20 procentowy spadek spożycia miodu. Polacy jedzą go coraz mniej

20 procentowy spadek spożycia miodu. Polacy jedzą go coraz mniej

www.sadyogrody.pl
W 2023 r. Polacy zjedli nieco ponad 30 tys. ton miodu, o 8 tys. ton mniej niż rok wcześniej czyli 0,8 kg na osobę. To znacznie mniej w porównaniu do średniej Europy Zachodniej, która wynosi 1,7 kg - informuje Polska Izba Miodu.

Według szacunków Polskiej Izby Miodu konsumpcja miodu w Polsce spada. W ubiegłym roku Polacy zjedli w sumie nieco ponad 30 tys. ton miodu, co oznacza 20 proc. spadek spożycia. To niekorzystna tendencja, gdyż spożycie per capita w Polsce jest dużo poniżej średniej krajów Europy Zachodniej- wskazała Izba. [...]

#wiadomoscipolska #gospodarka #zywnosc #miod #pszczelarstwo

Komentarze (54)

sierzant_armii_12_malp

Dla mnie jest on po prostu za słodki.

MESSIAH

@sierzant_armii_12_malp To ile go lejesz na szklanke herbaty? Caly sloik? 1 lyzka w szklance i lekko poczujesz.

sierzant_armii_12_malp

@MESSIAH Nie słodzę ani herbaty, ani kawy. W ogóle.

dotevo

@sierzant_armii_12_malp mam dokładnie tak samo. Ogólnie moje spożycie cukru spadło pewnie o 90% w ciągu ostatnich 10 lat.


Zastanawiam się czy spożycie cukru białego też spadło czy tylko miodu. Bo wg mnie ludzie mniej cukru spożywają niż jeszcze 3-5 lat temu.

GordonLameman

@Mr.Mars

pewnie kwestia ceny.

Bajo-Jajo

@GordonLameman w 2015 sprzedawalem po 40zl za kg i schodzily na pniu, teraz po 47zl widze na necie

Lemmy

@GordonLameman w porównaniu do wzrostu cen produktów spożywczych to cena miodu wzrosła niewiele

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@GordonLameman nie no, niemożliwe Ja naprawdę lubię miód i mam kilku takich sprzedawców na targu, którzy wiem, że sprzedają nasz, prawdziwy, a nie jakieś rozlewane chińskie gówno typu woda+cukier, ale jak idę i widzę cenę za 1L słoik podchodzącą już pod 100 złotych, to mnie ochota po prostu przechodzi...

HunteX

@Lemmy Pewnie dlatego, że teraz jest podrabiany.

_Pszczelarz_

@Bajo-Jajo Ja sprzedaję rzepak po 42 zł, akację po 45 i lipę po 50 i jest to zbyt niska cena, ale nie mam wyboru, bo inni pszczelarze zaniżają ceny, pomimo tego, że wszystko drożeje oprócz miodu. Na zebraniach koła pszczelarzy regularnie powtarza się, żeby produkt był nieco droższy, ale te dziadki leśne nie słuchają i utrzymują ceny sprzed 4 lat.

Budo

@Lemmy tak, ale przez to że inne produkty wzrosły tak mocno, Polacy musieli pewnie po części zrezygnować z towarów luksusowych, które nie są konieczne do życia... może oberwało przez to miodowi.

LovelyPL

Może zorientowali się, że "miód z Polski" jest tak naprawdę z Chin albo Ukrainy?

lipa13

Ludzie nie chcą jeść cukru. Tragedia! Lubię miód ale informacja o spadku spożycia cukru to akurat dobra wiadomość dla społeczeństwa.

Ragnarokk

@lipa13 Czemu? Mimo wszystko lepszy miód niż sacharoza, choć wiem, że jego rzekome prozdrowotne wpływy to nie do końca prawda.


U mnie w domu się je sporo miodu, ale po prostu mam pszczelarzy w rodzinie. Na szczęście nie TEGO pszczelarza xD

tyle_slow

@lipa13 też przestalem jak przestałem jeść cukier / węgle. Kiedys glownie do kawy, ale cóż...

LondoMollari

@Ragnarokk Miód to przede wszystkim kupa cukrów prostych, w szczególności fruktozy. Fruktoza, niezależnie od tego czy jest w miodzie, czy syropie glukozowo fruktozowym nie jest dla zdrowia dobra. Tak, wiem, że miód ma witaminy i minerały (w odróżnieniu od syropu glukozowo fruktozowego czy cukru kuchennego), ale to wszystko można mieć z istotnie zdrowszych źródeł niż miód.


Reasumując - miód jest lepszy niż sam cukier czy syrop glukozowo fruktozowy, ale cały czas zbyt dobry nie jest. Cukry proste najlepiej w ogóle usuwać z diety (można iść krok dalej, i pójść w keto, ale ja za bardzo lubię pizzę aby podjąć taki krok).

lipa13

@Ragnarokk Jak powiedział kolega wyżej - miód to w 80% czyste węglowodany. Te kilka procent innych składników nie są dla mnie wystarczającym argumentem żeby go jeść w ogromnych ilościach. Poza tym większość osób i tak używa go po podgrzaniu (słodzenie herbaty, ciast itd.) gdzie prozdrowotne właściwości ulegają degradacji.


