#gotujzhejto #ankieta
@Felonious_Gru Wszystkich
@Felonious_Gru Pieprz, sól, bazylia, oregano, chilli, cynamon, goździki, rozmaryn, tymianek, wędzona papryka suszona, chilli suszone, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatałowa, glutaminian sodu - to powiedzmy taki zestaw minimum, na którym większość codziennego gotowania mogę obić.
@LondoMollari wszystko na raz sypiesz?
@GazelkaFarelka Pewnie xD
Tak na serio, lubię kuchnię włoską - więc bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, liść laurowy tam się często przewiną. W przepisach kuchni polskiej liść laurowy, ziele angielskie, tymianek to też standard. Kurkuma, chilli czy glutaminian sodu notorycznie pojawiają się w bardziej wschodnich przepisach.
Takie rzeczy jak gałka muszkatołowa, goździki czy cynamon, w bardzo wielu przepisach warto dodać w minimalnych ilościach w celu wzbogacenia smaku. Odrobina cynamonu, np. podrasowuje smak wszystkich potraw pomidorowych - dlatego, niezależnie od tego, czy leci ragu bolgnese, fasolka po bretońsku, chilli con carne czy szakszuka, to troszeczkę cynamonu tam wpadnie.
@Felonious_Gru
pieprzosól
@Half_NEET_Half_Amazing dokładnie
@Felonious_Gru papryka wędzona, curry, ostatnio suszona cebula (nie prażona a suszona), sól, mieszanka ziół - prowansalskie, włoskie, pomidory suszone, kminek, sos sojowy
oregano, papryka słodka
@Nemrod musisz lubić bary mleczne
@Felonious_Gru Chyba nigdy w żadnym nie byłem. Ale tak serio, to nie czuję nawet potrzeby solenia czegokolwiek.
@Felonious_Gru głód
@Felonious_Gru kielecki
@UmytaPacha nie spodziewałem się
@UmytaPacha wyrzucasz potem od razu do śmietnika, czy najpierw czekasz aż się ugotuje?
Kolendra… mam zajoba na tym punkcie ¯\_(ツ)_/¯
@AndrzejZupa - moje najmniej ulubione zioło - i nie, nie smakuje mi jak mydło - wręcz przeciwnie - bardzo intensywnie czuję jej smak
@AndrzejZupa zboczeniec!
@koszotorobur dokładnie. Teraz w Hiszpanii meksykancy ode mnie z roboty mnie zatargali do meksykańskiej knajpy to każde taco miało na sobie od zasrania tej zieleniny. Maskowało pozostałe smaki
@Felonious_Gru ja zawsze doprawiam miłością (◍•ᴗ•◍)
@Stashqo - bez miłość to się nie najesz
@Stashqo
@Acrivec by docenił
@Felonious_Gru kolendra, papryka wędzona, cząber, czosnek. To oczywiście wszystko zależy co konkretnie robię i jaki efekt chcę uzyskać.
@Felonious_Gru chrzan
Pieprz świeżo zmielony w moździerzu i sól to obowiązek i leci prawie do wszystkiego
Bardzo lubię też cząber, według mnie niedoceniany i pomijany niesprawiedliwie
@ZohanTSW moździerz nie służy do mielenia
@Felonious_Gru to prawda, chodzi mi o utarte, rozdrobnione przyprawy. Moździerz to podstawa w mojej kuchni, nawet zioła prowansalskie zyskują gdy się je potraktuje moździerzem
@Felonious_Gru
Kmin Rzymski. Ale wiadomo, nie do wszystkiego. Pieprzu i soli nie liczę, bo to takie default. Oregano sporo, lubię dodawać przy gotowaniu gałązki rozmarynu i tymianku.
@Felonious_Gru barbapju i drożdże suszone
wołowina i krewetki - przyprawiam nimi bułki burgerowe i masło czosnkowe z pietruszką
harrisa w proszku
Chleb! Z chlebem wszystko smakuje lepiej!
@micks bez chleba to się nie najesz
@Felonious_Gru Duzo, bardzo duzo roznych przypraw. Cala polke mam przyprawami zawalona.
@maly_ludek_lego to się dowiedziałem xd
@Felonious_Gru no nie wiem, mogę opisać.
Trochę jak kolega wyżej. Lubię kuchnie włoska. Tak więc oliwa, bazylia, rozmaryn.
Potem z kolei bardzo lubię przepisy Marty Dymek, tej słynnej weganki(mimo, że jem mięso w postaci np ryb) i używam dużo wędzonej papryki, papryki ostrej, kolendry, kurkumy.
A poza tym mam chyba wszystkie możliwe przyprawy typu sumak, gałka muszkatołowa, cynamon, jałowiec, etc. Tych jednak używam rzadziej.
@maly_ludek_lego dziękuję
@Felonious_Gru banał ale pieprz ziołowy xD uwielbiam pomidory z cebulą i pieprzem ziołowym. Ogólnie wszędzie to dodaje oprócz ziół które tutaj padły. Specjalne miejsce w moim serduszku ma cząber jeszcze dodawany do mięs. A taki schab duszony w sosie własnym z dużą ilością pieprzu ziołowego to taki sztos xD
Moje odkrycie w temacie kurczaka to papryka słodka mielona + lubczyk. Dla dzieci pieprz ziołowy do warzyw. A sobie to pieprz i sól. A jak wydaje się za mało słone to czasem warto dodać cytryny bo podkręci smak.
Zaloguj się aby komentować