Zdjęcie w tle
Endrevoir

Endrevoir

Kosmonauta
  • 157wpisy
  • 505komentarzy

Piję herbatę i czytam Tolkiena. Jak każdy prawdziwy Polak, ekspert w każdej dziedzinie życia :P

Proszę państwa, ja dziś spełniłem dwa obowiązki prawdziwego Polaka: wziąłem udział w wyborach(karty ofc 2/3 ) oraz zatankowałem samochodem do pełna, bo od jutra ostre podwyżki paliwa!
#polityka
pat85

Tylko do pełna? Ja wziąłem jeszcze 30l w baniaki.

No i babcie odwiedziłem, podrzuciłem na wybory oraz ale najpierw wytłumaczyłem jej, które partie jak działają Wyciągnęła wnioski

Zaloguj się aby komentować

Co człowiek ma robić w trakcie ciszy wyborczej? Parzyć herbatę!!

Dziś prezentuję wam czarną herbatę Gruzinskie Kvenobani. Tutaj herbata z roku 2023, więc tegoroczna. Z czarnymi herbatami bardzo nie eksperymentowałem, bo herbaty torebkowe mnie nauczyły że każda jest taka sama.... Oj jak się pomyliłem!

Już zapach suszu sygnalizował że herbata będzie ciekawa. Po zaparzeniu dzieje się jeszcze więcej. Herbata jest bardzo aromatyczna, owocowa. Ja czuję takie kwaskowe, coś jak cytrusy. Dzieje się w niej 1000x więcej niż w każdej torebkowej jaką piłem.
Kilka słów o parzeniu. Czarne herbaty nie są zwyczajowo parzone w gaiwanie, więc wybrałem dziś czajniczek. Na ok 400ml zużyłem jakieś 6.5g suszu. Parzenie wrzątkiem, pierwsze parzenie 4 minuty, drugie już ponad 10, ja patrzyłem 12 minut.

Bardzo polecam tą herbatę, to że nie jest chińska tylko gruzińska nie powoduje że czegoś jej brakuje. Myślę że nie będzie to moja ostatnia herbata z tego kraju. Szczególne że kuchnia gruzińska należy do moich ulubionych

#herbata #hejtoherbata
6f64f1b8-0791-446c-9156-a02b26dc10c2
13fabd45-27c3-4b6e-bf9e-e2dd6c854c86
wonsz

@Endrevoir u mnie teraz huang xiao - pachnie jak krakersy, smakuje jak siano, dobra do maczania herbatników.

0954c8a4-aa2a-48e9-b1a4-2375f21a676b
Endrevoir

@wonsz fajna herbatka, mi ona daje orzechami, ale siana w niej też sporo. Smacznego ;))

Zaloguj się aby komentować

Jestem dumny z TVPiS że dosłownie w każdym pytaniu udało im się wrzucić kilka solidnych łopat tępej propagandy. Każde pytanie z tezą.

Szkoda tylko że mało kto z fanatyków tej szczujni to wyłapie....
#debata #polityka
Dzban3Waza

No ale już w przypadku gdy ktoś bardziej kumaty a mniej zainteresowany chciał obejrzeć debatę to dostał propagandę w najwidoczniejszej formie, dobrze

Endrevoir

@Dzban3Waza oby tak było. I fajnie że zobaczyli Holownie rozjeżdżającego innych uczestników "debaty"

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Zgodnie z wczorajszym wpisem, dziś recenzja

Do gaiwana włożyłem Pu-erh Menghai Tuo Cha. Pu-erhy są popularnie w Polsce nazywane herbatami czerwonymi ze względu na kolor naparu, co nie zawsze jest prawdą, ale o tym przy innej herbacie

Herbata którą dziś prezentuję to dojrzały pu-erh który dostarczany jest w formie ciastek. Jest to sprasowana herbata, która może przyjąć wiele kształtów. Akurat dzisiejsza herbata jest prasowana w gniazdo, skąd jej nazwa - człon tuo cha. Drugi człon - Menghai wziął się z nazwy regionu z którego pochodzi herbata.

