Przypominam, że teraz jest optymalny czas, by wstawić zakwas z buraków na święta :)

Wystarczy woda, sól, buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
U siebie dałam 2kg buraków, 3 litry osolonej, zagotowanej i wystudzonej wody (3 łyżeczki soli), główkę czosnku, trzy liście laurowe, 5 ziaren ziela i 10 pieprzu.

Buraczki siekamy w grube półplastry, ząbki czosnku na pół, układamy wszystko w wyparzonym słoju warstwami wraz z przyprawami, zalewamy ostudzoną solanką. Nic nie powinno wystawać ponad solankę (ja używam ceramicznych obciążników, ale nada się też woreczek HDPE wypełniony wodą i zawiązany). I taki słoik lekko niedokręcony dajemy do chłodniejszego miejsca w domu na 7+ dni.

Jeśli chcecie szybciej mieć gotowy zakwas, to na wierzch można położyć kromkę dobrego żytniego chleba na zakwasie, i po 3 dniach ją wyjąć. Przyspieszy start fermentacji. Jej usuwanie może być jednak trudne, bo chleb się rozpada w solance.

Gotowy zakwas przelewamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.

A na zdjęciu pobojowisko.

#gotowanie #barszcz #gotujzhejto #swieta #kuchnia
Wrzoo userbar
40788fa0-27ce-49cc-9437-936cbe524704
ErwinoRommelo

Co tak malo czosnku? @UmytaPacha powiedz jej ze czosnku sie daje ile w przepisie +3 .

Wrzoo

@ErwinoRommelo gdybym tylko dla siebie robiła, to bym trzy główki spokojnie dała. Ale mam słabeuszy w rodzinie ( ͠° ͟ʖ ͡°)

ErwinoRommelo

@Wrzoo ehh rodziny sie nie wybiera

Wrzoo

@owczareknietrzymryjski 😘

Wrzoo

Zalany słój przedstawia się tak:

e15f411d-926b-4317-8e7b-7dbf1e38d051
UmytaPacha

@Wrzoo @ErwinoRommelo czosnku się daje ile w przepisie + 3

Fly_agaric

@UmytaPacha Do zakwasu? Nie lepiej już do barszczu?

Nie, że nie opierdzieliłbym takiego czosnyka z zakwasu, ale chyba lepszy efekt da w barszczu?

UmytaPacha

@Fly_agaric do wszystkiego.

voy.Wu

Czyli to odrazu do piwnicy przenosisz? Czy trzymasz w kuchni pierwsze dni?

Wrzoo

@voy.Wu Moja piwnica się, niestety, nie nadaje do przechowywania w niej jakiejkolwiek żywności (zgniła kamienica here), więc trzymam ją w schowku na chacie, gdzie nie ma ogrzewania. Jest tam jakieś ~18 stopni.

Afterlife

Scena zbrodni jak w horrorze klasy b 😃

Wrzoo

@Afterlife nikt by się nie zorientował, gdyby to nie były buraki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

splash545

@Wrzoo jak brutalnie to wygląda.

Wrzoo

@splash545 :D myślałam, że przy poprzednich burakach ta deska już tak dramatycznie wyglądała, ale dzisiaj nabrała charakteru xD

alaMAkota

@Wrzoo panie, do słoika dorzucić jeszcze 2 marchewki i pietruszkę, a dla podkręcenia smaku jeszcze papryczkę chilli. Jak ma nie wyjść ostre, to papryczkę bez nasionek.


Ps piękny słoiczek pełen mocy. Zdrowia więc życzę :)

pluszowy_zergling

@Wrzoo Jezusie, ja Ci nie podskakuje jak taką pokrwawioną dechę w domu masz Dzięki!

Wrzoo

@pluszowy_zergling ciężko wywabić z drewna 😅 ale to jest deska specjalnie do buraków, z drugiej strony jest deską do cebuli

Dildorsz

@Wrzoo Jak długo można przechowywać taki zakwas w lodówce? Zapomniałem o swoim, ma ze 2 miesiące, ale chyba coś co raz "skisło" bardziej popsute nie będzie?

Wrzoo

@Dildorsz powinien być okej, jeśli słoik był wyparzony :) niby w teorii max miesiąc, ale jeżeli pachnie dobrze i nie ma kożucha, to do wigilii dotrwa

Szpadownik

A potem świąteczne sprzątanie generalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://youtube.com/shorts/57jWT2vxTpY

DeGeneracja

@Wrzoo Nie wiem jak to działa z zakwasem. Zawsze robiłam z cukrem i octem doprawianie. Można to pominąć w ten sposób rozumiem? Smakuje podobnie?

Wrzoo

@DeGeneracja nie wiem, bo nigdy nie robiłam z octem i cukrem…

Zaloguj się aby komentować