- nie słodzę kawy cukrem (używałem pół łyżeczki "na smaka")
- zrezygnowałem ze słodyczy w ogóle (coś do kawy)
- ograniczyłem białe pieczywo
- zrezygnowałem z alkoholu w ogóle
Po co? Co prawda waga stoi w miejscu, ale zauważyłem że zacząłem jeść coraz więcej słodyczy i pojawiły się napady głodu cukrowego w ciągu dnia i pomimo regularnego snu wstaję zmęczony.
Aktualnie drugi dzień i mój organizm zareagował tak jak się tego spodziewałem:
Czuję się jakbym miał jebanego kaca :smiling_face_with_tear:
Muszę wytrzymać do jutra, u mnie kac pocukrowy trwa 2-3 dni.
#odzywianie #zdroweodzywianie #cukier
A czym słodzisz kawę skoro nie cukrem?
@Lubiepatrzec do tej pory słodziłem na zmianę cukrem (płaska łyżeczka) lub erytrytolem (półtorej łyżeczki). Ale ostatnio zacząłem zawsze wybierać zwykły cukier. Piję 5-7 kaw dziennie
@Lubiepatrzec Mlekiem? Nie słodzę ani kaw, ani herbat od... 20 lat. Ale niestety słodycze lubię.
@Lubiepatrzec @Yes_Man może stewia? w smaku jak cukier i naturalna.
Cholera, nie wiedziałem że z cukrem można mieć takie jazdy.
@Opornik ja wcale nie słodzę ale byłem ciekaw alternatyw.
@Nemrod baza. Kiedyś pijałem syrop kawowy, czyli 3x podwójne espresso, z cukrem i mlekiem. Było gęste jak syrop
Potem z braku czasu i czasem składników przeskoczyłem na zwykłą mocną kawę z mlekiem.
Potem mleko z 3,2 na 1,5%. A teraz większość kawy (w pracy) piję bez cukru, a zabielam wodą. 0,4L shot i do przodu
@Yes_Man ppdpowiem że są kawy, które są słodkie same z siebie, bez dodatków i aromatów, to tak gdyby co jednak tej słodyczy w codziennej kawie brakowało.
@plemnik_w_piwie O kurła. Ja tylko łagodne kawy, zwykłą jak mnie serio muli. Ale jak jest mleko, to zawsze z mlekiem.
@Yes_Man ile kofeiny dziennie wychodzi, bo brzmi jak w opór dużo
@Zelich może ma te geny od kawy? Większość ludzi jak i ja przy takiej ilości kawy nie da rady całej strawić w ciągu doby i przez to gorzej śpi w nocy
@Zelich dziennie nie można przekraczać 12-13 filiżanek mocnego espresso.
Także moje spożycie jest w normie
@Opornik ksylitol i erytrytol też są naturalne.
BTW chemicznie są to alkohole xD
@Lubiepatrzec ja słodzę tylko w pracy (bo za darmo)
@Yes_Man 500 mg kofeiny jest brane za przedawkowanie, zarówno Twoje 5-7 kaw jak i te 12-13 (!) mocnych espress trochę przekraczają tę wartość
@Yes_Man a sypiasz dobrze budząc się rano wypoczęty ?
niejodstawiłem cukier, czyli:
- wpierdalam słodycze jak dawniej
- mmm białe pieczywo
- pije bo lubie
Po co?
a sam nie wiem xD
@SuperSzturmowiec i tak też można żyć
@Yes_Man Zastanów się czy w ogóle nie ograniczyć węglowodanów, w tym skrobi (ziemniaki, ryż, makaron).
Zmorą dzisiejszych czasów jest wciskanie wszędzie cukrów, przy jednoczesnym wyrzucaniu błonnika
@bori
Zasadniczo robię to od kilku lat, ale znowu wróciło ssanie na cukier w postaci słodyczy. Cieszy mnie to że pojawia się coraz więcej produktów bez cukru: np ketchupy, zdrowe wersje słodkich kremów, czy ciastka wielozbożowe bez cukru
@bori O tak, to jest poważny problem. To, że mamy wszędzie dostepne słodycze to jedno, większość ludzi rozumie że jedząc snickersa, je słodkiego batona, który jest kiepskim żarciem. No ale takie jogurty pitne na przykład są dosładzane w cholerę, widziałem że niektóre mają wiecej curku niż coca cola.
