Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

267

Gotowanie, przepisy i inne takie

Eksperymentowałem ze "smażeniem" steka we frytkownicy beztłuszczowej. Efekt jest na tyle zadawalający, że nie zamierzam wracać do tradycyjnej metody z patelnią. Mięso nie ma takiej chrupiącej skórki, ale w środku jest elegancko i równo wypieczone. Gdyby moja maszynka potrafiła osiągnąć więcej niż 200°C, możnaby osiągnąć lepszy efekt przy krótszym czasie pracy.
Oto mój przepis:
1. Mięso dzień wcześniej myję, osuszam, zasypuję dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem kolorowym i zostawiam w lodówce.
2. Przed smażeniem nacieram odrobiną oliwy i zostawiam w temperaturze pokojowej na godzinę.
3. Uprzednio nagrzany airfryer ustawiam na 200 stopni i 10 minut.
4. W połowie czasu obracam mięso.
5. Przed jedzeniem daję stekowi kilka minut na dojście do siebie.
@Michumi
#gotowanie #airfryer
788961ff-1d5b-457a-8ede-498393048336
afadcb55-2489-4376-8ffb-e25689dc7047
9e71b359-57a1-4975-8f90-458c7d8711d1

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Co prawda wylizałem rondel po czekoladzie, ale w sumie się liczy
Różowa z młodym robili jadalne ozdoby na halloween. Całkiem śmieszne pajączki wyszły
#gotowanie #jedzenie
9b5035fe-a93d-4ddf-869f-81b8a6f9a5f4
d45c13ba-1e6a-4a0d-88e1-cf10fbf88bef

Zaloguj się aby komentować

Nie chcę się chwalić, ale się pochwalę: zrobiłem tak zajebistą kartkówkę, że nawet moja żona, która zazwyczaj nie je mięsa, brała dokładkę Przepis w komentarzu jakby ktoś chciał skorzystać.

Ciociu @moll , jesteś ze mnie dumna?

#gotujzhejto #gotowanie #obiad
e8a94b28-9f58-4495-8c34-eb42b7e9a4c8
vredo

@Piechur ło borzu, chciałbym być twoją ciocią.

malkontenthejterzyna

A jak uczniowie zareagowali na tę kartkówkę :D?

Zaloguj się aby komentować

Całość obiadu jako taka mi nie wyszła (skóra za tłusta, przeciągnięte w piekarniku mięso, bo latam zamiast pilnować piekarnika), ale chociaż pochwalę się sosem żurawinowym, bo mogłabym go łyżką jeść bez niczego xD

PRZEPIS

#mollgotuje #gotowanie #jedzenie
a297de89-b381-43f5-9f66-a8be3a67e362
Mr.Mars

@moll Pewnie tylko Ty zauważyłaś jakieś niedoskonałości.

Sofie

Jak niedobre to niech stracę biorę wszystko

Zaloguj się aby komentować

Zawsze jak robię ciasto na pizze, to porcjuje je na dwie części po ok. 400g. Na drugi dzień ciasto które spędziło noc w lodówce jest jeszcze delikatniejsze po upieczeniu, a z wierzchu chrupiące. #pizza #jedzenie #gotujzhejto
62789606-ba62-4a35-9dc1-1ff85ffba778
Szzczypiorek

@golden-skull Jaka temperatura pieczenia?

Hajt

Za pizzę zawsze piorun, ulubione danie ever

cododiaska

@golden-skull

- Pizza będzie kwadratowa czy okrągłą?

- Tak.

Zaloguj się aby komentować

Zawsze gdzieś na jesień chodzi za mną fasolka i kiszonki jakieś.
Ostatnio ktoś wrzucał fasolkę po bretońsku i myślałem że mi dupa pęknie.
Przedwczoraj kupiłem groch i miałem robić po bretońsku ale przypomniałem sobie że nie umiem xD
Tak więc z połączenia fasoli i majeranku powstał kapitan grochówka. Dzisiaj smakowo daje radę ale czekam do jutra aż zajdzie tajemnicza reakcja chemiczna pod tytułem “przegryzanie się” i będę jadł ten gar sam xD Dzieci nie lubią, żona sprobuje z raz bo nie jej smaki.
#gotowanie #kuchnia #gotujzhejto #zupa
b7f2dc10-45f4-419e-8d48-0d7a66b4f31b
winet

Ja też nie umialem robić fasolki, a wyszła zajebista. Polecam przepis Tomasza Strzelczyka na YT, lekko go zmodyfikowałem pod siebie tylko

DeGeneracja

Ewenement zupę zrobić potrafi a fasolki nie. Nie wierzysz w siebie na to wychodzi bo zupa jest trudniejsza o 40%

