Fajnie wyszło, chyba nie będzie wstydu na parapetówce
#serowarstwo #hobby
@Atarax ale mi smaka narobiłeś
Ja pierd jeden robi chleb drugi sery brakuje jeszcze speca od piwa a i od cydru też byłoby fajnie
@kodyak alkohole też się robi
@kodyak Jest już tu kilka osób które bawi się w piwowarstwo
Takiego sernika to jeszcze nie widziałam
slabo to wygląda, ale ja sie nie znam
@Atarax Sery robisz z mleka sklepowego czy masz metę na surowe?
@Lubiepatrzec ze sklepowego
@bucz a jak wg. ciebie powinien wyglądać? Jak sklepowy?
@Atarax A w ogóle z czego taka różnica w wyglądzie może wynikać? Użyte produkty/narzędzia?
@kodyak ja bimber robię xD dawałem wpis
@Shadov kolor od barwnika, kształt od prasy, dojrzewalnia też ma duży wpływ. Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda masowa produkcja sera, w mleczarni byłem tylko kilka razy i to na oczyszczalni ścieków
Tutaj nawet widać że ciąłem dwoma nożami, to po prawo to ostry nóż a po lewo tępy
panie cuśke biała da gouda, gouda to żółty syr jest.
jak sobie dodasz Annato to będzie żółty
@Lubiepatrzec nie robie i sie nie znam, tylko slabo to wyglada
czemu to nie ma bardziej stałej konsystencji?
@Zielonypomidor Kolego, gdzies mogla byc jakas skucha na procesie, bardzo ziarnisty Ci wyszedl, dodatkowo nastepnym razem to go woskuj bo wlasnie obsycha tak nierownomiernie jak na zalaczonym obrazku. Ale najwazniejsze ze ma to to smakowac, nie musi trzymac "stylu".
@Jira przecież ma stałą konsystencję
Nie wiem czy widzieliście ser domowej roboty, ale tak to właśnie wygląda
Różni się od sklepowego
@SlavedWizard przecież on jest pokryty polioctanem xD
@SlavedWizard Ale on jest pokryty bezbarwnym polioctanem. I to nie mój ser xD
@Atarax No to co mu tak rogi obsuszylo... nie bawilem sie polioctanem, u mnie pedzel w dlon i gon
Tak czy siak, smaczengo
@SlavedWizard dzięki
Jest to moja pierwsza gouda w życiu, następna może będzie ładniejsza
@Atarax jak widze twoje posty to coraz większą mam ochotę zrobic ser.
Jaki najprostszy bys zaproponował na początek?
Bo ta gołda to wygląda na skomplikowaną
@Atarax Kurde no i najważniejsze jak w smaku?
@CzosnkowySmok koryciński albo primosale
@Zielonypomidor no na prawdę bardzo dobry, taki hm... orzechowy bym powiedział, żona też mówi, że bardzo dobry, i mówi że drugi kawałek smakował inaczej niż pierwszy
Widzę, że dla niektórych szokiem jest, że ser nie jest żółty, albo że jest brzydki, ale smak wszystko wynagradza, na pewno jeszcze będę go robił
@Atarax No ale po tym, że wygląda właśnie inaczej można stwierdzić, że dojrzewa.
@Atarax znasz gościa? https://www.youtube.com/@GavinWebber
@acetone nie, nie znam, ale sprawdzę
Ja na YT oglądam domowyser, czerpie też przepisy ze stron www. oraz książki "domowy wyrób serów"
@Shadov no to zapraszam do chwalenia się wraz z może małym opisem produkcji
@kodyak Ci którzy się tym zajmują już to robili bo kojarzę takie posty
Zaloguj się aby komentować