Komentarze (69)

wonsz

jak już tak się bawić to polecam kupić agar, dużo serka homogenizowanego i puree z mango, do tego jakieś herbatniki na spód - kopię sernika agarowego z musem z mango z cukierni Sowa bardzo łatwo uzyskać a jest skurwysyństwo obłędne.

moll

@wonsz słyszałam o agarze, ale jakoś jeszcze nie mogę się przekonać żeby kupić i zacząć eksperymentować

wonsz

@moll czyli nie miałaś przyjemności w prlu jadać sernika agarowego?

moll

@wonsz ja już jestem made in 3RP xD

wonsz

@SilverMonkey o, wygląda spoko, będzie robione

SUM

@moll Agar jest o tyle fajny, że szybko się ścina tylko nie za bardzo wiem jak ser ugotować z agarem. Bo agaru używałem do raczej gotowanych deserów a nie wiem czy grudki czy raczej grudy nie powstaną przy mieszaniu z zimnym składnikiem.


Jaki bloom ma żelatyna której używasz?

moll

@SUM co to jest bloom?

SUM

@moll Wskaźnik mocy żelatyny.

wonsz

nie za bardzo wiem jak ser ugotować z agarem

@SUM właśnie dlatego do sernika agarowego używam serka homogenizowanego, a przynajmniej w tej części w której muszę rozpuścić/aktywizować agar.

moll

@SUM nie mam pojęcia, nie wiem czy na opakowaniu jest informacja


@wonsz a co do aktywizacji... To do tych batonów żelatynę rozpuszczałam w zagotowany mleku, potem hartowałam i dopiero do sera

wonsz

@moll ja mówię o aktywizacji agaru, który trzeba zagotować, w przeciwieństwie do żelatyny

moll

@wonsz zagotować z mlekiem?

wonsz

@moll zagotować w ogóle, a z czym to już tam wsio rawno

Z_buta_za_horyzont

Potrzebowałbym z pół kilo mogą być uszkodzone bo w sobotę biegnę aż kilometr .

moll

@Z_buta_za_horyzont

Bonrzur

@moll każda komórka mojego układu pokarmowego zaczęła wrzeszczeć "DEJ MNIE TO"

moll

@Bonrzur można po jednym

Bonrzur

@moll nie można, bo postanowienia tegoroczne się obrażą :P

splash545

@moll ale to świetnie wygląda

moll

@splash545 nie jest źle

rain

@moll brzmi to wszystko jak bardzo dużo kalorii Więc nie dla mnie.

moll

@rain to twaróg, skyr i ksylitol. Brak galaretki, ale czekoladę zostaw i masz mniej kalorii.


Poza tym, tego nie da się zjeść dużo na raz

macgajster

@moll

Poza tym, tego nie da się zjeść dużo na raz

potrzymaj mi piwo...

rain

@macgajster i mi, tylko że bezalkoholowe

moll

@macgajster @rain jak się zabierzecie do tego we dwójkę to faktycznie będzie mniej kalorii na głowę xD

macgajster

@moll gdzie odbiór towaru? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@macgajster do kuchni xD

macgajster

@moll byłem przed chwilą. Spotkałem smutne jedzenie w pracy, zero twarogu w jakiejkolwiek formie

moll

@macgajster po drodze do domu zakupy i robisz batoniki

moll

@macgajster nauczysz się xD

rain

@moll ale on chyba mieszka gdzieś daleko. Więc żeby się jedzonko nie zepsuło w transporcie, pewnie zjadłabym je sama. Założę się, że @macgajster zrobiłby to samo.

Tak przy okazji - znasz jakieś fajne przepisy z serkiem mascarpone? Zostałam nim obdarowana i nie wiem co zrobić z tego, a za parę dni kończy się data ważności.

macgajster

@moll ja nie panimaju, sefowa nie ksycy!


@rain e, te, te, te! Jakie sama?!