Hajt

Apetycznie wygląda

Zaloguj się aby komentować

Do tego duża ilość sosu czosnkowego i można całość lądować do buzi. #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto
2eb50097-3768-4184-a2ee-6d09ed901d74
Half_NEET_Half_Amazing

@golden-skull

aż mnie skręciło w żołądku

onlystat

@golden-skull ale do takiej to sosik samemu robiony na smietanie koniecznie!

dziedzicpruski

@golden-skull sosu czostkowego

Zaloguj się aby komentować

@GazelkaFarelka znalazłam dzisiaj ładny, mały kawałek schabu. Wrzucony do lodówki, niech się marynuje. Brzmi jak idealny obiad na piątek xD

Śliwki jakieś takie drobne, najwyżej przy krojeniu trochę się to rozleci

#mollgotuje #gotowanie #jedzenie
307bdad8-8c24-46a3-b301-5c0253b517e1
Piechur

Dajesz musztardy do środka, czy same śliwki?

GazelkaFarelka

@moll ja robię od góry dziury nożem tak co 3 cm i tam upycham po śliwce

VonTrupka

goloneczka przednia? (っ˘ڡ˘ς)

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto
Witam.
Naszła mnie ochota na bataty, ale nie mam jakiegoś ciekawego pomysłu co z nich zrobić. Jakby ktoś podzielił się jakimś ciekawym przepisem, to byłbym wdzięczny.
ab523fef-9a27-4f3e-a51f-0322a4e437a8
tomwolf

Pokrój w kostkę i umyj, posól popieprz, dodaj wędzonej papryki, trochę czili w proszku i zwykłej papryki i trochę mieszanki ziół lib prowansalskie, podlej trochę oliwą indo pieca aż będą miękkie. W międzyczasie łyżka tahini do tego ząbek czosnku, trochę wyciśniętej cytryny i podlewaj wodą aż zrobi się krem/pasta. Podawaj z granatem i odrobiną pietruszki świeżej posiekanej. :)))

Stashqo

@Habemus_canem Kiedyś jadłem pieczone, faszerowane jakimś miksem słonego sera (chyba feta) i wytrawnych dodatków, całkiem spoko smakowały.

GazelkaFarelka

@Habemus_canem ten koleś szwed co tak gotował i przeklinał robił popierdolonego ziemniaka, pieczone bataty z farszem ze smażonej wołowiny z warzywami i sosem imbirowo-sezamowym


jakie to kurwa dobre

Zaloguj się aby komentować

@Mr.Mars mialeś rację, na dzisiaj prawie nic nie zostało, więc zrobiłam drugi raz

@Sofie - poprzednio za dużo mleka, dałam mniej, niższa temperatura i studziłam w piekarniku, wyszła cudnie!

Ale ta czeka na polanie czekoladą

#mollgotuje #gotujzhejto #jedzenie
75bd2e5f-a940-4846-a1fe-0f52aa3e340d
Soviel

@moll a tam czekoladą, dej kawałek :3

moll

@splash545 gotowe!

@Soviel, nie tym razem, Robaczku

46b221d7-4dbf-4437-9fd4-da156961cd94
Sofie

@moll no wygląda idealnie! czyli przepis dopracowany i można już dostać? Uwielbiam babki

Zaloguj się aby komentować

Tak wczoraj ochota na żur wjechała. Myślę sobie, dziadostwa żreć nie będą. We wsi mam Delikatesy Benedyktyńskie. Kupiłem dzisiaj żur (zakwas), boczek, kiełbasę.

Kiełbasa 60+ PLN/ kg wygląda jak sam tłuszcz. Rozwala się w palcach. Okej, pachnie wędzarnią, ale to dziadostwo. Szkoda kasy.
Boczek ok.
Ale, pytanie mam odnośnie zakwasu. Czy tak może wyglądać zakwas? Wygląda jak smalec. Robić na tym, czy wyrzucić?
A Babunię i marketingowca to w piwniczce zamknąć.

#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto
091c5ec6-6d1b-4bf8-a514-aadd56716477
792d8590-3cae-41b9-a3a4-0ebfdc5d0249
15dd363e-1064-4165-a65e-c1b0df238545
zjadacz_cebuli

@szczelamseczasem kiełba wygląda bardziej jakby ją pies dopadł xD gotować obserwować

Nervous99

Nie wiem z czego jest ten zakwas ale żytni z mąki 2000 wygląda tak.

4695a080-4bce-4ac1-be36-9aedbff5d1f1
a27b037b-8caf-4603-9f1e-42d3e0556a85
GrindFaterAnona

@szczelamseczasem a co to za abominacja? XD musztarda stolowa? Budyń? Zakwas na zur to to nie jest na pewno

Zaloguj się aby komentować