#gutenmorgen
Zaloguj się aby komentować
Nie dobijaj się, Nie otworze Ci, Nie wyglądam dziś przesadnie ładnie
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Nie ma dobrego
Gto się dopiero okaże 😉
@Suodka_Monia ... innymi zaburzeniami snu są parasomnie, czyli np lunatykowanie (somnambulizm) – niepełne wybudzanie w czasie pierwszej fazy snu (NREM). Osoby lunatykujące mogą siedzieć, chodzić, a nawet wykonywać różne czynność nie mając tego świadomości. Przyczyny zaburzenia nie są do końca poznane. Może ono mieć podłoże genetyczne, ale też związane z używaniem substancji psychoaktywnych, problemami z oddychaniem, stresem, zmęczeniem i wieloma innymi czynnikami.
Nie wybudzajcie się zbyt wcześnie!
#wracajdolozka
Zaloguj się aby komentować
Pod dobrym kątem to ze 2 metry wystarczą
@Suodka_Monia nawet z wysokości własnej można się zabić
@Suodka_Monia są różne przypadki. Jeden nie przeżyje upadki godności, drugi ma problem jak spadnie z dywanu na podłogę.
A znam pośrednio przypadek bryknięcia z 8 piętra. Połamane obie ręce. Uszkodzone oko na które trochę widzi (drugie wypadło). Uszkodzona miednica :/
Współczuję i nie polecam. Lepiej poszukać pomocy i latać niż upadać.
Zaloguj się aby komentować
Monia kiedy urlop i się wyśpisz?
Dzień dobry ,zaraz do domciu
@Suodka_Monia Assalamu Alaikum, pokój z tobą siostro
Zaloguj się aby komentować
Hej maleńka
@Suodka_Monia to się kurwa jeszcze okaże
Zaloguj się aby komentować
@Suodka_Monia bry
@sireplama śpi, śpij i ty! #wracajdolozka
Po wczorajszym zaduchu w końcu pada deszcz. Dzień dobry
Zaloguj się aby komentować
@Suodka_Monia czy wiecie, że innym przykładem dyssomni to hipersomnia, czyli nadmierna senność, która jest powodowana przez takie czynniki, jak m.in. zaburzenia rytmu dobowego, zaburzenia oddychania, choroby psychiczne, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, niewłaściwa praca nerek i wiele innych.
Wyregulujcie swój rytm dobowy, odśpijcie swoje godziny i nie wstawajcie zbyt wcześnie!
#wracajdolozka
@Suodka_Monia Oj bardzo dobry. Ostatni dzień miesiąca, dzisiaj trzeba wystawić fakturki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzień dobry! dziś jest wspaniały dzień, bo mam wolne
Zaloguj się aby komentować
Why not both?
Ciepłe piwo, bo można schłodzić - np obłożyć je zimnymi kobietami.
Ciepłe piwo bo to znaczy że zaraz się zagotuje i będzie grzaniec
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry hejto i Monia
@Suodka_Monia Przepis na gofry
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 24 minut
Liczba porcji: 12 gofrów
Kaloryczność kcal: 180 w 1 gofrze
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
1,5 szklanki mleka - 375 ml
1/3 szklanki oleju - 80 g
3 średnie jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
szczypta soli
Skopiuj / Udostępnij składniki
Gofry
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet lekko podgrzać.
Dodatki do gofrów: cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana..
Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy. Jestem więc przezorna i zawsze szykuję wcześniej dodatki do gofrów, by każdy mógł sobie od razu zjeść gorącego jeszcze gofra z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną.
Krok 1: Składniki umieść w misce
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2: Zmiksuj składniki
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto.
Krok 3: Ubij białka
Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut. Białko ubite z niewielką ilością cukru jest lekkie jak piana z wanny.
Krok 4: Połącz pianę z ciastem
Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. W taki sposób wmieszaj całą pianę z białek i cukru.
Krok 5: Usmaż gofry
Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę.
Moja gofrownica ma moc 1300 W. Nie wiem jednak ile prętów grzewczych przechodzi w płytkach. Gofrownica, której używam posiada dwie kieszonki na prostokątne gofry. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po 4 minutach pieczenia.
Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.
Przydatne porady:
Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów. Do kolejnych sztuk nie natłuszczasz już gofrownicy.
Bardzo ważne jest, by nie otwierać za często gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto. Temperatura nie powinna się gwałtownie zmieniać a gofry nie powinny za mocno odparowywać, ponieważ tracisz w ten sposób idealne ciśnienie między płytkami grzewczymi.
Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt. Jedna gofrownice mają mniejsze kostki między płytkami grzewczymi, inne będą potrzebowały większej ilości ciasta.
Gofry piecz zawsze od razu po przygotowaniu ciasta, ponieważ ciasto z czasem traci pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek.
Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Jeśli gorące gofry położysz od razu na talerzu, to zaczną się od od spodu pocić i z pewnością zmiękną.
Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany czy wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również zrobią się miękkie.
Koniecznie zobacz też jak zrobić idealne naleśniki oraz pyszne pankejki.
Smacznego!
Dzień dobra zrób se zupę z bobra :*
Zaloguj się aby komentować
@Suodka_Monia czy wiecie, że przyczyny zaburzeń snu są niejednorodne. Są to między innymi tzw. zaburzenia wtórne, będące następstwem różnego typu schorzeń, zwłaszcza układu nerwowego, a także przyjmowania określonych leków czy substancji psychoaktywnych.
Jak już śpisz, to nie wstawaj za wcześnie!
#wracajdolozka !
Dzień dobry hejto i Monia
Zaloguj się aby komentować
Po co jak tak wcześnie wstałem, nie wiem, ale już za późno...
Jazda do roboty!
@Suodka_Monia Assalamu Alaikum siostro
Zaloguj się aby komentować
Sam fakt, że musiałem wstać o tej porze, świadczy, że coś źle zrobiłem ze swoim życiem ...
@Suodka_Monia Assalamu Alaikum siostro
O tej porze to się jeszcze dobrze noc nie rozkręciła, jakie dzień dobry, gdzie tu i za czym wstawać ¯\_(ツ)_/¯
Zaloguj się aby komentować