Szybkie mule na głoda.
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
@UncleFester Wodne
@UncleFester jak je przyrządzasz? Jak kiedyś jadłem to strasznie chrupały te skorupki :(
@cebulaZrosolu
Oliwa + masło do gara i na mały ogień,
czosnek 20-30 sekund,
dodać pory zeszklić i chwilę podusić,
sól i pieprz do smaku.
można też chili i natkę pietruszki.
dobra szklana białego wytrawnego wina,
ogień na max,
odparować aklo,
chwilkę redukować,
ogień na pół gwizda,
wrzucić umyte i oczyszczone mule,
doprowadzić do wrzenia,
dusić 8 min. pod przykryciem delikatnie mieszając ze dwa razy.
Gotowe. Mahlzeit.
A skorupki można używać jako łyżeczki i raczej ich się nie je, no chyba że ktoś lubi.
@cebulaZrosolu za krótko gotowałes. To jak z jajkami, im dłużej tym bardziej miękkie są.
Zaloguj się aby komentować