Do gaiwana włożyłem Pu-erh Menghai Tuo Cha. Pu-erhy są popularnie w Polsce nazywane herbatami czerwonymi ze względu na kolor naparu, co nie zawsze jest prawdą, ale o tym przy innej herbacie
Herbata którą dziś prezentuję to dojrzały pu-erh który dostarczany jest w formie ciastek. Jest to sprasowana herbata, która może przyjąć wiele kształtów. Akurat dzisiejsza herbata jest prasowana w gniazdo, skąd jej nazwa - człon tuo cha. Drugi człon - Menghai wziął się z nazwy regionu z którego pochodzi herbata.
Trochę osobistej historii. Moje pierwsze kroki z pu erhami sięgają kilku lat wstecz, gdzie przeczytałem że herbaty te są dobre na odchudzanie. Dlatego stwierdziłem że kupię herbatę marketową i padło na sypaną herbatę z Big Activ z cytryną. Pierwsze parzenia były trudne, ale się przekonałem do tej herbatki i jeszcze w tym roku miałem ją na swojej półce. W sumie jakby ktoś by mnie nią poczęstował to z chęcią bym wypił
Herbata ma zapach i smak bardzo intensywny, mi się kojarzący z ziemią, wilgotnym lasem. Kolor naparu - intensywnie czerwony. Ja osobiście uwielbiam ten smak. Parzyłem w gaiwanie, ok 5g na 100ml wody. Pierwsze parzenie 30s, każde kolejne wydłużane o 15s, temperatura wody ok 92 stopnie. Wypiłem łącznie 6 parzeń, jeszcze spokojnie dałoby się z 2 wyciągnąć, ale już nie dałem rady bo herbata wyszła mi bardzo mocna. Spokojnie można dać 0,5g mniej i moc z herbaty wyjdzie.
#herbata #herbatacodzienna #hejtoherbata
@Endrevoir where zdjęcie : p
ja mam takiego marketowca, nadaje się?
@UmytaPacha piłem dokładnie takiego tylko z cytryną. Ja sobie chwaliłem, lubię ten smak
@Endrevoir wrzucaj zdjecia herbatek
najbardziej mi o dziwo skakuje ta marketowa - ma taki fajny ziemisty smak. Raz zamowilam sobie takie duze ciastka z chin i tez byly dobre tylko wkurzalo mnie kruszenie tego ciastka
@GtotheG zdjęcia wstawione osobno. Herbaty kupuje głównie na eherbata, tak było również z tą
@Endrevoir Przydałoby się zdjęcie tego "gniazda".
@Sahelantrop zdjęcia wstawione osobno, przepraszam za gapiostwo
Na śmierć zapomniałem o zdjęciach. Już wrzucam
@Endrevoir Wygląda niesamowicie. Zaraz sobie taką herbatę kupię. Martwi mnie tylko ten dodatek cytryny czy innego owocu. Nie znoszę podobnych "wartości dodanych" w żywności, bo nie wierzę, że są one pochodzenia naturalnego.
@Sahelantrop Żeby była jasność: w pokazanej przeze mnie herbacie nie ma żadnego dodatku cytryny. To w 100% liście herbaty. Skórka cytrynowa była dodawana do pierwszego mojego pu-erha jakiego piłem, czyli sklepowego Big Activa, takiego jak pokazał @UmytaPacha w komentarzu powyżej.
Zaloguj się aby komentować