@bori
Czytałem badanie, że węgli powinno się mieć około 50% w diecie, tak niby najzdrowiej.
I nie zestawiałbym cukier ze skrobią. Niby prawda, ale jednak nie do końca
@Yes_Man Na "zdrowe wersje" czy produkty "bez cukru" należy podwójnie uważać. Część producentów jest uczciwa i zmienia recepturę tak by całkowicie pozbyć się tego co niezdrowe. Niestety większość po prostu zastępuje cukier jakimś słodzikiem i pora na CSa. Część słodzików jest niezdrowa i może powodować problemy z układem trawiennym (np. rozwolnienie po poliolach). Tak więc zawsze należy czytać skład produktu.
Najlepsze na „coś słodkiego bym zjadł” są jabłka
@austrionauta zdecydowanie, dlatego wracam do korzeni
@austrionauta dlaczego?
@austrionauta w owocach też jest cukier
@Gustawff fruktoza konkretnie, cukier prosty. Szybko się wchłania i nie obciąża trzustki (insulina nie jest potrzebna)
@Kyros bo zawierają niewielką ilość cukru w towarzystwie błonnika, no i powodują uczucie sytości. generalnie, są zdrowe
@Yes_Man fruktoza jest ok tylko gdy mamy ja razem z błonnikiem np w owocach, choc i tam wcale nie ma jej duzo. W postaci czystej (np syropy glukozowo fruktozowe) jest produktem mocno do unikania. Obciąża wątrobę bo tam dopiero jest metabolizowana plus tona innych rzeczy. Jest coraz więcej badań wskazująych, że część chorób metabolicznych powiązana jest właśnie z toną fruktozy pchanej do wszystkiego co jemy.
Jak odstawiałem cukier to ból głowy był przez parę dni
@Yes_Man pozdrawiam, miałem ostatnio detoks przez chyba dwa miesiące, teraz zacząłem już okazjonalne sięgać ale bardziej świadomie, mniejsze ilości i z mniejszym ssaniem
Jeżeli nie spożywasz cukru dopiero drugi dzień to chyba wiadomo że waga się nie zmieni ;-)
Trzymam kciuki, daj sobie miesiąc i organizm się przestawi na pracę bez cukru.
@sleep-devir nie mam problemu z wagą, ale ze zmęczeniem, swędzeniem skóry, częstym siku w nocy już tak. To wszystko powoduje nadmiar cukru w organizmie
@Yes_Man ja nie jem od dawna cukru, a napady obżarstwa mam dość często
@powodzenia bo to wyrzuty glukozy są odpowiedzialne xD obczaj kiedy i czym walisz sobie bombę insulinowa a zlokalizujesz powody napadów
@Sweet_acc_pr0sa wiem o tym
Nie jestem dietetykiem, dlatego zapytam: Czy zupełne odstawienie cukru na pewno jest ok? Czy nie trzeba balansować wszystkiego w odpowiednich proporcjach, bo wydaje mi sie, ze cukier dla organizmu tez jest potrzebny?
@gedzior84 co do zasady nie, ale i od tego są wyjątki (zapewne jakieś schorzenia)
Odstawienie cukru niesie ze sobą całą masę korzyści. Polecam kanał tego jegomościa:
@gedzior84 cukier prosty albo disacharydy można odstawić bez szkody, makroskladniki będą ok cały czas
Co do słodzenia kawy, to bardzo fajny jest ksylitol, bo zapobiega próchnicy. Niestety nie do kupienia w Norwegii:(
@Legendary_Weaponsmith zaciekawiłeś mnie, dlaczego tam nie można go dostać?
@Legendary_Weaponsmith niestety, może wywoływać sraczkę
@Yes_Man bo to bardzo odporny na nowości kraj. A wysokie podatki skutecznie odstraszają wszelkie biznesowe inicjatywy.
