Urywam paragon za napisem 'nie fiskalny' i zostawiam gdzie bądź, zawsze te 10s poświęcone przez pracownika sklepu generuje im dodatkowe koszty.
Zaloguj się aby komentować
Urywam paragon za napisem 'nie fiskalny' i zostawiam gdzie bądź, zawsze te 10s poświęcone przez pracownika sklepu generuje im dodatkowe koszty.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler weźnie*
Zaloguj się aby komentować
Czym król polski nasz jeszcze zaskoczy
to ja moze #pasta zatostuje z tej okazji
Do mojej Almy chodzi Robert Makłowicz, znany krakowski smakosz i krytyk kulinarny. Pan Makłowicz zawsze przychodzi do Almy w butach węgierskich marki Bata (pan Robert jest znanym miłośnikiem przyjaźni polski-madziarskiej), spodniach jedwabnych w kolorze jasnym, białej koszuli oraz uszytej w Budapeszcie na miarę marynarce koloru beż. Twarz jego wygolona wygląda jak księżyc w pełni lub młody cypisek, grzywa zaczesana jest do tyłu, a pan Robert - posiadający 150cm wzrostu przechadzając się po Almie z wypiętą piersią i pozie habsburskiego oficera sprawia wrażenie jakby przybył właśnie z Wiednia z samym poleceniem Najjaśniejszego Pana w ważnej misji.
Pan Robert znany jest z tego, że dba o to, co kupują jego współklienci. Zagląda ludziom do koszyka. Czasem pochwali, czasem zatroskany pokręci głową, czasem poradzi, gdy klient kupi 'salami' z padliny produkowanej w Radomiu zamiast prawdziwego salami z Węgier marki PICK.
Gdy Pan Robert wkracza do sklepu, wielu klientów podąża za nim, aby zobaczyć, co Pan Robert kupi. Pan Robert wspina się na czubkach palców po masło. Tłum milczy, aby po chwili szepnąć:
- Masło Galicyjskie, trzeba też kupić skoro Pan Makłowicz kupuje
Innym razem pan Makłowicz idzie na stoisko z jajkami. Tutaj sprawa jest prosta - kupuje jajka marki Czachorski z wolnego wybiegu lub z kury zielononóżki, które firmuje swoim nazwiskiem.
Bardziej odważni podchodzą do pana Roberta i pytają:
- Panie Robercie, jak przygotować pyszny rosół?
Wtedy on odpowiada:
- Szanowna Pani, rączki całuję. Potrzebuje pani świeżej jarzyny oraz świeżego tokaja. Jarzynę obwija pani jedwabną nicią, aby na końcu wyłowić, gdy odda swój smak, a w czasie gotowania na najmniejszym ogniu zbiera pani szumowiny przez jedwabną chustkę
Powtarza też często pod nosem:
- Niezbytym prawem mieszkańca Europy Środkowej jest sypać tyle papryki suszonej ile tylko dusza zapragnie.
Pan Robert kupuje też często słowacką bryndzę po 5 złotych za kostkę oraz półtorej litry wody mineralnej Szaintkiralyi, która nie tylko smaczna - ale też tańsza niż wody polskie.
Ludzie często pytają:
- Panie Robercie najdroższy! Dlaczego bez gazu?
- Państwo szanowni. Bez gazu, gdyż mam w swoim domu prawdziwy syfon z nad jeziora Balaton. Wodę syfonowaną następnie mieszam z tokajem otrzymując prawdziwy Szprycer. Dbajcie Państwo o czystość języka, gdyż nuworysze ze stolicy byłej Kongresówki mówią tak na podłe piwo od dużego browaru wymieszanie z tanim napojem gazowanym Sprajt.
Niestety napotkała mnie raz nieprzyjemna przygoda.
Napotkałem raz pana Roberta przy stoisku z kaszami. Wziąłem z półki paczkę kaszy manny, na co Pan Robert zapytał:
- Do rosołu?
Ja zdziwiony:
- Panie Robercie, kaszę mannę do rosołu?
Na to pan Robert zaczerwienił się, wrzasnął, wspiął na palce, chwycił za kark i pierdolnął mną z całej siły w stoisko z kaszami. Drobne ziarenka rozsypały się naokoło. Ja chciałem się podnieść, lecz przewróciłem się pod ziarnami gryki.
