Jakich przypraw używacie najchętniej przy gotowaniu na co dzień?
#gotujzhejto #ankieta
Klamra

@Felonious_Gru Wszystkich

LondoMollari

@Felonious_Gru Pieprz, sól, bazylia, oregano, chilli, cynamon, goździki, rozmaryn, tymianek, wędzona papryka suszona, chilli suszone, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatałowa, glutaminian sodu - to powiedzmy taki zestaw minimum, na którym większość codziennego gotowania mogę obić.

GazelkaFarelka

@LondoMollari wszystko na raz sypiesz?

LondoMollari

@GazelkaFarelka Pewnie xD


Tak na serio, lubię kuchnię włoską - więc bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, liść laurowy tam się często przewiną. W przepisach kuchni polskiej liść laurowy, ziele angielskie, tymianek to też standard. Kurkuma, chilli czy glutaminian sodu notorycznie pojawiają się w bardziej wschodnich przepisach.


Takie rzeczy jak gałka muszkatołowa, goździki czy cynamon, w bardzo wielu przepisach warto dodać w minimalnych ilościach w celu wzbogacenia smaku. Odrobina cynamonu, np. podrasowuje smak wszystkich potraw pomidorowych - dlatego, niezależnie od tego, czy leci ragu bolgnese, fasolka po bretońsku, chilli con carne czy szakszuka, to troszeczkę cynamonu tam wpadnie.

CzosnkowySmok

@Half_NEET_Half_Amazing dokładnie

Lubiepatrzec

@Felonious_Gru papryka wędzona, curry, ostatnio suszona cebula (nie prażona a suszona), sól, mieszanka ziół - prowansalskie, włoskie, pomidory suszone, kminek, sos sojowy

smierdakow

oregano, papryka słodka

Felonious_Gru

@Nemrod musisz lubić bary mleczne

Nemrod

@Felonious_Gru Chyba nigdy w żadnym nie byłem. Ale tak serio, to nie czuję nawet potrzeby solenia czegokolwiek.

UmytaPacha

@Felonious_Gru kielecki

CzosnkowySmok

@UmytaPacha nie spodziewałem się

maximilianan

@UmytaPacha wyrzucasz potem od razu do śmietnika, czy najpierw czekasz aż się ugotuje?

AndrzejZupa

Kolendra… mam zajoba na tym punkcie ¯\_(ツ)_/¯

koszotorobur

@AndrzejZupa - moje najmniej ulubione zioło - i nie, nie smakuje mi jak mydło - wręcz przeciwnie - bardzo intensywnie czuję jej smak

HolQ

@AndrzejZupa zboczeniec!

HolQ

@koszotorobur dokładnie. Teraz w Hiszpanii meksykancy ode mnie z roboty mnie zatargali do meksykańskiej knajpy to każde taco miało na sobie od zasrania tej zieleniny. Maskowało pozostałe smaki

Stashqo

@Felonious_Gru ja zawsze doprawiam miłością (⁠◍⁠•⁠ᴗ⁠•⁠◍⁠)⁠

koszotorobur

@Stashqo - bez miłość to się nie najesz

Felonious_Gru

@Stashqo

@Acrivec by docenił

maximilianan

@Felonious_Gru kolendra, papryka wędzona, cząber, czosnek. To oczywiście wszystko zależy co konkretnie robię i jaki efekt chcę uzyskać.

burt

@Felonious_Gru chrzan

ZohanTSW

Pieprz świeżo zmielony w moździerzu i sól to obowiązek i leci prawie do wszystkiego

Bardzo lubię też cząber, według mnie niedoceniany i pomijany niesprawiedliwie

Felonious_Gru

@ZohanTSW moździerz nie służy do mielenia

ZohanTSW

@Felonious_Gru to prawda, chodzi mi o utarte, rozdrobnione przyprawy. Moździerz to podstawa w mojej kuchni, nawet zioła prowansalskie zyskują gdy się je potraktuje moździerzem

Ragnarokk

@Felonious_Gru

Kmin Rzymski. Ale wiadomo, nie do wszystkiego. Pieprzu i soli nie liczę, bo to takie default. Oregano sporo, lubię dodawać przy gotowaniu gałązki rozmarynu i tymianku.

VikingKing

@Felonious_Gru barbapju i drożdże suszone

wonsz

wołowina i krewetki - przyprawiam nimi bułki burgerowe i masło czosnkowe z pietruszką

micks

Chleb! Z chlebem wszystko smakuje lepiej!

Felonious_Gru

@micks bez chleba to się nie najesz

maly_ludek_lego

@Felonious_Gru Duzo, bardzo duzo roznych przypraw. Cala polke mam przyprawami zawalona.

Felonious_Gru

@maly_ludek_lego to się dowiedziałem xd

maly_ludek_lego

@Felonious_Gru no nie wiem, mogę opisać.

Trochę jak kolega wyżej. Lubię kuchnie włoska. Tak więc oliwa, bazylia, rozmaryn.

Potem z kolei bardzo lubię przepisy Marty Dymek, tej słynnej weganki(mimo, że jem mięso w postaci np ryb) i używam dużo wędzonej papryki, papryki ostrej, kolendry, kurkumy.

A poza tym mam chyba wszystkie możliwe przyprawy typu sumak, gałka muszkatołowa, cynamon, jałowiec, etc. Tych jednak używam rzadziej.

Felonious_Gru

@maly_ludek_lego dziękuję

swrscyk

@Felonious_Gru banał ale pieprz ziołowy xD uwielbiam pomidory z cebulą i pieprzem ziołowym. Ogólnie wszędzie to dodaje oprócz ziół które tutaj padły. Specjalne miejsce w moim serduszku ma cząber jeszcze dodawany do mięs. A taki schab duszony w sosie własnym z dużą ilością pieprzu ziołowego to taki sztos xD

Weathervax

Moje odkrycie w temacie kurczaka to papryka słodka mielona + lubczyk. Dla dzieci pieprz ziołowy do warzyw. A sobie to pieprz i sól. A jak wydaje się za mało słone to czasem warto dodać cytryny bo podkręci smak.

Zaloguj się aby komentować