@Legendary_Weaponsmith nawet w sklepach ze zdrową żywnością czy czymś takim nie ma?
@Legendary_Weaponsmith przecież mogą to importować z Finlandii. Aż do teraz myślałem że cała Skandynawia na tym jedzie. Finowie słodzą tym zasadniczo wszystko
Żadna skrajność nie jest dobra ale powodzenia
@CoryTrevor odstawienie slodyczy i slodzenia kawy to nie jest skrajność. Jest masa węglowodanów w innych rzeczach.
Też próbuje odstawić.
Ogłosiłem sobie rok trzeźwości z drobnymi wyjątkami.
I tak jak braku alko i zielonego praktycznie nie odczuwam, bo niewiele się zmieniło, to z tym cukrem mam sporo nawrotów.
Szczególnie gdy jestem zmęczony ulegam pokusie.
@Yes_Man co prawda nie słodziłem już jakieś 15 lat ale jak odpadłem np dużą tabliczkę ww to do porzygu xd
Akurat jestem równy tydzień bez żadnego pieczywa makaronów ryżu generalnie węglowodanów i mam to co ty, choć już mija: ból głowy zmęczenie i potworne ssanie na słodkie.
To co zauważyłem to że obrączkę ściągam z palca bez problemu a wcześniej musiałem się na szarpać zwłaszcza po dłuższym spacerze.
Spróbuję zostać tak na dłużej (moja żona je tak już 7 rok). Na początku stricte same tłuszcze i białko teraz już urozmaica np pieczywo proteinowe czy probody.
@Michumi Niezły wynik! Cukier to takie niewinne cholerstwo, które niestety strasznie uzależnia
@Yes_Man zastąp cukier ksylitolem, albo erytrytolem i jako snack wsuwaj ciemną czekoladę (min. 70%). Można w ten sposób znaleźć fajny balans między niejedzeniem cukru i jakąś przyjemnością z życia xD
@Budo z gorzką czekoladą będę musiał się przeprosić, średnio lubię
@Yes_Man proszę
@Yes_Man
to w Lidlu
3 rodzaje są
@Michumi Ototototo, dzięki!
@Yes_Man batony białkowe oshee, vitanella z biedronki. jest tego w chuy
@Michumi zaczynam aktualizację listy, dzięki za sugestie
@Yes_Man szczerze? Dla wielu osób gorzka czekolada jest za mało słodka i nie lubią jej, bo zapychają się innymi rzeczami. Jak odstawisz cukier np. na miesiąc, to spróbuj jakiejś gorzkiej czekolady potem. Możesz się pozytywnie zaskoczyć.
>Po co? Co prawda waga stoi w miejscu,
a co, miała drgnąć o 3 kilo po odstawieniu cukru wczoraj? (´・ᴗ・ ` )
za 2 tygodnie odzyskasz rezon, bo się organizm w końcu pokapuje że skończyło się chodzenie na skróty ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
psssst. u mnie od 3 miesięcy 7 kilo w dół
z czego cały 1 w tydzień przez j#$%^&* choróbsko
ppssst.za tydzień sie złamiesz i opierdolisz słodzoną kawę + ciacho (ง •̀ᴗ•́)ง
o ile nie już we wtorek ^^
@VonTrupka moja waga jest stała od mniej więcej 7 lat
@Yes_Man jak jesteś taki ciężki, że aż wbiłeś ją w podłogę lata temu, to może dobrze że ograniczasz cukier
@Yes_Man problem w tym, że odstawiłeś nie ten cukier co trzeba
@tosiu to też. Na razie zaczynam od najpopularniejszej rzeczy. Przetworzone będę dobierać na bieżąco
Od 2020 bardzo przesortowałem dietę i zero cukru, no chyba, że w gościach, a jestem samotnikiem, więc bardzo, bardzo rzadko. Faktycznie śpiączek cukrzycowych mało, polecam, ale jak wcześniej, nigdy w skrajności!
Zaloguj się aby komentować