Trochę osobistej historii. Moje pierwsze kroki z pu erhami sięgają kilku lat wstecz, gdzie przeczytałem że herbaty te są dobre na odchudzanie. Dlatego stwierdziłem że kupię herbatę marketową i padło na sypaną herbatę z Big Activ z cytryną. Pierwsze parzenia były trudne, ale się przekonałem do tej herbatki i jeszcze w tym roku miałem ją na swojej półce. W sumie jakby ktoś by mnie nią poczęstował to z chęcią bym wypił

Herbata ma zapach i smak bardzo intensywny, mi się kojarzący z ziemią, wilgotnym lasem. Kolor naparu - intensywnie czerwony. Ja osobiście uwielbiam ten smak. Parzyłem w gaiwanie, ok 5g na 100ml wody. Pierwsze parzenie 30s, każde kolejne wydłużane o 15s, temperatura wody ok 92 stopnie. Wypiłem łącznie 6 parzeń, jeszcze spokojnie dałoby się z 2 wyciągnąć, ale już nie dałem rady bo herbata wyszła mi bardzo mocna. Spokojnie można dać 0,5g mniej i moc z herbaty wyjdzie.

#herbata #herbatacodzienna #hejtoherbata
GtotheG

@Endrevoir wrzucaj zdjecia herbatek i gdzie zakupujesz. Sama najbardziej lubie pu ehry, ale nigdy od nich nie schudlam

najbardziej mi o dziwo skakuje ta marketowa - ma taki fajny ziemisty smak. Raz zamowilam sobie takie duze ciastka z chin i tez byly dobre tylko wkurzalo mnie kruszenie tego ciastka

Endrevoir

@GtotheG zdjęcia wstawione osobno. Herbaty kupuje głównie na eherbata, tak było również z tą ale będę robił więcej zdjęć, również opakowania

Sahelantrop

@Endrevoir Przydałoby się zdjęcie tego "gniazda".

Endrevoir

@Sahelantrop zdjęcia wstawione osobno, przepraszam za gapiostwo jeżeli chciałbyś zobaczyć takie gniazdo jeszcze nie zjedzonego przeze mnie to będę musiał poszukać w odmętach internetu bo sam takiego nie zrobiłem.

Endrevoir

Na śmierć zapomniałem o zdjęciach. Już wrzucam zdjęcie mojego ciastka niestety już tylko takie jakie mam, jak przyszło to niestety nie zrobiłem zdjęcia.

ddb2dee0-6058-48d2-862f-664d4ff3655d
aeb4a161-a330-4a1c-a31f-845fd20c077f
4eb7fd90-d3d9-4ad5-ac5d-68db4b8cbb31
Sahelantrop

@Endrevoir Wygląda niesamowicie. Zaraz sobie taką herbatę kupię. Martwi mnie tylko ten dodatek cytryny czy innego owocu. Nie znoszę podobnych "wartości dodanych" w żywności, bo nie wierzę, że są one pochodzenia naturalnego.

Endrevoir

@Sahelantrop Żeby była jasność: w pokazanej przeze mnie herbacie nie ma żadnego dodatku cytryny. To w 100% liście herbaty. Skórka cytrynowa była dodawana do pierwszego mojego pu-erha jakiego piłem, czyli sklepowego Big Activa, takiego jak pokazał @UmytaPacha w komentarzu powyżej.

Zaloguj się aby komentować

Leniwa sobota Oglądanie jak Iga wygrywa z amerykanką przy dobrym pu-erchu to świetne rozpoczęcie weekendu recenzja mam nadzieję jutro

#tenis #herbata #hejtoherbata
31a3c1be-6a23-48a0-875b-359937b59b60

Zaloguj się aby komentować

Parzymy dalej!!

Dzisiaj do gaiwana wrzuciłem herbatę białą Bai Mu Dan, czyli po polsku Biała Piwonia!

