Zdjęcie w tle
WalIy

WalIy

Kosmonauta
  • 130wpisy
  • 342komentarzy
Wczoraj na obiad robiłem dietetyczne chili con carne na mięsie z indyka, więc dzisiaj na śniadanie w ramach nie marnowania jedzenia, resztka tego con carne przerobionego na szakszuke. Polecam
b6e96a69-0b54-4475-a5c7-e80e5ce7bc0a

Zaloguj się aby komentować

Serce rośnie gdy widzę że z rana najbardziej plusowany wpis na wykopie ma mniejsze liczby niż najbardziej spiorunowany wpis na hejto.
Sajonara bjałkov, pięknie to rozegrałeś
c2fd9779-710c-4af6-893d-cf06f24128b5
8a5efc5c-c80f-42f0-b51d-762bf36d9e43

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Na głównej wykopu nadają na hejto, na głównej hejto nadają na wykop i hejto xD
Szeryfie, nie idź tą drogą, bo ten dobry start szybko się skończy. Napisz Pan solidny regulamin i się jego trzymaj, żeby wszystko było jasne i klarowne.
Nie spierdol tego, proszę.
MrFab

@WalIy Swoją drogą jak mi admin odpisuje wulgaryzmami jak piszę, że czarno nie działa to mnie się to nie podoba. Nie obchodzi mnie, że ma zły dzień. Ja mu grzecznie, że czarna lista nie działa a on mi, że tagi się 'pierdolą, że 'zjebali, że posłuchali użytjowników'. Jeszcze zamiast wytłumaczyć co robie źle skoro czara lista działa, a mi i tak wyświetlają się perfumy czy inne 2137 to jak debilowi pisze 'klikij i obczaj co się stanie'

wasiuu

@MrFab Tak szczerze mówiąc, to kurwować też trzeba umieć, żeby to jakoś znośnie wyglądało. Wysrywy tego chłopa wyglądały, jakby był niestabilny psychicznie xD

Zaloguj się aby komentować

Właśnie rozkrajam na śniadanie wczorajszy wypiek.
Żytni trójfazowy - 1/3 żyto 2000, 2/3 żyto 960 (chciałem 720 ale nie było w sklepie)
Z dodatków to słonecznik, siemię lniane i kminek. Czarnuszka jako posypka.
ac93b382-7c79-4cbc-9599-3fbc6db8f90e
ColonelSanders

Kule bele czekam na nową kuchnię i też będę takie robił. To z piekarnika czy chlebomaszynki, czy czegoś jeszcze?

WalIy

@ColonelSanders z piekarnika, w keksówce piekę

ColonelSanders

@WalIy No to kozak, pozdrawiam

Zaloguj się aby komentować

Ciekawe jak będzie wyglądał nowy wykop po stress testach Pana Rumuna
MrFab

@WalIy A to nie jest tak, że oni zabezpieczyli tak wykop, że teraz Runim nic tam już nie zrobi - tak jak reszta innych użytkowników?

WalIy

@MrFab myślę, że szybciej skaszanili narzędzia administratorskie i jak rumun tam wjedzie to zbożowa krulowa nie będzie miała jak tego usunąć

Tau_Y

@MrFab Rumun może naprawić tamten portal, znajdzie luke i przywróci stary wykop, jak Prometeusz jakiś. Tak będzie

Zaloguj się aby komentować

Przeglądając zdjęcia w telefonie natknąłem się na foto pierwszego chleba jaki wypiekłem raptem trzy miesiące temu. W październiku wpadłem na pomysł żeby wyhodować zakwas i zacząć robić domowe chleby. Wkręciłem się w to niesamowicie, od tych trzech miesięcy wypiekam dwa chleby tygodniowo i progres jaki poczyniłem w jakości napawa mnie dumną
Łapcie kilka zdjęć z mojej chlebowej osi czasu
#chwalesie
12009ed9-1442-4e92-9706-d1c1b6999e03
ColonelSanders

@WalIy zrobią mi nową kuchnię to trz będę robić chleb

Zaloguj się aby komentować

Ależ żre żyto przed jutrzejszym wypiekiem.
Znowu będzie żytni, trójfazowy ale jeszcze się nie zdecydowałem jakie dodatki dosypie
d458ed55-edc4-46d9-a418-099d0ba7db72
pawelczi

O, trójfazowy, czyli mogę spawarkę podpiąć?

BlackSoul

@LM317T Trzy krotnie dokarmianie zaczynu.

WalIy

Jak wyżej chlopaki, zakwas, a raczej zaczyn dokarmiasz na trzy razy pozwalając mu wyrastać fazami. To chyba najzdrowsza wersja chleba jaka istnieje.

Zaloguj się aby komentować

Jak królik ಥ⁠‿⁠ಥ
7d40c115-b606-45df-b90f-5c72bbb4e56b
GazelkaFarelka

@WalIy Robiłam z tego przepisu i wyszły do dupy. Wyciekła w trakcie pieczenia z nich masa klejącego soku, który palił się i śmierdział w piekarniku, same fryki natomiast zamiast być frytkowe i chrupiące były jak ugotowane i rozlazłe, nie dało ich się oderwać od papieru bo się przykleiły tym przypalonym sokiem i było rozlazłe jak już wspomniałam. Narobiłam się jak debil, miska i blacha do mycia, a rodzina orzekła, że mam więcej nie robić

WalIy

@GazelkaFarelka u mnie zadziałało idealnie wszystko

vinclav

@WalIy o widzę, że kotlecik już zjedzony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Wrzucam efekt końcowy, zgodnie z obietnicą. Żytni na zakwasie, trójfazowy
7b362bf9-c1d9-48d8-94b0-67fc6ffc1e88
WalIy

@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo świetna zajawka, zwłaszcza wtedy jak zaczniesz eksperymentować i robić chleby z różnymi rzeczami w środku, a to kminek, a to czarnuszka, suszone pomidory, prażona cebulką. Mnogość opcji. Potem zrozumiesz czym są chleby 2 i 3 fazowe i będziesz coraz bardziej dumny ze swoich wypieków

MrMareX

@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.

SzwarcenegerKibordu

@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie U siebie doszedłem przez testowanie skracanie czasów o 1 minutę, bo co piekarnik to inna historia. Od razu wsadzam do wygrzanego piekarnika (grzanie góra/dół) 210 stopni przez 15 minut, później zmiejszam na 180 przez 29 minut, i zostawiam jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Zaczynałem testowanie od 220 stopni przez 15 minut i 200 stopni przez 40 minut .

Zaloguj się aby komentować

Ale bydle wyrosło żytnie, trójfazowe, na zakwasie
To do piekarnika hyc!
d13945f6-6c30-49d6-bef3-3241c48d7aed
alq

@Acrivec jak piekę Chleb to zawsze masło i bułka tartą i nigdy nic nie przywarło Oo

Acrivec

@alq no to masz odpowiedź, masło i bułka tarta

Zbiggie

Ostatnio mam problem bo zakwas nie chce wyrosnąć jakieś wskazówki co zrobić żeby się udało? W zeszłym roku all good, w tym średnio. Do tej pory próby z mąki 720 i wszystko zdycha.

Zaloguj się aby komentować