#pytaniedoeksperta #gotujzhejto
@keicaam mam gorenje, ale to moja pierwsza płyta i nie mam porównania. Słychać cewki tylko na 9, na największym polu grzejnym, a z łączonych nie korzystałam, chociaż opcję mam
@keicaam mam electroluxa i jest znacznie cichszy niz Amica. Na wyższych poziomach słychać. Również Zwróć uwagę na to jakie masz sterowanie. Najlepsze wg mnie to slidery.
Polecam.
@CzosnkowySmok no tak, slidery wydają się najlepsze.
@keicaam podpinam się pod electroluxa. Mam od 4lat ich płytę i teraz kupię ponownie od nich. Moim zdaniem bardzo ważne, by każde pole miało swoje sterowanie + Electrolux sprytnie ma przesunięte sterowanie na jedną stronę, co daje trochę więcej miejsca. Btw. Rozważ białą płytę jak pasuje do wystroju - na tym kolorze nie widac rys :D
@galencjusz szkoda, że nie mają sterowania przesuniętego w lewą stronę, bo akurat z tej potrzebuję większego pola.
@keicaam też mam Electrolux i polecam, jest cicha, nie mam łączenia pól bo mi nie potrzebne ale tesciowa ma taką samą, tyle że z łączeniem, też jest zadowolona.
No i tak jak @CzosnkowySmok pisze, slizery to podstawa, i sterowanie każdym polem oddzielnie, a nie, że se wybierasz najpierw które chcesz podkręcić.
Jedyne co na minus to auto wyłączanie jak coś wykipi, działa z baaaardzo dużym opóźnieniem, pół płyty się zaleje zanim zacznie piszczeć i wyłączy pole, trzeba uważać. Teściowa ma jeszcze funkcje sense boil, że jej nie kipi bo wykrywa gotowanie i zmniejsza moc
@cebulaZrosolu @CzosnkowySmok a jakie konkretnie modele macie? Planuję wydać max 3k.
@keicaam juz nie ma takich modeli w sprzedaży, ale polecam 70 cm zamiast zwykłej 60 jak dasz radę zmieścić
@keicaam Mam Samsunga NZ84T9747VK. Łączone pola oczywiście są, ale rzadko używam. Co do dźwięku to zależy co masz na myśli. Wyciąg nie ma bata żeby nie szumiał. Sama płyta przy grzaniu lekko buczy, ale raczej nie głośniej niż sam garnek.
@Stashqo twój model zająłby połowę mojej kuchni
@keicaam tylko nie beko xD miałem też electroluxa i był spoko, ale szybę zbiłem:/
Ja polecę Siemensa. To moja druga indukcja i od nich i ona naprawdę nie zawodzi
@keicaam ja wywaliłem te ustrojstwo.
Nie wiem czemu ale żarcie na tym ugotowane smakowało mi inaczej niż z tradycyjnej kuchenki gazowej.
Ponadto rachunki za prąd wróciły do normalnego poziomu, gazowa wychodzi duuuużo taniej choć nawet tu nie chodziło o cenę, a o smak jak wspomniałem wyżej.
@Odwrocuawiacz to już masz jakieś urojenia
@CzosnkowySmok zwyczajnie dzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat użytkowania sprzętu o którym mowa
Jeśli widzisz w tym urojenia bo moja opinia jest niezgodna z Twoim zdaniem to powinieneś zacząć od rozkminy kto w takim razie ma te urojenia.
@Odwrocuawiacz fizyka mówi o tym, że masz urojenia. To nie jest kwesta opinii.
Możesz nie lubić gotować na indukcji, ale samk inny? Brzmi to conajmniej dziwnie
@CzosnkowySmok no to weź 3 frytki mrożone
1 zrób smażoną we frytkownicy beztłuszczowej
2 w mikrofali
3 w piekarniku
Technicznie rzecz biorąc wszystkie urządzenia działają na prąd ale smak będzie inny
@Odwrocuawiacz
Technicznie rzecz biorąc wszystkie urządzenia działają na prąd ale smak będzie inny
Ale bzdura
@Cinkciarz aha czyli wg Ciebie frytka z mikrofali będzie tak samo smakowała jak ta upieczona?
