@moll zrobiłam #savillum w wersji babeczki piekłam 20 minut i potem kolejne 10 minut na miód (nie chciał się skarmelizować, to po zakładanych 5 minutach dowaliłam kolejne 5 min na termoobiegu xD).

Myślę, że jak na pierwszy raz nieźle, zwłaszcza że pierwszy raz ten sernik widzę na oczy i czuję na języku On taki ma być zakalcowaty? Drugie zdjęcie jest po przekrojeniu nożem, trzecie po rozerwaniu w palcach (i coś przypomina, chyba xD).

Co zmienię w kolejnym podejściu:

  • zrezygnuje z papierowych rozetek na rzecz silikonowych lub posmarowanej blachy do muffinek, bo kurde się przykleiły na amen;
  • zmniejszę ilość miodu, bo tu walnęłam 2 łychy do masy, ale był skrystalizowany z leksza, więc poszedł ze sporym zapasem;
  • może też dam kapkę mniej mąki (tu dałam 65 g na 250 g ricotty), bo chyba jestem przyzwyczajona do bezmącznych serników i tutaj to czułam jako „pierwsze co” (lub sprawdzę inne przepisy z innymi proporcjami, jeśli są).
  • dam wyżej blaszkę w piekarniku lub 220 st., bo mimo 200 st., jakoś blado było całościowo.

Dziękuję za inspirację. Wspaniała to była przygoda w kuchni.

#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie

/ wpis jest odpowiedzią na ten wpis
0cfec8fa-3107-4acd-8f85-56197ec2a2b9
7d816d77-8643-4e6d-8182-adcd32a60047
c1416476-9a8f-4a2c-9202-a9f5017dd54e
25

Komentarze (25)

@ismenka ładnie wyglądają


rób w silikonowych, bo w zwykłej blaszce przywiera jak cholera

@moll ja tortownicę wyłożyłem papierem do pieczeni i nic nie przywarło.

@Lubiepatrzec ja wykładałam tylko dno, boki wysmarowane oliwą i poprzywierało mocno do boków

@moll na dno kółko z papieru a na boki pasek i masz elegancko. Na moich zdjęciach widać mniej -więcej co mam na myśli.

@Lubiepatrzec jestem na to zbyt leniwa xD

@moll to jest sekunda, serio no i nie przywiera

@Lubiepatrzec dla Ciebie to jest sekunda, dla mnie to kilka minut, bo musi być idealnie. Dlatego tego nie robię

@moll a to nie wiedziałem, że można być perfekcjonistą tak bardzo, że aż się z czegoś rezygnuje w obawie o brak perfekcji. Nieźle.

@Lubiepatrzec nie w obawie o brak perfekcji, tylko jej osiągnięcie zbyt długo trwa. Nie masz pojęcia ile ja się potrafię certolić z wykładaniem papierem blachy prostokątnej, zanim uznam, że jest to zrobione wystarczająco dobrze

@moll w sumie to przesrane masz z takim podejściem. No nic, przypalone też dobre

@Lubiepatrzec kwestia przyzwyczajenia xD

@moll dobrze, zrobię w silikonie i może nawet kupię formę pod to, by zrobić prawilnie

@Lubiepatrzec robiłeś ten sernik? Pokażesz? :>!

@ismenka na tagu #savillum są moje zdjęcia i opis walki z tematem. Robiłem go kilka razy i wszystko dodałem na tag.

@Lubiepatrzec aaa, ok, to tagu nie przeglądałam, sorunia, nadrobię : -)

@ismenka najważniejsze, że sernik dobry ☺️

@Lubiepatrzec dzisiaj jeszcze lepszy, nawet przestałam czuć mąkę, spróbowali go testerzy - siadło. Widzę, że od Ciebie się zaczęła ta nitka z savillum, zatem uszanowanko

@ismenka algorytm podpowiedział i postanowiłem poczuć się jak ten cały Cezar czy inny Aureliusz 😉

Na zdrówko ☺️

@ismenka Zrób Pastéis de Nata, portugalskie natas. Świetny deser!

@notak a to znam i zajadałam, lubię ogólnie wszelkie drożdżówki i babki z budyniem, więc może i zrobię

@notak a to znam i zajadałam, lubię ogólnie wszelkie drożdżówki i babki z budyniem, więc może i zrobię

Zaloguj się aby komentować