb (trójfazowy) ze zdjęcia to wygląda to tak:
Proporcje na keksówe:
Faza 1:
Dwie łyżki dokarmionego zakwasu
160g mąki żytniej 960
170g wody
Wymieszać
Odstawić na 12h
Faza 2:
Do fazy 1 dodać:
75g mąki żytniej 2000
85g wody
Wymieszać
Odstawić na 3/4h
Faza 3:
Do fazy 2 dodać
350g mąki żytniej 720
300g wody
4 łyżeczki soli
150/200g ziarna
Kminek/czarnuszka opcjonalnie
Wymieszać
Przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia
Piec od zimnego piekarnika z miseczka lodowatej wody na spodzie w temperaturze 210C przez 1h 15min. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 190C jeśli skórka na górze się za bardzo spieka.
Co do mieszania to chleb żytni nie musi być mieszany jakoś bardzo, to nie ciasto pszenne że musisz 20 min je ugniatać. Kilka razy łychą zamieszaj, jak widzisz, że wszystko jest jednolite to styka
Zaloguj się aby komentować