Dziś w końcu nadszedł ten dzień- będę robił pierwszy w życiu rosół. Jak przed każdym większym i nieznanym zadaniem- poszukałem najpierw informacji na jego temat. No i wiem już co mi potrzeba na rosół z kury (zara pojadę po rzeczy, mam nadzieję że znajdę wszystko), mam też zapisane parę wskazówek- mianowicie:

Solić na sam koniec;
Kuraka do zimnej wody z przyprawami, podpieczone warzywa do gara po zagotowaniu kury i zdjęciu szumowin;
Gotować w uj powoli, długo. Pod 3/4 przykrycia lub bez i uzupełniać zimną wodą braki.

Ale jak macie jeszcze jakieś wskazówki to mile widziane. Zerknę jak wrócę z zakupów (co może potrwać trochę).

Miłej niedziołki tak wołgle też.

#jedzenie #rosol #kiciochpyta
Barabarabasz7312

Taka inicjatywa robi piorunujące wrażenie, smacznego rosołu ⊂⁠(⁠・⁠﹏⁠・⁠⊂⁠)

Opornik

@DonRzoncy Opal cebulę aż skóra będzie czarna i wrzuć. Warto zainwestować w cedzak z drobnym sitkiem.

a265d6e2-1f83-4011-81a8-7d0c68429c2d
DonRzoncy

@Opornik Zaposiadam zwykłe sitko z rączką na płask, powinno styknąć. Dzięki

Guma888

@Opornik tzw. szumówka

Solar

@DonRzoncy Pomidorówkę przy okazji opędzlujesz

DonRzoncy

@Solar Jak poczytam jak przerobić rosół to i owszem

lagun

@DonRzoncy jak byś nie wymyślał i kombinował to zasadniczo i tak to będzie ciepła woda z moczenia kurzych zwłok

RACO

Nie zapomnij o magii i kostce rosolowej

DonRzoncy

@RACO Ma być rosół, a nie wyrób rosołopodobny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

rakokuc

@DonRzoncy tu masz rosół w trzech krokach:


1. Wrzucić/wlać wszystkie składniki do szybkowaru.

2. Gotować 45 minut pod ciśnieniem.

3. Wrzucić relację z gotowania na portal społecznościowy, żeby wkurzyć neofitów, co się męczą z tą prostą zupą jak z losem człowieczym.


Smacznego ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

wonsz

@rakokuc o ile smakować będzie tak samo, tak dla mnie idealny rosół musi być super klarowny, więc bez odszumiania to się nie obejdzie.


@DonRzoncy ja jeszcze lubię szponder wołowy dorzucić.

rakokuc

o ile smakować będzie tak samo, tak dla mnie idealny rosół musi być super klarowny, więc bez odszumiania to się nie obejdzie.

@wonsz smak będzie taki sam, bo gotowanie pod ciśnieniem robi to samo co zwykłe gotowanie, tylko dużo szybciej.


Co do klarowności, to rosół na drobiu i włoszczyźnie zawsze wychodzi klarowny, ale nie wiem czy to kwestia składników czy procesu gotowania. Tak czy siak, jakby komuś pojawiły się te słynne szumy, to po gotowaniu może je sobie zebrać.

wonsz

@rakokuc ja wiem jak działa szybkowar i dlatego jakoś nie widzę zbierania szumów przy jego użyciu. A jest jakaś pradawna magia zaklęta w takim złotym płynie z okami tłuszczu i makaronem krajanką.

DonRzoncy

@rakokuc Nie mam szybkowara i się ich boję odkąd widziałem skutek rozszczelnienia takiego xD Wymyślajo jakieś supergary kurła, kiedyś to było w emaliowanych się robiło kurła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

rakokuc

ja wiem jak działa szybkowar i dlatego jakoś nie widzę zbierania szumów przy jego użyciu

@wonsz nie rozumiem problemu. Zbierasz z powierzchni zupy to co się na niej unosi razem z tłuszczem, w każdym garnku działa to tak samo.


A jest jakaś pradawna magia zaklęta w takim złotym płynie z okami tłuszczu i makaronem krajanką.

Ale warto wtedy zacząć wywód od tego, że ty nie robisz zupy, tylko kultywujesz wielowiekowe, rodzinne tradycje i tworzysz historię. Ja robię zupę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

wonsz

@rakokuc a no to jak co chwila otwierasz szybkowar do zebrania szumów to ok.

tomasz-frankowski

Mordo, ale jest niedziela pisowska

DonRzoncy

@tomasz-frankowski To w Polsce

DonRzoncy

@tomasz-frankowski Jeden rabin powie "tak", inny powie "nie". W 5 supermarketach nie było selera ani pietruszki, rosół będzie jutro jak otworzą warzywniaki xD Coś za coś- jak zawsze.

