Solić na sam koniec;
Kuraka do zimnej wody z przyprawami, podpieczone warzywa do gara po zagotowaniu kury i zdjęciu szumowin;
Gotować w uj powoli, długo. Pod 3/4 przykrycia lub bez i uzupełniać zimną wodą braki.
Ale jak macie jeszcze jakieś wskazówki to mile widziane. Zerknę jak wrócę z zakupów (co może potrwać trochę).
Miłej niedziołki tak wołgle też.
#jedzenie #rosol #kiciochpyta
Taka inicjatywa robi piorunujące wrażenie, smacznego rosołu ⊂(・﹏・⊂)
@DonRzoncy Opal cebulę aż skóra będzie czarna i wrzuć. Warto zainwestować w cedzak z drobnym sitkiem.
@Opornik Zaposiadam zwykłe sitko z rączką na płask, powinno styknąć. Dzięki
@Opornik tzw. szumówka
@DonRzoncy Pomidorówkę przy okazji opędzlujesz
@Solar Jak poczytam jak przerobić rosół to i owszem
@DonRzoncy jak byś nie wymyślał i kombinował to zasadniczo i tak to będzie ciepła woda z moczenia kurzych zwłok
@lagun W pytę!
@DonRzoncy odszumuj
@lexico Jo, jo
Nie zapomnij o magii i kostce rosolowej
@RACO Ma być rosół, a nie wyrób rosołopodobny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@DonRzoncy tu masz rosół w trzech krokach:
1. Wrzucić/wlać wszystkie składniki do szybkowaru.
2. Gotować 45 minut pod ciśnieniem.
3. Wrzucić relację z gotowania na portal społecznościowy, żeby wkurzyć neofitów, co się męczą z tą prostą zupą jak z losem człowieczym.
Smacznego ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@rakokuc o ile smakować będzie tak samo, tak dla mnie idealny rosół musi być super klarowny, więc bez odszumiania to się nie obejdzie.
@DonRzoncy ja jeszcze lubię szponder wołowy dorzucić.
o ile smakować będzie tak samo, tak dla mnie idealny rosół musi być super klarowny, więc bez odszumiania to się nie obejdzie.
@wonsz smak będzie taki sam, bo gotowanie pod ciśnieniem robi to samo co zwykłe gotowanie, tylko dużo szybciej.
Co do klarowności, to rosół na drobiu i włoszczyźnie zawsze wychodzi klarowny, ale nie wiem czy to kwestia składników czy procesu gotowania. Tak czy siak, jakby komuś pojawiły się te słynne szumy, to po gotowaniu może je sobie zebrać.
@rakokuc ja wiem jak działa szybkowar i dlatego jakoś nie widzę zbierania szumów przy jego użyciu. A jest jakaś pradawna magia zaklęta w takim złotym płynie z okami tłuszczu i makaronem krajanką.
@rakokuc Nie mam szybkowara i się ich boję odkąd widziałem skutek rozszczelnienia takiego xD Wymyślajo jakieś supergary kurła, kiedyś to było w emaliowanych się robiło kurła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja wiem jak działa szybkowar i dlatego jakoś nie widzę zbierania szumów przy jego użyciu
@wonsz nie rozumiem problemu. Zbierasz z powierzchni zupy to co się na niej unosi razem z tłuszczem, w każdym garnku działa to tak samo.
A jest jakaś pradawna magia zaklęta w takim złotym płynie z okami tłuszczu i makaronem krajanką.
Ale warto wtedy zacząć wywód od tego, że ty nie robisz zupy, tylko kultywujesz wielowiekowe, rodzinne tradycje i tworzysz historię. Ja robię zupę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rakokuc a no to jak co chwila otwierasz szybkowar do zebrania szumów to ok.
Mordo, ale jest niedziela pisowska
@tomasz-frankowski To w Polsce
@DonRzoncy zazdro
@tomasz-frankowski Jeden rabin powie "tak", inny powie "nie". W 5 supermarketach nie było selera ani pietruszki, rosół będzie jutro jak otworzą warzywniaki xD Coś za coś- jak zawsze.