Bai Mu Dan jest jedną z najpopularniejszych białych herbat ale dzisiejsze parzenie było moim pierwszym zetknięciem się z nią. Pierwsze zaskoczenie: liście. Bardzo długie, wąskie liście o sporej objętości: na zdjęciu jest troszkę ponad 5g w 120ml gaiwanie. aromat samego suszu jest bardzo łąkowy i odrobinę słodkawy.
Herbatę zdecydowałem się parzyć w gongfu cha - ok5g liści, 100ml wody w temperaturze ok95 stopni(zaczekałem aż wrzątek przestanie bulgotać+5 sekund i zalewałem). Czasy zgodnie z sugestią sklepu: pierwsze parzenie 15 sekund., drugie 20, trzecie 30, i od tego momentu każde kolejne+15 sekund. Ja wyciągnąłem z tego 8 parzeń, z czego ostatnie zdecydowałem się zrobić 2min.
Aromat i smak herbaty jest bardzo mocno łąkowy - taka skoszona łąka. Osobiście nie mam pojęcia skąd wzięła się w nazwie chińskiej ta piwonia: ja w ogóle nie czuję owoców. Herbata jest dosyć przyjemna, ale jakoś mnie nie porwała, może po prostu potrzebuję czasu żeby docenić jej walory smakowe. Na pewno jeszcze pobawię się sposobem parzenia, może wycisnę z niej coś innego.

#herbata #herbatacodzienna #hejtoherbata
b7478335-5f3a-4ee2-9b88-711ed7d50277
f4028bb7-73fa-413a-935e-06a7959a8c96
Augustyn_Benc-Walski

Bai Mu Dan jest bardzo popularną herbatą istniejącą w licznych wariantach i co za tym idzie różnej jakości. Jeśli dobrze pamiętam na Eherbacie był wariant z Afryki, zwał się bodajże Malawi Thyolo Peony, albo jakoś tak. Smakował mi bardziej od zwykłego, nieopisanego naparu. Dodatkowo mówi się, że w wypadku gorszej jakości herbat białych można zaparzać je w niższych temperaturach - są wtedy bardziej kwiatowe i słodkie.

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry, zaczynamy

Na pierwszy ogień(a może wrzątek?) idzie biała herbata Fuding Longzhu Baicha. Jest to herbata zwinięta w kształt kuleczek, stąd człon nazwy Longzou - smocze perły. Każda taka kuleczka ma ok. 4-5g.
Sam susz ma delikatnie słodki zapach, jest bardzo przyjemny. Samą herbatę parzy się we wrzątku, co może być ciekawostką dla osób które piły tylko białe herbaty z dyskontów - bardzo dużo herbat białych z Chin parzy się właśnie we wrzątku.
Ja powyższa herbatę parzyłem na dwa sposoby - w stylu Chińskim(Gongfu cha) oraz teraz właśnie w stylu zachodnim. I tym razem styl zachodni wygrywa! Przy parzeniu gongfu cha wychodziła mi zawsze dziwna kwaskowatość tej herbaty która może nie powodowała że herbata stała się niepijalna, ale mocno spadała mi przyjemność z picia. Dodatkowo zawsze mnie denerwowało że z kuleczki w kolejnych parzeniach wychodzą małe paprochy, których gaiwan mi nie zatrzyma. Z tego powodu stwierdziłem że dzisiaj zaparzę ją sobie w czajniczku.

Strzał w 10! Kwaskowatość okazała się dużo mniejsza, dosłownie ledwo wyczuwalna. Dominowała naturalna słodycz, owoce. Zapach naparu również bardzo świeży. Wykonałem 3 parzenia, każde było równie dobre. Bardzo polecam tą herbatę oraz eksperymentowanie ze sposobami parzenia, żeby uzyskać jak najlepszy efekt.

#herbata #herbatacodzienna #hejtoherbata
4a40fbdc-5ba5-47ab-bfd3-7a630d6962b0
873eb796-c4c9-46c7-8083-2b0ce55cf3f7
em-te

No dobrze, ale co parzysz? Liście morwy?

Endrevoir

@em-te Biała herbata Fuding Longzhu Baicha. Było w drugim zdaniu

em-te

@Endrevoir Tomku, nazwę przeczytałem i nic tam nie widzę "wsadziliśmy liście porzeczki, głogu owoce, morwę) To tylko nazwa. Ja jestem ten od kawy kraftowej, mnie trzeba wprost, ręcznie.

Half_NEET_Half_Amazing

@Endrevoir 

proszem o opinie nt herbatki Basilur earl grey z lidla (liściasta)

Endrevoir

@Half_NEET_Half_Amazing mam 2 herbaty basilura, ale niestety nie te. Być może kiedyś

cyber_biker

@Endrevoir Co to za kubek? Gdzie ceramika? Na razie wygląda to dość biednie : )

Endrevoir

@cyber_biker A kto powiedział że zawsze musi być ceramika? Poza tym nie mam czarki która pomieściła by ponad 250ml więc musiał być kubek

Poza tym zdradzę Ci tajemnicę. W kubku smakuje tak samo dobrze jak w czarce!

