Komentarze (29)

Może by kiedy zrobił.

@Patkapsychopatka widzisz, @splash545 Ci bajaderki zrobi

@moll taa, ale kiedy to nie wiem. Po świętach nie mamy żadnych ciast xd

@splash545 wszystko zjadłeś?

@moll nic nie mieliśmy ¯\_(ツ)_/¯ W tym roku nic nie robiliśmy i jak nigdy z ciast nikt nic nam nie wcisnął nawet.

@moll Takie w sam raz na po świętach

@vredo też tak uważam

@moll Mam ogromny szacunek dla ludzi co nie marnują jedzenia. Zawsze przecież można jakiś bigos zrobić czy cuś.

@vredo nie zawsze się udaje, ale staram się. A to takie akurat do zainspirowania się po Świętach, bo z reguły coś tam zostaje, a nie wszystko zamrozisz

@moll Jak jest piesek w domu to jeszcze pomoże ze świątecznymi resztkami, bo kot ma wyjebane. No i ja jestem, wszystko zeżrę. W nocy zjadłem pół kaczki, faszerowanej

Kocham bajaderki

@conradowl mój chłop też! A potem anektuje i nie chce się podzielić xD

@moll jak to się nie chce dzielić, ja już paczkomat na priv wysyłam

@conradowl i w ten sposób po żarciu zostaje samo zdjęcie, można polizać ekran

Orzech do środeczka i mamy polskie ferrero rocher

@moll Ziemniaczki! Nie żadne "bajaderki". ( ͡° ͜ʖ ͡°)


(tak, jestem jednym z tych, co chodzą "na pole")

@LondoMollari jeść i nie wybrzydzać co do nazewnictwa xD

@LondoMollari pamiętam, jak kiedyś kumpela poprosiła mnie, bym kupiła jej ziemniaczka w Awiteksie do kawy ja takie wtf, ale poszłam, kupiłam i teraz sama kupuję te „kule śmieci z ciastkarni” xD

Pamiętam do dziś, jak obok mojej podstawówki była cukiernia Hanusia. Codziennie były tam wypiekane właśnie bajaderki na potężnych blachach w oczekiwaniu na wygłodniałe dzieciaki. Teoria mówi o tym, że było to ciasto ulepione ze wszystkiego, co nie sprzedało się poprzedniego dnia i polane lekko deserową czekoladą z chrupiącymi elementami. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo w środku można było napotkać ciasto o różnej strukturze, trochę mokre, trochę suche. W latach 90. kawałek tego arcywypieku kosztował 40gr, za naprawdę sporą kostkę, która dla dzieciaka stanowiła posiłek sam w sobie.

Próbowałem w różnych cukierniach ichniejszych bajaderek, ale do tej z Hanusi żadna nie ma nawet podjazdu i wygląda właśnie jak to z przepisu, czyli mokra kulka. Ogólnie dobre, ale to jednak nie to,, a dzisiaj dałbym za taki kawałek ciasta z dzieciństwa nawet i 10zł.

@prepetum_mobile tamte smaki niestety nie wrócą.


Ja mam tak z bułką mleczną. Robił to miejscowy piekarz i nigdzie już potem na te buły nie trafiłam, nic nie ma do nich podjazdu

@moll a jak mam tylko 89 g (0,32 słoiczka) dżemu porzeczkowego to wyjdzie?

@zosiasamosia1 spróbuj. Jakby było za suche to mleka kapnij

@moll Tak myślałem, że po świętach zostały ci jakieś resztki.

@Mr.Mars to akurat było trochę przed Świętami, tak, żebym wpis zdążyła przygotować

Zaloguj się aby komentować