Next level - rosół na bazie kurzych nóżek - nie ma nic lepszego na stawy
@Nimaskalisto czyli wywar na ramen
@wonsz Raczej na galaretkę
@Nimaskalisto pewnie też, bo wywar na ramen po schłodzeniu ścina się w galaretę właśnie.
@Nimaskalisto Przyjdzie czas na eksperymenty jeszcze
@DonRzoncy - te nowoczesne kuraki z marketu to trzeba najpierw obgotować i tą pierwszą wodę wylać bo inaczej rosół wyjdzie śmierdzący i mętny.
Rosół wychodź najlepszy wolno gotowany na małym ogniu - nie mniej niż 4 godziny.
Inni już polecali cebulę opalić i zdejmować szumowiny.
Powodzenia
@koszotorobur Kura będzie z mięsnego- może da radę. Dzięki!
@DonRzoncy Do robienia rosołu musisz mieć odpowiednie nastawienie.
Jakaś medytacja przed albo coś
@Mr.Mars To po zjedzeniu x)
Ode mnie protip
Jak wrzucisz duzo mięsa to na drugi dzień możesz zrobić np hamburgery z szarpanym drobiem
@Half_NEET_Half_Amazing No nie no, mięcho to oczywiście że wykorzystam jakoś
Jak chcesz podkręcić smak rosołu to wrzucasz umyte mięso do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, na 250 stopni na 20min (jak masz dużo mięsa, np wołowego też to nawet na 40-50min). Ma to dwa plusy - rosół ma fajny smaczek, i odszumiania nie musisz robić - tłuszcz z naczynia żaroodpornego przecedzasz i dolewasz do gara. Po piekarniku mięso normalnie na wrzątek i oprócz odszumiania wszystko tak jak normalnie. Ja robię zawsze wg aniagotuje i jest złoto.
@sadamasin Spróbuję następną razą, dzięki
Jak te warzywa upiec?
No i ważne jakie te kawałki kurczaka wybierzesz
@smierdakow Nie upiec tylko podrumienić. Tak trochę tylko. Całą kurłę wrzucę
@DonRzoncy w ogóle to jak ty chcesz to kupić w niedzielę?
@smierdakow Nie mieszkam w Polsce jeśli o "popie*doloną" niedzielę chodzi
Ja z tych warzyw z wywaru robię sałatkę warzywną ( Por wyrzucam).
Bardzo dobrze smakuje.
@Akman Ziomek wyżej z mięska robi hamburgery. Może połączę oba wasze pomysły x)
Dzisiaj będzie uwno z rosołu. Byłem w 5 markietach i nie dostałem selera ani pietruszki xD Resztę kupiłem, poczeka do jutra jak otworzą warzywniaki. Będzie rosół w poniedziałek, trudno xD
@DonRzoncy amatorka
@GazelkaFarelka ?
@DonRzoncy mama Cię nie uczyła?
@sireplama Sam się nauczę, jak z resztą prawie wszystkiego. Takie życie.
Skoda życia, ogarnij szybkowar.
@DonRzoncy o! A właśnie się zastanawiałem co na obiad zrobić jutro, bo z domu pracuje. To będzie drugi raz jak zrobię rosół. Dzięki za pomysł!
@HolQ Hah, spoko x)
@DonRzoncy
Nie dolewa się wody w trakcie gotowania rosołu. Ani nawet po ugotowaniu.
@onomatopeja Dlapoczemu? Nie znalazłem info o niedolewaniu wody. Wręcz zalecają dolewać zimną gdy gotuje się bez przykrycia.
Najlepiej też wymieszac mięso. Kura,kaczka,może pręga wołowa. Jak znajdziesz kości wołowe,to wyjdzie z takiego rosołu zajebista pomidorowa
Żeby nie musieć zbierać szumowin wystarczy czikena na początku zagotować, umyć i zalać ponownie świeżą wodą.
Zaloguj się aby komentować