Pan Robert krzyczał:
- KASZĘ MANNĘ? KASZĘ MANNĘ? TY CARSKA SWOŁOCZO KONGRESOWA TY, JA CI POKAŻĘ BUCU TY PIEROŃSKI. W C.K. GALICJI JADA SIĘ GRYSIK NIE KASZE MANNĘ. ZARAZ POKAŻĘ CI CO SIĘ ROBI Z GRYSIKIEM!
Po czym rozerwał opakowanie grysiku (od tej pory uważam już i tak mówię na mannę), wziął butelkę wody węgierskiej Szaintkiralyi i nalał sobie do ust. Woda w ustach wrzącego ze złości Pana Roberta natychmiast się zagotowała. Pan Robert ściągnął mi spodnie, rozszerzył Anusa, wlał ze swoich ust wrzącą wodę, a następnie wsypał kaszę ciągle mrucząc pod nosem
- KASZĘ MANNĘ, KASZĘ MANNĘ. JA MU POKAŻĘ BĘKARTOWI DOŃSKICH OFICERÓW.
Odbyt mój piekł i bolał, a Pan Robert wściekle mieszał drewnianą łygą. Następnie przewrócił mnie na bok i wyciągnął blok zlepionego grysiku.
- PATRZŻE TERAZ PATRZ!
Pan Robert wyciągnął zza pazuchy nóż szefa kuchni i zaczął ciąć grysik w drobną kosteczkę
- TAK SIĘ SERWUJE GRYSIK DO ROSOŁU TAK. NAUCZŻE SIĘ I NIE POKAZUJŻE MI SIĘ NA OCZY DOPÓKI SIĘ NIE NAUCZYSZ!
Następnie odszedł.
Ja leżałem z obolałym odbytem na stoisku z kaszą, gdy zauważyła mnie obsługa. Byli wyraźnie niezadowoleni z tego, jak wyglądały półki i przez cały dzień musiałem zbierać ziarenka z podłogi i wrzucać je do worków.
Od tej pory lubię zaskoczyć rodzinę rosołem tak jak go się robi w Krakowie oraz przyswoiłem mowę oraz zwroty krakowskie.
Pan Robert zawsze w moim sercu
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler myślałem że to tylko u mnie xD
... und das heisst
[ bum bum bum ]
Eeeeerika!
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler a w ryj byś może nie chciał?
#glupiehejtozabawy
cotokurwajest.mp4
Ja mam miesięczny.
Zaloguj się aby komentować
Przypomniałeś mi o paltalku
Ktoś wie co tam się odwaliło że tak nagle MSN Messenger dosłownie zmiótł wszystkich w moment?
Nie jest to chyba kwestia windowsa bo Windows Messenger był później
Ładnie widać, że Google nie umie w komunikatory
Ale jak się tworzy co chwila nowy komunikator, potem się go kastruje z funkcji, potem się go dzieli na 3 różne komunikatory, potem ubija dwa z nich i łączy od nowa ich funkcjonalności - to nie dziwota, że ludzie uciekli i nie chcą wracać.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler płyn do płukania ust obowiązkowo, ale po umyciu zębów.
@AlvaroSoler - używam ale rzadko - ważniejsze jest regularne i porządne szczotkowanie i nitkowanie (ale też bez przesady z tym nitkowaniem - bo znam takich co nitkują po każdym posiłku a mają zęby w gorszym stanie niż ja).
Zapewne geny mają też coś wspólnego z odpornością zębów na próchnicę
Generalnie uważam, że zbyt częste używanie płynu do płukania jamy ustnej powoduje wysuszanie błony śluzowej i zbytnie wyjałowienie flory bakteryjnej - co wcale nie jest takie dobre - więc jak dla mnie max raz dziennie.
czasem jak se przypomnę ze mam
Zaloguj się aby komentować
Namówił. Ze Spotify można jobla ostatnio dostać. Polajkowane ponad tysiąc kawałków, a on ciągle grzeje te same 30, w dodatku nic do niego nie dociera, jak pierdyliardowy raz skipuję "Welcome to the Jungle". Jedyna opcja, żeby usłyszeć tam coś nowego, to "Odkryj w tym tygodniu", ale tam też może mieć w danym tygodniu zajawkę na estońskie i niemieckie kapele.
ja w robocie słucham spotify, system rekomendacji w tym software to jest szajs niesamowity, loguję się do roboty i chcę żeby mi samo podpowiadało fajne utwory które moga mi się spodobać, albo których słuchałem kiedyś, bo chcę się skupić na robocie, a tam w kółko jeden szajs leci, żeby czegoś fajnego posłuchać muszę wejść do tej aplikacji zjebanej i szukać ręcznie żeby mi szajsu nie puszczał. Nie wiem jak można takie coś wydevelopować, 300 razy kliknięcie skip na jakimś polskim rapie z dupy maryny nic mu nie mówi
Tylko Pandora, nie zliczę, ile już fajnych piosenek mi podsunęła, których nie znałam
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler Ile tylko mogę.