Zaloguj się aby komentować

Przyszło!!

Muszę powiedzieć że zarówno eherbata jak i Impost nie zawiodły i paczuszka czekała w paczkomacie już o 7 rano. A ja w pracy do 14:(
Całe szczęście paczka już u mnie, odpakowana, sprawdzona. Przyszło 12 zamówionych przeze mnie herbat+ gratis(to w białym opakowaniu)+gratisik krówka z zieloną herbatą Krówka bardzo smaczna, krucha, delikatnie było czuć tą herbatę, najbardziej był widoczny jej kolor ponieważ krówka była zielona!!

Co do gratisu, to chyba niestety sklep tym razem nie trafi w moje gusta. Próbowałem już 2 palone oolongi i to chyba nie jest mój smak z zapachu samego suszu przywodzi mi na myśl Da Hong Pao, za którym po prostu nie przepadam....

Pierwszy opis herbaty będzie chyba jeszcze z mojej starszej części kolekcji, na pewno w tym tygodniu!
#herbata #herbatacodzienna #hejtoherbata
e9a9d359-3494-4f28-b076-b35f1f96e871
San_Jose

Mam tę Geinmaiche, jest ryżowa ale tak śmiesznie ryżowa xD Calkiem dobra

Giban

@Endrevoir Kup sobie kiedyś na spróbę Lapsang Souchong

Endrevoir

@Giban Nie pamiętam czy ty, ale ktoś już mi o niej pisał zapisane i może się kiedyś weźmie

Giban

@Endrevoir Ja spróbowałem raz. Czy żałuję? Nie

Czy spróbuję jeszcze raz? Raczej nie :p

GtotheG

@Endrevoir też dostaje zawsze jakieś dziwne te gratisy niesmaczne. Z moich ulubionych tam to są owocowe - sztos po prostu. A reszta to spoko, testuje co chwile nowe.

Endrevoir

@GtotheG U mnie właśnie odwrotnie. To moje 3 zamówienie i dopiero teraz - chyba - nie wstrzelili się w mój gust. Za pierwszym razem dostałem Senchę ananasową, która jest całkiem przyjemna a za drugim surowego pu erha, o którym na pewno napiszę bo tak mi posmakował że w powyższej paczce znajduje się pełne opakowanie tej herbatki

GtotheG

@Endrevoir o zazdro, ta sencha brzmi ciekawie. Ja raz dostalam jakiegos pu erha to był zjadliwy, ale dupy nie urywał, a reszta była jakaś dziwna, co już nawet nazw i smaków nie pamiętam, jedno było coś z BIO.

Opisz tego pu ehra, bo te co tam kupiłam to takie średnie, ja lubie mega ziemiste, a one nie są, a ten supermarketowy, czerwony, nie pamiętam jaka to marka - mi najbardziej smakuje, wlasnie przez ten mocny, ziemisty smak.

Zaloguj się aby komentować

O kurde!!!

W życiu nie spodziewałem się podobnego odzewu. Ponad 130 piorunów mojego wpisu
Dziękuję wszystkim którzy klikneli pioruna oraz skomentowali, to strasznie miłe!

Obiecuję że postaram się co najmniej raz w tygodniu wrzucić jakiś post. Biorąc pod uwagę zainteresowanie mam bardzo dużą motywację żeby pisać i jeszcze większą żeby kupować nowe herbaty bo z tych co mam i które mi w tym tygodniu przyjdą wyjdzie max 30 wpisów Tylko nie wiem co żona na to bo już marudzi że herbaty zajmują za dużo miejsca

Tak więc czajniki w dłoń i parzymy

No i tym razem będę pamiętał o tagach
#herbata #herbatacodzienna no i powiedzmy że mój tag #hejtoherbata
UmytaPacha

@Endrevoir w końcu ktoś przejmie schedę po @TheLastOfPierogi : D lubiłam jego wpisy

ja codziennie żyję na zielonej sypanej z dodatkami, więc może zaciekawisz mnie czymś nowym do spróbowania

wonsz

@UmytaPacha Lapsang souchong czyli tzw. wyciąg z trampka...zajebista jest

UmytaPacha

@wonsz herbaciarze powinni zacząć rozsyłać sobie próbki jak perfumiarze, bo spróbować bym mogła, ale brzmi za mocno dla mnie : P

337b9716-1ce4-4bd7-949c-2af82ce95d4a

Zaloguj się aby komentować

Cześć!!

