Z kolegą stwierdziliśmy że raz się żyje. Trzeci chciał wymiotować. Kto zna, kto próbował?
Czernina, czarnina, czarna polewka– polska zupa o charakterze polewki, której podstawowymi składnikami jest zaprawiany octem rosół oraz krew zwierzęca (z drobiu lub królika, rzadziej prosięcia).
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia #jedzenie
#ankieta
Czernina, czarnina, czarna polewka
mięczaki...
@K44 babcia robiła
@K44 Jedna z moich ulubionych zup, niestety słabo z jej dostępnością w restauracjach. Zajazd u Dudziarza w Kościanie ma (albo miał) mega smaczną z podrobami i rodzynkami ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@nobodys Wolę Żurek :) Ale myśle że jak bym miał dostep to bym co jakiś czas zjadł ze smakiem :)
@nobodys "U Dudziarza" nadal jest ale najlepszą miał zajazd "Pod Kaczorem" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tylko zajazdu już nie ma, zamknięcie, pożar a teraz rozebrany co do Kamienia.
@K44 @Gorfobrut Jest jeszcze coś podobnego czyli "Jurajski żur na grzybach", ale też ciężko dostępne (chociaż łatwiej zrobić samemu)
@K44 Jedna z pięciu najsmaczniejszych zup na mojej liście.
@UncleFester Jednak restauracje/knajpy jej nie serwują. Jeżdżąc po Polsce tylko raz trafiłem.
@K44
Prawdopodobnie ze względu na skład.
Restauratorzy nie chcą się podkładać sanepidowi.
Zobacz jaka paranoja była z tatarem.
@UncleFester w restauracjach używa się suszonej krwi
@inspektom To by wiele wyjaśniało.
Zawsze mówię, że mi to wszystko smakuje i zjem wszystko poza czarniną, brzydzi mnie ogromnie, że to z krwi
@smierdakow a ja tam nie mam problemu. Za dzieciaka potrafiłem zaraz po świnio biciu zjeść jęzor albo serducho :) Tak wiem jestem obrzydliwy. Teraz w sumie też bym zjadł, ale chyba nie tak od razu po 😉
@smierdakow za to mój dziadek na samo wspomnienie sliniotoku dostaje...ja pierdole zdalnie sterowanym patykiem bym tego nie tknął
@smierdakow a kaszankę lubisz?
@ZohanTSW tak, obrzydza mnie picie samej krwi, a nie krew jako część czegoś xd
@smierdakow to pomysl sobie, ze to część zupy
@K44 surowe??
@smierdakow Ale ta krew jest ugotowana. Dlatego zupa jest czarna, tak jak kaszanka. I bardzo smaczna
Nie wiem jak ten ocet w zupie, ale ciepła krew na świniobiciu smakuje wybornie
@wonsz a czy ciepła krew nie jest przypadkiem cierpka/pikantna? Pamiętam że przy robieniu kaszanki trzeba było się pilnować żeby nie przedobrzyć z ilością krwi bo wyszła by za pikantna.
@K44 ja kojarzę głównie metaliczność, kompletnie nie pamiętam aby była pikantna.
Jadłem ale w Tajskiej wersji.
Tam jest słodka doprawiana ocetem, chilli i do smaku zielenina.
@Taxidriver W Polsce czy zagrabanicą?
@K44 Tajlandia, ale jak chcesz to ogarnę Ci przepis.
@Taxidriver jeżeli nie będzie problemu z dostępnością składników to jestem za 😀
Komentarz usunięty
Zajebista zupa i do tego z szarymi kluskami
A u mnie w domu jeszcze niektórzy dosypywali cukru
@ZohanTSW wtf
@ZohanTSW popatrz na mój wpis, normalne.
@Felonious_Gru cieszę się że u mnie w domu jadło się takie dziwactwa, do tego była ta zupa śledziowa o której niedawno był wpis, a dodatkowo jeszcze jedliśmy rosół z ziemniakami (tzn z makaronem też, obowiązkowo, a potem do wyboru albo drugi talerz rosołu z ziemniakami, albo drugie danie). Wszyscy się krzywią, ale tak naprawdę te dania to mieszanka smaków. Wydaje mi się, że dzięki temu teraz lubię próbować nowości i nietuzinkowych połączeń smakowych. Tak, hawajską też lubię.
@ZohanTSW rosół z ziemniakami i skwarkami bym spróbował
@Felonious_Gru skwarków nie mieliśmy, ale generalnie jak będziesz miał rosół na obiad to ugotuj ze 2 ziemniaki i to cała filozofia :) można je ewentualnie dosolić lub po prostu posolić dodatkowo rosół. Ziemniak dodaje słodyczy tej zupie
@ZohanTSW a to taki w kawałku? Myślałem, że tłuczony, jak do żurku
@Felonious_Gru jak kto lubi, ja np lubię jak największe kawałki, byle się zmieściły do buzi
@ZohanTSW córka lubi wyjadać ziemniaki z zupy więc przetestuję :) rozumiem że ziemniaki ugotowane oddzielnie w kostke i dodane do talerza?
@K44 nie. Gotujesz ziemniaki w całości jak do obiadu. Wrzucasz na talerz, zalewasz rosołem i masz. U mojej żony w rodzinie tak się je. Ja wolę kluchy
@K44 tak jak wyżej, albo pokroić w ćwiartki
Pierwszy raz w życiu jadłem w tamtym roku, warunkiem było pójście do porządnej restauracji. Zjadłem, nie jest to najgorsza zupa w moim życiu, nawet smakowała.
@K44 Zależy jak kto robi, akurat czerninę można bardzo łatwo spierdolić i to na kilka sposobów. Jeśli była obrzydliwa to była na 100% zepsuta przez kucharza.
Mammm z suszonymi śliwkami mmmmmm... Mniam!
@K44 Kolega mówił, że w domu robili czerninę z kaczki. Nie wiem czy dałbym radę to zjeść.
W dawnych czasach kiedy kawaler starał się o rękę dziewczyny, ale go nie chcieli, to dostawał na obiad właśnie czarną polewkę. To była taka sugestia, że nic z tego nie będzie i żeby dał sobie spokój.
Komentarz usunięty
@Pan_Buk mój stary dostał ją przy pierwszej wizycie u 'teściów', ale nie ustąpił i teraz dzięki temu jest moim starym
@K44 Jadłem i była przepyszna. Raz próbowałem zrobić, ale ewidentnie trafiłem na kiepski przepis...
@K44 zapomniales napisać jak ci smakowało
@GrindFaterAnona Na początku ręka drżała jak próbowałem pierwsze łyżki, ale finalnie smak ok. Nietypowy raczej slodki. Ogólnie dobra :)
@K44 e gosciu, ale czerninke to Ty szanuj, w zeszlym tygodniu ojebalem caly 5l gar jak ksieciunio, jedna z trzech krolowych polskich zup, na kaca nie ma lepszej
Zupa jak zupa, jak ktos spieprzy rosol to tez mozna sie wyzygac
Z kaczki i z kluseczkami najlepszy!
@K44 Jadłem za dzieciaka, potem miałem przerwę, a teraz znów uwielbiam. U mnie krew z kaczki.
@K44 fenomenalna zupa. Z kluseczkami i śliwką jprdl leci mi z ryja
@K44 moj babcia kocha czerninę i często gotowała. Jezu, jak to śmierdzi. Jeszcze trzeba po tym guwnie posprzątać. Rzyg.
W moich stronach (Polska wschodnia) to rzecz w ogóle nie znana. Kaczej krwi też nie można nigdzie dostać. Ale moja babcia była z Kujaw i tam to kiedyś dość powszechnie jedzono. Jak jest teraz, nie wiem.
A zupa, jeśli jest dobrze zrobiona, słodko-kwaśna z podrobami, kluseczkami i śliwką, to rewelacja.
Zaloguj się aby komentować