Dzis przyjechał, dziś zmontowany, ale brakło czasu na testy. Pewnie jutro sprawdzę czy gaz działa, a w sobotę lub niedzielę pierwsze smashe !
Model to Broil King Baron 490 z rożnem elektrycznym, planchą do steków, dwustronnymi rusztami, dodatkowym palnikiem na półce bocznej i standardowymi akcesoriami
efektami grillowania na pewno będę się dzielił
#gotujzhejto #grillujzhejto #grill
@GordonLameman no i namówił, uspawam sobie grilla
no witam kolegę :)
@slawek-borowy
no pięknie, ale czemu to nie smashe?!
jestem perfekcjonistą ;)
@slawek-borowy
Ale to smashe są perfekcyjnie dobre. Żaden inny burger nie ma tyle smaku
kurde aż żem zgłodniał
@GordonLameman Po sąsiedzku dwa takie grille... Super sprzet, nie przypal stejka !
@GordonLameman u mnie Weber, ale gazówka to jest gamechanger. Ot kuchnia letnia, bez czyszczenia płyty etc.
No i nie wiem jak instrukcja BK, ale Weber pisze: po grillowaniu zostaw ruszt upierdolony, przed kolejnym grillowaniem rozgrzej do 300 stopni i przeleć ruszty metalową szczotą z resztek spopielonego żarcia.
@wonsz
tak, wygląda to dość podobnie w BK.
@GordonLameman No i to działa, chociaż ja wolę jednak po grillowaniu zrobić wygrzew, cholera wie kiedy znowu będę używał, niech ten syf nie gnije na rusztach.
Tam jeden z kolegów pisał o amelinowym korytku z piaskiem - ja używam bez piasku i też działa, chociaż może trzeba przetestować piasek.
Smacznego.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ciekawe skond piniondze miał ...
Gratulacje! Grill gazowy to postęp cywilizacyjny i jazda w jedną stronę, jak skrzynia automatyczna albo zmywarka.
@Millionth_Visitor trzy piwa do rozpalenia chujowego brykietu/węgla nie lubią tego
@slynny_skorpion
Niby tak, ale gazowy grill to naprawdę skok cywilizacyjny. To wygoda i niezawodność.
A wymówki na picie piwa nie potrzebuje
@slynny_skorpion @Millionth_Visitor Da się rozpalić grill węglowy w kilka minut, tylko trzeba mieć albo odkurzacz z opcją odwrócenia ciągu, albo np kompresor malarski (picrel). Wkładam rurę do dolotu powietrza w grillu, i mam ogień piekielny w 3 minuty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@GordonLameman Jak odpalisz proszę o fotorelację.
@GordonLameman ale jak chcesz robić steki, to niestety w Polsce będzie bardzo ciężko o smaczny kawał mięsa. Na samą myśl o steku z Costco kręci mi się łezka w oku. A to przecież nie jest wysoko postawiona poprzeczka :(
@jestem_na_dworzu
planuje tomaszny albo steki.pl
maja mieso z USA
@jestem_na_dworzu To akurat prawda. Sporo ludzi narzeka na jakość jedzenia w USA, natomiast mięso mają istotnie lepszej jakości niż to co tutaj jest sprzedawane jako klasa premium. Sery natomiast mają gorsze.
@LondoMollari jeżeli chodzi o wołowinę to tak, ta w Polsce jest bardzo taka sobie. Ale jeśli chodzi o wieprzowinę to mamy prawie najlepszą w Europie.
@LondoMollari Nie mogę się zgodzić. Jedzenie jest smaczniejsze, jest o wiele większy wybór, jednak jakość, to troszkę coś innego. Do tego pytanie, czy jakościowe jedzenie jest cenowo dostępne w podobnym zakresie co u nas.
Nie zapominajmy też, że niektóre produkty strasznie spośledniały u nas, np. wędliny. Kiedyś były zdecydowanie lepsze. Sery chyba się dobrze trzymają.
Jak masz pod palnikami wysuwaną tacke to wyłóż folią aluminiową i nasyp piasku.
@Niv po co? Na tluszcz?
@Mewtyla ta, żeby się tluszcz tak łatwo nie podpalał
@Niv no mi już dwa razy grill się zajął przy dużej ilości tłustego boczku na rusztach, trzeba będzie wypróbować piasek.
Gratuluję, u mnie drugi rok grill gazowy i do węgla nie tęsknię. Wygoda, precyzja obróbki termicznej i szybkość.
grill gazowy to chuj gej i pedal. ladny, tez chyba sobie cos takiego sprawie jak sie kiedys przeprowadze
@bartek555 jak się przeprowadzisz na włości to wymuruj sobie ładny na drewno z wędzarnia a nie jakiś elektryczny
@Tytanowy-Owsik no w sumie tak, moze odrazu z piecem na pizze 👍jeszcze mam z rok do namyslu ;)
@bartek555 @Tytanowy-Owsik
grill gazowy to jest skok cywilizacyjny Panowie.
steki, pizza, burgery - to naprawdę dużo lepiej się robi na gazowym.
a co do pieca na pizzę - musiałbyś robić taki w stylu włoskim. To niestety dużo miejsca zajmuje
@GordonLameman jeden z konceptow to taki maly „domek” zadaszeniem i wymurowanym piecem/bbq/wedzarnia po dlugosci
@bartek555
uła, to super koncept
Ja mam w planie na dalsze lata zagospodarowanie tarasu (mam 91m2 tego tarasu) - markiza + zabudowa okołogrillowa i piec do pizzy, ale raczej na gaz.
To są fajne projekty
@GordonLameman kuwa taras wielkosci porzadnej chaty
@bartek555
no, tak wyszło
@GordonLameman tak mi się obrazek skojarzył ( ͡° ͜ʖ ͡°) gratuluję zakupu! Niech służy!!!
@GordonLameman gratki, w tym roku będę murował własny grill + wędzarkę
@3zet
wędzarnia to klasa sama w sobie
Zachwalasz to, jak typowy handlarz
@madhouze
Znam to urządzenie, bo bardzo podobne jakiś czas temu wybrałem dla teścia.
Na poczatku myslalem ze to grubosciowka do desek
Zaloguj się aby komentować