Wziąłbym, wpakował do schowka, włączył klimę z nawiewem i zawiózł do własnej lodówki. Staram się uczciwie żyć, więc jakbyś dojechała do KL Warschau, to bym coś tam udostępnił

moll

@rain sos grzybowy do polędwiczek

moll

@macgajster nie krzyczę (jeszcze) xD

rain

@moll trzeba mieć grzyby. I polędwiczki, a chyba mam tylko schab.

moll

@rain to zrób schab, to nie jest problem też da się pokroić

rain

@moll to poproszę przepis na ten sos

moll

@rain polędwiczki/schab kroisz w plastry (plastry schabu możesz potem ciachnąć na pół, w duszeniu i tak się potem łamie, jak za duże kawałki są), lekko rozbijasz, traktujesz solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem (to już na czym uważasz smażenie) obsmażasz na złoty kolor z obu stron - szybko, na wysokim ogniu.

W rondlu/garnku rozpuszczasz tak z łyżkę-dwie masła. Na tym szklisz cebulę w kostkę, dodajesz grzyby (mogą być mrożone), podsmażasz. Dodajesz mascarpone i śmietanę kremówkę. Sól, pieprz do smaku. Mieszasz, ma być gorące, ale postaraj się nie zagotować. W sos wrzucasz mięso, zmniejszasz ogień, tak żeby się to powoli dusiło, daj temu spokojnie z 40 minut, do godziny. Mięso powinno być miękkie

macgajster

[W NASTĘPNYM ODCINKU]

3ccde2db-2e86-41d4-b4db-32a018c21f9f
moll

@macgajster tego nie znam!

macgajster

@moll turo rudi... żałuj

Podobno Danone oferował coś podobnego jako Danio Batonik, ale wycofali w okolicach 2005 roku


A ten obrazek to źle zrobiłem, bo zamiast zmienić nazwę producenta i zostawić nazwę produktu, zrobiłem odwrotnie

eloyard

Odkryłem właśnie że istnieje gotowy mielony twaróg sernikowy bez laktozy. Tu otwiera pewne opcje!

moll

@eloyard no to super! Jakieś jogurty albo skyry chyba też są

bejonse

Podobne do tych z dydla gotowych batoników twarogowych?

moll

@bejonse bliżej do ptasiego mleczka w czekoladzie deserowej

Mr.Mars

@moll


Dawno nie jadłem takiego deserku.

moll

@kitty95 ale poza tym ok?

Michumi

@kitty95 nic to nikogo. Idź rzygać

kitty95

@moll przepiłem octem i już ok

Michumi

@moll czy ty BABO oszalałaś? Takie coś mi tu? Ja żre to gówno z Lidla czy tam skąd jak zwierzę a teraz mam se zrobić to?

moll

@Michumi tak. I się ze mną podzielić!

FourF

chyba w rosji znają to jako syroczki, popularne tylko u nich

kiedyś coś podobnego kupiłem i w smaku trochę kwaśny serek, słodki dżem i gorzka czekolada

moll

@FourF na twarogu sernikowym nie masz kwaskowatego posmaku, za to zakwasiłam mandarynki, żeby podbić smak

Enzo

Wszystko fajnie a czy gdzieś odbywa się degustacja tych wszystkich przepisów?

moll

@Enzo tak, u mnie w kuchni. Mój krytyk coraz bardziej wybredny xD

Budo

Zdecydowanie za dużo roboty, poza tym skąd ja kurde wezmę robota planetarnego? To chyba przepis dla kapitana Gwiezdnej Floty.

moll

@Budo mikserem też się da

fabikk

Bezczelna jesteś kobieto

moll

@fabikk ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

camonday

Monia a jaką masz foremkę do tego?

moll

@camonday taką. Chociaż z silikonowych foremek do muffinek powinno być łatwiej wyciągać

ce7fe8d7-3240-4f8b-a5d6-bb2ed1a5b4ca

Zaloguj się aby komentować