
Batoniki twarogowe z galaretką owocową, w czekoladzie deserowej
Przepisnikmoniki#mollgotuje #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
Chcem. xd
jak już tak się bawić to polecam kupić agar, dużo serka homogenizowanego i puree z mango, do tego jakieś herbatniki na spód - kopię sernika agarowego z musem z mango z cukierni Sowa bardzo łatwo uzyskać a jest skurwysyństwo obłędne.
@wonsz słyszałam o agarze, ale jakoś jeszcze nie mogę się przekonać żeby kupić i zacząć eksperymentować
@moll czyli nie miałaś przyjemności w prlu jadać sernika agarowego?
@wonsz apropo agaru przypomniał mi się ten przepis, polecam https://bosonamacie.pl/ptasia-lekkosc-z-chia
@wonsz ja już jestem made in 3RP xD
@SilverMonkey o, wygląda spoko, będzie robione
@moll Agar jest o tyle fajny, że szybko się ścina tylko nie za bardzo wiem jak ser ugotować z agarem. Bo agaru używałem do raczej gotowanych deserów a nie wiem czy grudki czy raczej grudy nie powstaną przy mieszaniu z zimnym składnikiem.
Jaki bloom ma żelatyna której używasz?
@SUM co to jest bloom?
@moll Wskaźnik mocy żelatyny.
nie za bardzo wiem jak ser ugotować z agarem
@SUM właśnie dlatego do sernika agarowego używam serka homogenizowanego, a przynajmniej w tej części w której muszę rozpuścić/aktywizować agar.
@SUM nie mam pojęcia, nie wiem czy na opakowaniu jest informacja
@wonsz a co do aktywizacji... To do tych batonów żelatynę rozpuszczałam w zagotowany mleku, potem hartowałam i dopiero do sera
@moll ja mówię o aktywizacji agaru, który trzeba zagotować, w przeciwieństwie do żelatyny
@wonsz zagotować z mlekiem?
@moll zagotować w ogóle, a z czym to już tam wsio rawno
@wonsz ok
Potrzebowałbym z pół kilo mogą być uszkodzone bo w sobotę biegnę aż kilometr
@Z_buta_za_horyzont
@moll każda komórka mojego układu pokarmowego zaczęła wrzeszczeć "DEJ MNIE TO"
@Bonrzur można po jednym
@moll nie można, bo postanowienia tegoroczne się obrażą :P
@Bonrzur
@moll ale to świetnie wygląda
@splash545 nie jest źle
@moll brzmi to wszystko jak bardzo dużo kalorii
@rain to twaróg, skyr i ksylitol. Brak galaretki, ale czekoladę zostaw i masz mniej kalorii.
Poza tym, tego nie da się zjeść dużo na raz
@moll
Poza tym, tego nie da się zjeść dużo na raz
potrzymaj mi piwo...
@macgajster i mi, tylko że bezalkoholowe
@macgajster @rain jak się zabierzecie do tego we dwójkę to faktycznie będzie mniej kalorii na głowę xD
@moll gdzie odbiór towaru? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@macgajster do kuchni xD
@moll byłem przed chwilą. Spotkałem smutne jedzenie w pracy, zero twarogu w jakiejkolwiek formie
@macgajster po drodze do domu zakupy i robisz batoniki
@moll ;(
@macgajster nauczysz się xD
@moll ale on chyba mieszka gdzieś daleko. Więc żeby się jedzonko nie zepsuło w transporcie, pewnie zjadłabym je sama. Założę się, że @macgajster zrobiłby to samo.
Tak przy okazji - znasz jakieś fajne przepisy z serkiem mascarpone? Zostałam nim obdarowana i nie wiem co zrobić z tego, a za parę dni kończy się data ważności.
@moll ja nie panimaju, sefowa nie ksycy!
@rain e, te, te, te! Jakie sama?!
Wziąłbym, wpakował do schowka, włączył klimę z nawiewem i zawiózł do własnej lodówki. Staram się uczciwie żyć, więc jakbyś dojechała do KL Warschau, to bym coś tam udostępnił
@rain sos grzybowy do polędwiczek
@macgajster nie krzyczę (jeszcze) xD
@moll trzeba mieć grzyby. I polędwiczki, a chyba mam tylko schab.
@rain to zrób schab, to nie jest problem
@moll to poproszę przepis na ten sos
@rain polędwiczki/schab kroisz w plastry (plastry schabu możesz potem ciachnąć na pół, w duszeniu i tak się potem łamie, jak za duże kawałki są), lekko rozbijasz, traktujesz solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem (to już na czym uważasz smażenie) obsmażasz na złoty kolor z obu stron - szybko, na wysokim ogniu.
W rondlu/garnku rozpuszczasz tak z łyżkę-dwie masła. Na tym szklisz cebulę w kostkę, dodajesz grzyby (mogą być mrożone), podsmażasz. Dodajesz mascarpone i śmietanę kremówkę. Sól, pieprz do smaku. Mieszasz, ma być gorące, ale postaraj się nie zagotować. W sos wrzucasz mięso, zmniejszasz ogień, tak żeby się to powoli dusiło, daj temu spokojnie z 40 minut, do godziny. Mięso powinno być miękkie
@moll dziękuję
[W NASTĘPNYM ODCINKU]
@macgajster tego nie znam!
@moll turo rudi... żałuj
Podobno Danone oferował coś podobnego jako Danio Batonik, ale wycofali w okolicach 2005 roku
A ten obrazek to źle zrobiłem, bo zamiast zmienić nazwę producenta i zostawić nazwę produktu, zrobiłem odwrotnie
@macgajster xD
Odkryłem właśnie że istnieje gotowy mielony twaróg sernikowy bez laktozy. Tu otwiera pewne opcje!
@eloyard no to super! Jakieś jogurty albo skyry chyba też są
Podobne do tych z dydla gotowych batoników twarogowych?
@bejonse bliżej do ptasiego mleczka w czekoladzie deserowej
@moll
Dawno nie jadłem takiego deserku.
Zemdliło mnie.
@kitty95 ale poza tym ok?
@kitty95 nic to nikogo. Idź rzygać
@moll przepiłem octem i już ok
@moll czy ty BABO oszalałaś? Takie coś mi tu? Ja żre to gówno z Lidla czy tam skąd jak zwierzę a teraz mam se zrobić to?
@Michumi tak. I się ze mną podzielić!
chyba w rosji znają to jako syroczki, popularne tylko u nich
kiedyś coś podobnego kupiłem i w smaku trochę kwaśny serek, słodki dżem i gorzka czekolada
@FourF na twarogu sernikowym nie masz kwaskowatego posmaku, za to zakwasiłam mandarynki, żeby podbić smak
Wszystko fajnie a czy gdzieś odbywa się degustacja tych wszystkich przepisów?
@Enzo tak, u mnie w kuchni. Mój krytyk coraz bardziej wybredny xD
Zdecydowanie za dużo roboty, poza tym skąd ja kurde wezmę robota planetarnego? To chyba przepis dla kapitana Gwiezdnej Floty.
@Budo mikserem też się da
Bezczelna jesteś kobieto
@fabikk ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Monia a jaką masz foremkę do tego?
@camonday taką. Chociaż z silikonowych foremek do muffinek powinno być łatwiej wyciągać
Zaloguj się aby komentować