Wystarczy woda, sól, buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
U siebie dałam 2kg buraków, 3 litry osolonej, zagotowanej i wystudzonej wody (3 łyżeczki soli), główkę czosnku, trzy liście laurowe, 5 ziaren ziela i 10 pieprzu.
Buraczki siekamy w grube półplastry, ząbki czosnku na pół, układamy wszystko w wyparzonym słoju warstwami wraz z przyprawami, zalewamy ostudzoną solanką. Nic nie powinno wystawać ponad solankę (ja używam ceramicznych obciążników, ale nada się też woreczek HDPE wypełniony wodą i zawiązany). I taki słoik lekko niedokręcony dajemy do chłodniejszego miejsca w domu na 7+ dni.
Jeśli chcecie szybciej mieć gotowy zakwas, to na wierzch można położyć kromkę dobrego żytniego chleba na zakwasie, i po 3 dniach ją wyjąć. Przyspieszy start fermentacji. Jej usuwanie może być jednak trudne, bo chleb się rozpada w solance.
Gotowy zakwas przelewamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
A na zdjęciu pobojowisko.
#gotowanie #barszcz #gotujzhejto #swieta #kuchnia
Co tak malo czosnku? @UmytaPacha powiedz jej ze czosnku sie daje ile w przepisie +3 .
@ErwinoRommelo gdybym tylko dla siebie robiła, to bym trzy główki spokojnie dała. Ale mam słabeuszy w rodzinie ( ͠° ͟ʖ ͡°)
@Wrzoo ehh rodziny sie nie wybiera
@owczareknietrzymryjski 😘
Zalany słój przedstawia się tak:
@Wrzoo @ErwinoRommelo czosnku się daje ile w przepisie + 3
@UmytaPacha Do zakwasu? Nie lepiej już do barszczu?
Nie, że nie opierdzieliłbym takiego czosnyka z zakwasu, ale chyba lepszy efekt da w barszczu?
@Fly_agaric do wszystkiego.
Czyli to odrazu do piwnicy przenosisz? Czy trzymasz w kuchni pierwsze dni?
@voy.Wu Moja piwnica się, niestety, nie nadaje do przechowywania w niej jakiejkolwiek żywności (zgniła kamienica here), więc trzymam ją w schowku na chacie, gdzie nie ma ogrzewania. Jest tam jakieś ~18 stopni.
@Wrzoo ok dzięki
Scena zbrodni jak w horrorze klasy b 😃
@Afterlife nikt by się nie zorientował, gdyby to nie były buraki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wrzoo jak brutalnie to wygląda.
@splash545 :D myślałam, że przy poprzednich burakach ta deska już tak dramatycznie wyglądała, ale dzisiaj nabrała charakteru xD
@Wrzoo panie, do słoika dorzucić jeszcze 2 marchewki i pietruszkę, a dla podkręcenia smaku jeszcze papryczkę chilli. Jak ma nie wyjść ostre, to papryczkę bez nasionek.
Ps piękny słoiczek pełen mocy. Zdrowia więc życzę :)
@Wrzoo Jezusie, ja Ci nie podskakuje jak taką pokrwawioną dechę w domu masz
@pluszowy_zergling ciężko wywabić z drewna 😅 ale to jest deska specjalnie do buraków, z drugiej strony jest deską do cebuli
@Wrzoo Jak długo można przechowywać taki zakwas w lodówce? Zapomniałem o swoim, ma ze 2 miesiące, ale chyba coś co raz "skisło" bardziej popsute nie będzie?
@Dildorsz powinien być okej, jeśli słoik był wyparzony :) niby w teorii max miesiąc, ale jeżeli pachnie dobrze i nie ma kożucha, to do wigilii dotrwa
A potem świąteczne sprzątanie generalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Szpadownik xD
@Wrzoo Nie wiem jak to działa z zakwasem. Zawsze robiłam z cukrem i octem doprawianie. Można to pominąć w ten sposób rozumiem? Smakuje podobnie?
@DeGeneracja nie wiem, bo nigdy nie robiłam z octem i cukrem…
Zaloguj się aby komentować