@Odwrocuawiacz nie. Wg. mnie pierdolisz głupoty.
Pozdrawiam
@Odwrocuawiacz chyba trochę nietrafiony przykład, bo tutaj jednak mamy do czynienia z frytkami, które bezpośrednio są wystawione na działanie „ciepla” od urządzenia. Różnice mogą wtedy wynikać np. z termoobiegu, gdzie bezpośrednio strumień gorącego powietrza nam je np. wysusza co wpływa na ich strukturę.
W przypadku indukcji/gazu, mamy jeszcze coś pomiędzy jak garnek czy patelnię. Nie grzejemy bezpośrednio potrawy, a naczynie, które przekazuje to ciepło dalej. Nie powinno być różnicy czym rozgrzejemy naczynie w kontekście smaku potrawy i osobiście kompletnie nie odczuwam różnicy.
Starając się być obiektywnym zwróciłbym tylko uwagę na jakość samej płyty, bo faktycznie spotkałem się z płytą, która potrafiła tak fatalnie sterować mocą, że działała pulsacyjnie, cyklicznie przypalajac i odpuszczając nagrzewanie patelni. To skrajny przypadek jakichś badziewnych modeli, który rzeczywiście mogę sobie wyobrazić, że psuje potrawę
Jak sobie pomyśle, że na swojej działce, gdzie tam działce, wiosce, gdzie będę budował, nie ma gazu i będę musiał korzystać z tego wynalazku szatana jakim jest indukcja to mnie szlag trafia.
@ipoqi zawsze możesz korzystać z płyty ceramicznej.
@REXus zasada działania (chyba) taka sama więc kiepskie opcje do wyboru.
@ipoqi toś poleciał
Kuchenka indukcyjna wytwarza pole, które garnek zamienia na ciepło. Płyta ceramiczna sama zamienia prąd na ciepło (bez wytwarzania jakiegoś pola). Na ceramice podgrzejesz cokolwiek (jak na gazie), płyta indukcyjna wymaga specjalnego garnka. Niestety, płyta ceramiczna długo się nagrzewa i długo stygnie (można przywyknąć, ale jednak najwygodniejsza - uwzględniając także gaz - jest indukcja).
@REXus poleciałem, prawda ale dlatego, ze w twoim poście pierwszy raz w życiu usłyszałem o płycie ceramicznej. Jako fan gazu, i ognia uznałem, że to grzeje i to grzeje więc uproscilem.
@keicaam nie wiem jaki wybrać, ale mogę odradzić samsung NZ64M3707AK. Grzanie impulsowe powoduje że np. Jak goujesz małą ilość makaronu to musisz cały czas pilnować żeby Ci z garnka nie wyskoczył.
@szasznik miałem tak w poprzedniej - masakra.
Bosch PVS851FB5E tutaj. 5 lat w ciężkiej codziennej orce. Jest niesłyszalna, niezależnie od szajsowatości garnków. Trochę jest już drobnych rysek, za to można ją czyścić nawet kretem
@cododiaska za duża do mojej kuchni niestety
Na wypoku 90% odpowiedzi to by było żeby wyjebać w kosmos indukcję bo to dla pedałów XD
@wonsz dlatego zapytałem na portalu dla dojrzałych
Dla porządku i przybywających z przyszłości podaję, że wybór padł na Bosch PVQ611FC5E. W wyborze między Boschem a Electroluxem zadecydowało to, że na ekspozycji w sklepie płyty Electroluxa były porysowane, a na Boschu zero zarysowań. Zamówione przez internet w korzystnej promocji.
Zaloguj się aby komentować