Wczoraj wieczorem wyszedł mi z piekarnika tak dobry chleb, że właśnie na śniadanie zjadłem dwie kromki z maselkiem i poszedłem dokroić jeszcze jedną
d96deca0-d009-4718-ae40-aad00480fd21
kargull007

Zazdraszczam bogolowi. Ja z tego rozwijającego się dobrobytu to od niedawna chlebek smaruje samym nożem.

trsh

coś kręcisz, wygląda dokładnie jak słonecznikowy z lidla

WalIy

@trsh bo dałem dużo słonecznika

WalIy

@kargull007 widzisz, bo jak chleb samemu pieczesz to wychodzi taniej, więc na masełko starcza. Taktyka jest najważniejsza

Imthebatman

@WalIy Naprawdę jesz chleb który sam wypiekasz?

WalIy

@Imthebatman no tak, a o co chodzi?

GazelkaFarelka

@WalIy to jest całkiem żytni na żytnim zakwasie?

WalIy

@GazelkaFarelka Dokładnie taki, prawilny

GazelkaFarelka

@WalIy Podrzucisz jakiś przepis / porady na co zwracać uwagę? Przymierzam się do kolejnego podejścia do żytniego, poprzednie były mocno niefortunne.

WalIy

@GazelkaFarelka żytnia mąka niestety ale nie wybacza błędów, jak nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba to rób pszenno-żytnie. Mąka pszenna odpuści Ci ewentualne błędy.


No ale jak chcesz przepis na ten konkretny chleb (trójfazowy) ze zdjęcia to wygląda to tak:


Proporcje na keksówe:

Faza 1:

Dwie łyżki dokarmionego zakwasu

160g mąki żytniej 960

170g wody

Wymieszać

Odstawić na 12h


Faza 2:

Do fazy 1 dodać:

75g mąki żytniej 2000

85g wody

Wymieszać

Odstawić na 3/4h


Faza 3:

Do fazy 2 dodać

350g mąki żytniej 720

300g wody

4 łyżeczki soli

150/200g ziarna

Kminek/czarnuszka opcjonalnie

Wymieszać

Przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia


Piec od zimnego piekarnika z miseczka lodowatej wody na spodzie w temperaturze 210C przez 1h 15min. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 190C jeśli skórka na górze się za bardzo spieka.


Co do mieszania to chleb żytni nie musi być mieszany jakoś bardzo, to nie ciasto pszenne że musisz 20 min je ugniatać. Kilka razy łychą zamieszaj, jak widzisz, że wszystko jest jednolite to styka

Zaloguj się aby komentować