Nie udzielam się jakoś dużo na hejto ale zastanawiam się czy tego nie zmienić. Jako że idzie jesień i niedługo zacznie się sezon na picie przeze mnie herbat w ilościach hurtowych. Z tej okazji, oraz tego że chciałem to zrobić już od dłuższego czasu zrobiłem potężne(jak dla mnie) zamówienie na fajne herbaty i chcę trochę o nich popisać
Herbaty które będę opisywał będą różne: od mieszanek herbaciano-owocowych po takie z górnej półki. Dlaczego? Bo dla mnie nie ważne ile kosztuje, byle mi smakowała

Kiedyś na tej społeczności udzielał się @TheLastOfPierogi, zawsze czekałem na jego posty, ale niestety już się nie udziela. Ja na pewno aż tak profesjonalnych postów nie będę wrzucał, ale postaram się coś o herbacie ze swojej strony napisać
TorrentFreak

No i fajnie, zawsze miło poczytać o czymś innym niż tylko ta polityka i całe to pierdololo wokół niej.

GtotheG

@Endrevoir ja czekam! Tez pije sporo, moze wrzuce moje oceny matchy, bo ostatnio to glownie pije.

Endrevoir

@GtotheG oczywiście że wstawiaj matchy jeszcze nie piłem oprócz jednego razu przy okazji sushi, jak dobrze zareklamujesz to będę próbował

GtotheG

@Endrevoir matcha ogólnie nie jest za dobra, ja pije bo: zdrowa i w kombinacji z mlekiem kokosowym super mi zabija głód na razie 2 stestowałam, moze faktycznie wrzuce recenzje

MrMareX

Przywoziłem z Chin takie herbaty, których do dziś nie potrafię nazwać. Pisz, chętnie czegoś ciekawego się dowiem

Zaloguj się aby komentować

Halo halo panie Hejto! Wpisy z wiadomością że #czarnolisto działa zapiorunowane pod korek, a ja pomimo zablokowania pornotagów mam cycki we wpisach... #hejtobugi
theicecold

@Endrevoir mam to samo, pełno cycków w feedzie ;/

Endrevoir

@theicecold Dziwne to, bo nigdy nie miałem, a dziś to od groma tego. Coś musiało pójść w serwerowni bardzo nie tak, liczę że naprawią szybko

theicecold

@Endrevoir pewnie, czekamy!

Zaloguj się aby komentować

Hej drodzy Tomki i Tomkinie, będzie ktoś dziś oglądał SuperBowl? Czy będę sam zarywał nockę? #sport #nfl #superbowl
Endrevoir

Noo trzy osoby to już tłok

kejdzu

@Endrevoir w sezonie zasadniczym w sobotę czasami mecze są o 22.30 także nie jest źle bo przecież niedziela wolna.W niedzielę zaczynają się o 19 i 22/22.30 . Są bodajże 2 lub 3 tygodnie po przestawieniu czasu na zimowy(USA przestawia później) gdy mecze niedzielne zaczynają się o 18 i 21/21.30 :) + mecze w Europie (w tym roku Monachium i Londyn ) gdy grają o 15/15.30 :))

kejdzu

Imprezę czas zacząć :)

3ea8c00d-c75d-4888-a63f-d6dfd5dbed26

Zaloguj się aby komentować

Dostałem odznakę Sylwester z Hejto nie uczestnicząc w nim. To na pewno dobrze działa, czy po prostu jak zapiorunkowałem jakieś wpisy z Sylwestra system uznał że się liczy? xD
Quake

@Endrevoir już się teraz nie tłumacz

ebe

@Endrevoir liczy się każda aktywność, czyli zapiorunowanie też ;)

Endrevoir

@Quake Nie chciałem wyjść na przegrywa bez życia ale mnie rozszyfrowałeś

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia