Zdjęcie w tle
UncleFester

UncleFester

Fenomen
  • 123wpisy
  • 4473komentarzy
Dostałem w prezencie, prosto z Arabii, no i trzeba było spróbować.
Mam nadzieję, że to mleko, to raczej od wielbłądzicy jest.

A tak na poważniej całkiem smaczny napitek, taka bawarka z nutkami kardamonu i goździków.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #ciekawostki
aa819386-5de5-4bce-8564-7ec16946dc20

Zaloguj się aby komentować

Chyba dopada mnie paranoja.
Czy macie wśród swoich obserwujących takie indywiduum?
#heheszki #hejto #gownowpis #pytanie
95d96bf3-596f-42cb-a749-a6d5842636a5
entropy_

@UncleFester tak, wcześniej miał inny nick statshunter czy coś koło tego.

Also @bojowonastawionaowca powiadomienia o zaobserwowaniu nie działają

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Wędliny na święta, szinkeny, kibasy, balejony i reszta.
Od rana zakłady mięsne UF S.A. narobiły różności, teraz 10 dni peklowania i do wędzarni.
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #wedlinydomowe
4971ea74-6fdd-4b37-b5f9-75cc0af550a0
b64bb495-5c32-4c02-8476-88ef28b05222
7a12b743-3fee-45dc-b49f-11719a903145
407cd2ed-fbcb-4b05-9d78-814f951ca304
Half_NEET_Half_Amazing

@UncleFester 

coś pięknego

mBank

Uwielbiam takie widoki, na bogato widzę 😃

Ps skrzynki nie zapomnij zwrócić 😂

GordonLameman

No i pięknie.

w czym wędzisz?

Zaloguj się aby komentować

Wędliny na święta, boczusie.
Boczusie do wędzenia przyprawione i zapeklowane na sucho, zawakowane i na taras.
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #wedlinydomowe
080bf48d-bb2d-4f92-9f46-47c9e8bf56ba
mBank

Ooo, ale bym to pogotował w cyrkulatorku do sosu vide, ale co wędzone to wędzone na sama myśl człowiek by opindolil, pozdrawiam !

Zaloguj się aby komentować

Wędliny na święta, praprapoczątki.
Wołowina na Białą i Polską zapeklowana na sucho, zawakowana i na taras.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #wędlinydomowe
4a0d9506-de00-4f93-b23b-d8b2c148023c
Astro

@UncleFester ja dziś kupiłem 3 kg Łopatki w ramach przygotowania ale to może zniknąć przed świętami. Póki co stoję i kroje.

Zaloguj się aby komentować

Drugie śniadanie:
w ramach testów przedświątecznych
Barszcz na domowym zakwasie i bulionie wołowo-drobiowym plus "brykiety" z mięsa rosołowego.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
77246026-fc78-406b-acf3-af8ed844944e

Zaloguj się aby komentować

Mordulec, sodomita sisiorki mie zżera.
Ktoś rozpoznaje tego zbója?
Pustułka?

#ptaki #dokarmianieptakowwzimie #sikorka
911ebb15-76c1-4baf-8d94-8ab7818fe22f
ffea0110-dc46-4906-a5e2-781287042286
90bea774-ff9c-46f2-9044-2b436488e119
0f06ecc2-d4ee-43c5-a391-5951159acc2f
a65b13d1-b4b7-45fc-8e44-bcc1a69ba211
lexico

@UncleFester Pustułka

Anteczek

@UncleFester czyli masz karmnik dla krogulców.

VonTrupka

Zależy w dokarmianie jakich ptaków celujesz.

Zmniejsz ilość wlotów oraz wielkość wlotów w tym karmniku, albo zbuduj dodatkowy, mniejszy z wlotami tylko po bokach.

Być może uratuje kilka wróblenów czy innych maluchów wielkości pliszek.

Zaloguj się aby komentować

Dziś nagroda za "nie mogę się zalogować na roota".
Zacny antrykot na maśle i rodyjskiej oliwie, z lekką nutką czosnku.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
28186405-6a5c-4efc-bc84-316c5bd4ba75
85dcf90b-ad95-43d2-9c09-d89d7a0c0113
a4c2fcd7-9bb8-4ff0-b6bd-a71514eabaf2
f16d8316-d3d3-4f30-b811-dd55dd8d74ea
koszotorobur

@UncleFester

nie mogę się zalogować na roota

To jakaś przenośnia, aluzja (do braku seksu?) czy żart?

A może faktycznie nie możesz zalogować się jako użytkownik "root" do jakiegoś systemu?

UncleFester

@koszotorobur 


Żadnych podsekstów, po prostu podzieliłem się "wiedzą tajemną" z meandrów konfiguracji SSH i dałem sobie stejka w nagrodę.