@AlvaroSoler Dużo, jeśli zostawisz wolne miejsce, to szybko będziesz mieć sąsiada
@AlvaroSoler no tak z 7-10.
A jal grasz na podbój to się nie szczyp i burz miasta, znacznie szybciej wszystko zaczyna wtedy iść. Stolic się nie da burzyć i ewentualnie jakieś z wyjątkowo dobrą produkcją warto sobie zostawić ale to tyle.
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler w Hiszpanii BK jest 10x lepszy niż tutaj. Tam kanapki były pyszne. Tutaj? Meh
Mając do wyboru, McD, KFC czy Bk, zawsze wybiorę Burger Kinga
Mięso twarde jak podeszwa i suche jak żarty mojej żony, ale i tak wolę niż Mc czy KFC.
Ale ogólnie to chujnia jest u nas pod tym względem; pedałów prosto od brabera w czarnych rękawiczkach i burgerach ze strusiej dupy za 50 pln nie biorę w ogóle pod uwagę.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Gorzej jak ten gość to ty sam.
@AlvaroSoler Nie Ty jeden.
@AlvaroSoler szacun dla tych co z własnej kieszeni opłacają hosting tych for.
jak Facebook wszedł to 90% upadło.
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler
@Gepard_z_Libii - jebnę kawusie i będzie git xD
@cebulaZrosolu tak jest jak się nie stosuje zaleceń #codziennepiciu
@AlvaroSoler
@Wrzoo weź im pokaż jak się memy robi
@Gepard_z_Libii Memy? Ktoś mówił o memach? Codzienne piciu?
@Wrzoo Średnie, jak zwykle trzymasz poziom
Zaloguj się aby komentować
@markxvyarov @AlvaroSoler również polecam aegisa
andotp poszedł do lamusa :<
jest jeszcze enteauth ale nie korzystałem, coś tam kojarzę że na redżim wspomniano że więcej danych zgarnia
ostatecznie jest jeszcze bitwarden jeśli chciałbyś również czegoś do przechowywania haseł
@AlvaroSoler Chodzi Ci o klienta poczty, czy apkę do 2fa?
Jeżeli o klienta poczty, to nie wiem
Czyli mam np. xxx@gmail.com (stary mail), z którego wszystkie maila przekazywane są do xxx@pm.me (nowy).
Jeżeli chodzi o apkę do 2fa, to ja korzystam z 2FAS (open-source, ma rozszerzenia do przeglądarki, więc klikasz na stronie, że chcesz kod 2fa, w apce pojawia się powiadomienie, że prosisz o kod, zatwierdzasz, kod jest automatycznie wpisany w przeglądarce)
@HmmJakiWybracNick tak, o appke na androida do poczty.
Dziękuję wszystkim, ale chodzi mi o właśnie appke na androida do poczty, która obsługuje (ta appka) 2fa.
@AlvaroSoler fairemail ma obsługę oauth, aczkolwiek nie używam od dawna
k-9mail chyba też, ale w tym przypadku nigdy nie korzystałem w nim z 2FA i nie wiem jak z obsługą tego u innych dostawców niż G i MS
a co do odpowiedzi, to bez dodania nicków nikt nie dostanie powiadomienia o niej
ja tu z przypadku wpadłem bo się zastanawiałem czy ktoś jeszcze podawał inne apki do 2FA i przypomniałem sobie o tym wpisie
Zaloguj się aby komentować
@AlvaroSoler nie znam genezy, na pierwszym zdjęciu jest ta sama babka?
@AndzelaBomba na to wygląda
https://www.thesun.co.uk/fabulous/17009013/woman-eyeball-tattoos-34k-body-modifications/
@AlvaroSoler
Tak wyglada akceptacja i afirmacja choroby umyslowej, przez otoczenie.
"Nie mogę znaleźć pracy, to wina zaściankowego społeczeństwa".
Zaloguj się aby komentować