Nimaskalisto

Next level - rosół na bazie kurzych nóżek - nie ma nic lepszego na stawy

wonsz

@Nimaskalisto czyli wywar na ramen

Nimaskalisto

@wonsz Raczej na galaretkę

wonsz

@Nimaskalisto pewnie też, bo wywar na ramen po schłodzeniu ścina się w galaretę właśnie.

DonRzoncy

@Nimaskalisto Przyjdzie czas na eksperymenty jeszcze

koszotorobur

@DonRzoncy - te nowoczesne kuraki z marketu to trzeba najpierw obgotować i tą pierwszą wodę wylać bo inaczej rosół wyjdzie śmierdzący i mętny.

Rosół wychodź najlepszy wolno gotowany na małym ogniu - nie mniej niż 4 godziny.

Inni już polecali cebulę opalić i zdejmować szumowiny.

Powodzenia

DonRzoncy

@koszotorobur Kura będzie z mięsnego- może da radę. Dzięki!

Mr.Mars

@DonRzoncy Do robienia rosołu musisz mieć odpowiednie nastawienie.


Jakaś medytacja przed albo coś

DonRzoncy

@Mr.Mars To po zjedzeniu x)

Half_NEET_Half_Amazing

Ode mnie protip

Jak wrzucisz duzo mięsa to na drugi dzień możesz zrobić np hamburgery z szarpanym drobiem

DonRzoncy

@Half_NEET_Half_Amazing No nie no, mięcho to oczywiście że wykorzystam jakoś

sadamasin

Jak chcesz podkręcić smak rosołu to wrzucasz umyte mięso do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, na 250 stopni na 20min (jak masz dużo mięsa, np wołowego też to nawet na 40-50min). Ma to dwa plusy - rosół ma fajny smaczek, i odszumiania nie musisz robić - tłuszcz z naczynia żaroodpornego przecedzasz i dolewasz do gara. Po piekarniku mięso normalnie na wrzątek i oprócz odszumiania wszystko tak jak normalnie. Ja robię zawsze wg aniagotuje i jest złoto.

DonRzoncy

@sadamasin Spróbuję następną razą, dzięki

smierdakow

Jak te warzywa upiec?


No i ważne jakie te kawałki kurczaka wybierzesz

DonRzoncy

@smierdakow Nie upiec tylko podrumienić. Tak trochę tylko. Całą kurłę wrzucę

smierdakow

@DonRzoncy w ogóle to jak ty chcesz to kupić w niedzielę?

DonRzoncy

@smierdakow Nie mieszkam w Polsce jeśli o "popie*doloną" niedzielę chodzi

Akman

Ja z tych warzyw z wywaru robię sałatkę warzywną ( Por wyrzucam).

Bardzo dobrze smakuje.

DonRzoncy

@Akman Ziomek wyżej z mięska robi hamburgery. Może połączę oba wasze pomysły x)

DonRzoncy

Dzisiaj będzie uwno z rosołu. Byłem w 5 markietach i nie dostałem selera ani pietruszki xD Resztę kupiłem, poczeka do jutra jak otworzą warzywniaki. Będzie rosół w poniedziałek, trudno xD

sireplama

@DonRzoncy mama Cię nie uczyła? W końcu wielogeneracyjne przepisy na rosół to solidne fundamenty kultury w tym kraju

DonRzoncy

@sireplama Sam się nauczę, jak z resztą prawie wszystkiego. Takie życie.

OogiBoogi

Skoda życia, ogarnij szybkowar.

HolQ

@DonRzoncy o! A właśnie się zastanawiałem co na obiad zrobić jutro, bo z domu pracuje. To będzie drugi raz jak zrobię rosół. Dzięki za pomysł!

onomatopeja

@DonRzoncy

Nie dolewa się wody w trakcie gotowania rosołu. Ani nawet po ugotowaniu.

DonRzoncy

@onomatopeja Dlapoczemu? Nie znalazłem info o niedolewaniu wody. Wręcz zalecają dolewać zimną gdy gotuje się bez przykrycia.

Guma888

Najlepiej też wymieszac mięso. Kura,kaczka,może pręga wołowa. Jak znajdziesz kości wołowe,to wyjdzie z takiego rosołu zajebista pomidorowa

Jim_Morrison

Żeby nie musieć zbierać szumowin wystarczy czikena na początku zagotować, umyć i zalać ponownie świeżą wodą.

Zaloguj się aby komentować