Poranny telefon od klienta, który świeżo zainstalował Debiana na maszynie wirtualnej.

Z poziomu hypervisora ESXi mógł się zalogować jako root, a po SSH nie, i problem bo się popsuło.

Doraźnie sprawę rozwiązuje PermitRootLogin yes w sshd_config.

Usilnie go namawiam do logowania z użyciem kluczy, ale siwo to widzę.

Trismagist

@UncleFester Zależy czy ten Debian jest wystawiony na świat. Jak nie to nie ma problemu, jak tak to jeszcze ogarnij fail2ban i ogranicz w configu albo firewall z jakiego IP może się logować. No i wydzielanie vlan dla sieci managmentowej i usługowej.

jaczyliktoo

@UncleFester wujku adoptuj mnie!

UncleFester

@jaczyliktoo Czuj się adoptowany wirtualnie.

Zaloguj się aby komentować

Dziś skrzydełka z imbirem w miodzie.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
d8f96e12-5efe-4202-befc-8087855d0f40
GrindFaterAnona

@UncleFester wyglada spoko, jak dlugo dusisz?

UncleFester

@GrindFaterAnona Nie duszę wcale. Zamarynowane skrzydełka osmażam szybko w woku na dużym ogniu, później dodaję resztę marynaty, miód, imbir, paprykę słodką/ostrą (gochugaru), sos sojowy i wrzątek. Cały myk w tym, żeby tak dobrać ilość wody i płomień pod wokiem, żeby woda odparowała zanim się skrzydełka się rozpadną, zredukowany sos ładnie je glazuruje. Całość trwa około 20min, pod koniec trzeba uważać żeby sos się nie przypalił.

GrindFaterAnona

@UncleFester wlasnie opisałes proces duszenia, więc jak nie dusisz? I po 20 minutach te skrzydelka sa miekkie??

viollu

@UncleFester za małą ta patelka żeby się dobrze zrobiło

UncleFester

@viollu To ośmiolitrowy wok, nie żadna patelka.

HolenderskiWafel

@UncleFester to jest trójfazowa indukcja? Nie wiedziałem że tam takie duże moce są, na 7kW to cała wioska mogłaby działać

UncleFester

@HolenderskiWafel To kuchnia gazowa.

Zaloguj się aby komentować

Tak mie naszło na śniadanko.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
f9537aaa-9802-4453-9d0c-08f0f92b57df
ca0ca230-0068-4cdb-affb-e7066c35526a
Nuszek

@UncleFester napisz co tam dajesz i jak robisz że takie ładne Ci wychodzą

rakokuc

@Nuszek zrób sobie z tego przepisu https://whiteplate.com/2018/02/chalka-latwa-i-przyjemna/ i wyjdzie ci praktycznie kopia tych opa. Są bardzo proste i zajebiste.

UncleFester

@Nuszek 

Żadna filozofia, protip to ciepłe składniki i świeże drożdże.


Chałka:

260 ml mleka

70 g cukru

20 g świeżych drożdży

2 żółtka + białko do smarowania

550 g mąki pszennej

60 g masła

5g (łyżeczka) soli


Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy na jakieś 5-10min (aż drożdże ruszą).

Z reszty mąki, soli, cukru, zaczynu, żółtek i stopionego masła wyrabiamy gładkie ciasto, wyrastamy 20-30min

Ponownie zagniatamy, dzielimy na 2 części, robimy chałki, smarujemy białkiem i wyrastamy znów 20-30min

Pieczemy 15-20min w 180*C grzałki góra dół termo.

I już, smacznego.

pszemek

@UncleFester gdzie kruszonka??

UncleFester

@pszemek nie lubię

mk-2

@pszemek kruszonka? Jak zwierzęta?

mk-2

Jebaniutkie jak ładnie zaplecione

UncleFester

@mk-2 Chciałem z czterech, ale nie umim.

Zaloguj się aby komentować

Zwłoki umieszczono w formalinie celem dokonania późniejszej autopsji.
A bardziej poważnie, perliczka wylądowała w zalewie ziołowej w oczekiwaniu na niedzielny obiad.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
ea42fe07-d939-45c6-92b1-58e0a5f7001e
jxp

@Daniel_Obajtek ale za to OP jaki szczęśliwy

Zaloguj się aby komentować

Szybka pipca chłopska z przygodami, na grubym, z robakami i salamiom, bez ananasa.
Nie zmogliśmy, zostało na jutro.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #nietylkomielonka
88b52bc8-5896-46ce-8eb8-7d0b3b4fda7d
bartlomiej_rakowski

Smacznego dla jego! Wygląda zajebiaszczo.

UncleFester

@bartlomiej_rakowski Smakuje też, poparzyłem podniebienie.

Opornik

@UncleFester Jutro będzie jeszcze lepsza. Jakie robaki daliście?

UncleFester

@Opornik Mieszanka owoców morza z zaprzyjaźnionej hurtowni rybnej.

Opornik

@UncleFester Fajnie. Pizzerie od lat nie robią frutti di mare, moich ulubionych. Mówią mi że za mało ludzi brało i nie opłacało się kupować składników. Gupki nie wiedzą co dobre.

Helpdesk

Za brak ananasa klątwę Montezumy wam życzę (poza tym pizza wydaje się ok)

UncleFester

@Helpdesk Dobrze, że nie faraona.

Zaloguj się aby komentować

Dziś następne "błe".

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #muchanadziko
add88611-e8b2-4c66-8648-59ca19599141
wonsz

@UncleFester te ogony to jak golonki świeżo narodzonych prosiąt XD

UncleFester

@wonsz Też mi tak golonkowo wyglądają. Zastanawiam się czy nie upiec w piwie i miodzie jak "dorosłej" golony.

Stashqo

@UncleFester kyrie elejson! ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽ ( ‾ʖ̫‾)

UncleFester

@Stashqo 

Ego te absolvo a peccatis tuis, in nomine patris, et filii, et spiritus sancti. Amen.

Vade et amplius iam noli peccare.

Kondziu5

@UncleFester Ale co to jest?

UncleFester

@Kondziu5 Świńskie ogonki

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #chatgpt

Wynik wczorajszych pogaduch z ChatGPT.
Czosnek i majeranek w klopsikach (coś jak biała), to sugestia AI.
Zupa wyszła całkiem jadalna.

Zupa Ogórkowa z Klopsikami
Składniki:
Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, drobiowe, wołowina lub mieszanka)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Do zupy ogórkowej:
Soffritto:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 por, posiekany
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 pietruszka, posiekana
  • 4 ogórki kiszone, starte na dużych oczkach
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła

Reszta zupy:

  • Gotowy bulion warzywny lub drobiowy (około 1 litra)
  • 1/2 szklanki kwasu ogórkowego (lub więcej według smaku)
  • Pieprz do smaku
  • Śmietana (opcjonalnie, do podania)

Instrukcje:

  1. Przygotuj soffritto: Na średnim ogniu podsmaż na oliwie cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, aż będą miękkie i lekko złociste. Następnie dodaj ogórki, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i masło. Smaż, mieszając, przez około 10 minut.
  2. W misce przygotuj klopsiki: Wymieszaj mięso mielone, jajko, 3 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (według uznania), czosnek, pieprz i majeranki. Formuj małe klopsiki.
  3. W garnku: Gotuj klopsiki w oddzielnym garnku z bulionem przez około 10-15 minut, aż będą w pełni ugotowane.
  4. Wyjmij klopsiki: Po ugotowaniu wyjmij klopsiki z garnka i odstaw na bok.
  5. Dodaj soffritto do zupy: Do gotowego bulionu dodaj przygotowane soffritto, cebulę, ogórki, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
  6. Gotuj i dodaj kwas ogórkowy: Kontynuuj gotowanie zupy przez dodatkowe 20-30 minut. W trakcie gotowania wlej kwas ogórkowy, dopraw pieprzem według smaku.
  7. Dodaj klopsiki ponownie: Pod koniec gotowania dodaj ponownie ugotowane klopsiki do zupy.
  8. Opcjonalnie dodaj śmietanę: Przed podaniem możesz dodać do zupy śmietanę, aby nadać jej kremowej konsystencji.
  9. Posyp zupę: Posyp zupę posiekanym koprem i natką pietruszki przed podaniem.
Mielonkazdzika

@UncleFester tez jakis czas temu zrobilem sobie dzien kulinarny z AI. I bylo calkiem spoko.

EDIT:

Takie cos mi wtedy na sniadanie zaproponowalo.

54dc2706-d2f0-4332-80e6-a5e0cdbd0014

Zaloguj się aby komentować

Tak po jesiennemu, dyńka faszerowana.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #jedzenie
deb8bbc4-d847-4bae-8b64-c85e9031ca3a
bartek555

daaaaaaaaaaamn! ale bym to cim ci rim cim

UncleFester

@bartek555 Pogoń kucharza niech zrobi

bartek555

@UncleFester nie uwierzysz - byla dynia 😂 ale pieczona, w kawalkach

Mel

@UncleFester wszystko pochłaniasz, czy sam farsz tylko?

UncleFester

@Mel 

To dynia Hokkaido, po upieczeniu bardzo przypomina smakiem i strukturą ziemniaczki.

Była faszerowana sosem do moussaki i parmezanem - zeżarliśmy wszystko, oprócz skórki.

Mel

@UncleFester zrobiłbym i zjadłbym, ale nie mam takiej profesjonalnej długiej łyżeczki

Zaloguj się aby komentować