Sam lubię miód i np. lubię sobie zimą zrobić mleko z miodem, ale zachwycanie się nim i zajadanie na kilogramy uważam po prostu za niezdrowe. Podobnie jak kieliszek wina wypijany od czasu do czasu jest OK, ale wypijanie butelki co wieczór już raczej bardziej szkodzi niż leczy.

5ffde637-26c7-4470-9052-8ef9aa1e42f1
Ragnarokk

@lipa13 @LondoMollari

Panowie, napisałem niemal wprost że to wiem.

Jak ktoś rzeczywiście ostro tnie cukier to nie powinien, ale ilu takich ludzi w Polsce? Zaś cukier z miodu jest tak z 10x droższy jak ten z klasycznych źródeł, więc nikt akurat miodem nie przedawkuje go

BoTak

@tyle_slow @tyle_slow Jakim cudem jeszcze żyjesz?

Borsuk_z_boru

@LondoMollari Czasem są okej. Ja używam najczęściej w lato na rowerze jako płynnej przekąski i izotonika. W jednym bidonie woda, a w drugim woda z miodem, cytryną i solą.


No ale jeśli się chce tylko cudownych pszczelich właściwości, to i tak najwięcej zdrowia da nam propolis, pierzga i pyłek, a nie miód.

Tawantinsuyu

@LondoMollari a co z fruktozą z owoców?

Budo

@lipa13 zapominasz, że miód to pszczoły, a psczoły to zapylacze wielu roślin, w tym plonów rolnych...

libertarianin

ja w ostatnim roku mam z 200% więcej spożycia XD


wpierdalam do kawy i mam zajebistą pasiekę, nie ma to jak miód rzepakowy z dobrego źródła

Zeotares

@libertarianin Kawa z miodem pierwsza klasa, również polecam spróbować.

lukasz810217

@libertarianin Czytałem gdzieś że miód powoduje próchnicę u 3% populacji, i że w roztworach wodnych gdzie jest dodany poniżej 18% działa na organizm jak zwykły cukier.

libertarianin

@lukasz810217 miód to cukry proste. Nie dodaję go do gorącej kawy bo traci wartości odżywcze. Przez to że są cukry proste rozkłada się szybciej w organizmie.

MESSIAH

@lukasz810217 Owszem jak sie kupuje od Janusz z pasieki ktory w garazu rozlewa z beczki ktrora kupil z Chin lub Ukrainy.

MESSIAH

@libertarianin Po ile masz ten swoj miod?

RogerThat

"To niekorzystna tendencja, gdyż spożycie per capita w Polsce jest dużo poniżej średniej krajów Europy Zachodniej- wskazała Izba"

To mnie denerwuje. Tendencja jest niekorzystna nie dlatego, że miód niby zdrowy tylko dlatego, że zachód robi inaczej. Tak jakby zachód wszystko robił lepiej. Rozumiem, że w wiele rzeczy robi lepiej, ale trochę krytycznego myślenia jednak.

LondoMollari

@RogerThat Najzabawniejsze jest to, że tendencja jest korzystna. Im mniej cukrów prostych w diecie, tym lepiej dla wszystkich. Jedynymi, dla których jest to niekorzystne są producenci miodu.

GordonLameman

W tym temacie wypowiedzi "Pszczelarza" nie ma się co spodziewać. Znamienne xDDD

ramen

@Mr.Mars Jest zwyczajnie za drogi. Poza tym branża pszczelarska ma czarny PR ze względu na oszustwa. Aktualnie stoję przed półką z miodem widzę słoik za 70 zł i jeszcze nie mam pewności, że oryginalny. Nie kupuję. Sorry pszczółki.

niebylem

@ramen nie wiem jak to jest, ale sporo osób z mojego otoczenia na znajomego pszczelarza, w tym i ja od niedawna XD nie kupiłem jeszcze nigdy w sklepie miodu, zawsze lokalny. Przy okazji jeżdżąc pod miastem można się rozejrzeć i dość często można znaleźć tablicę typu "miód z własnej pasieki" a jak widzę ceny miodu w sklepie cenę i napis "mieszanka miodów z UE i z poza UE" to również dziękuję

LovelyPL

@ramen niedawno czytałem, że ta zła Unia wprowadza właśnie przepisy, które będą wymuszały na producentach miodu wyraźną informację ile miodu z jakiego kraju jest w słoiku.

Teraz ci napiszą, że 'mieszanka miodów' i w środku może być łyżka polskiego miodu na cysternę ukraińskiego i wszystko jest w porządku. A takie wymuszenie podania składu jest dobrym pomysłem, bo łatwiej skontrolować czy producent nie oszukuje.

maly_ludek_lego

@ramen jakie to są oszustwa?

ramen

@LovelyPL Gdyby to była mieszanka miodów pszczelich, to miałbym gdzieś, ile miodu jest z jakiego kraju. Oszustwo polega m.in. na mieszaniu go z syropem cukrowym (czyli podawaniu pszczołom syropu glukozowo-fruktowoego).

Miód prawdziwy powinien krystalizować się w czasie, tworząc małe kryształki. Jeśli miód jest gładki i nie krystalizuje się przez dłuższy czas, może to sugerować obecność syropu cukrowego . Wyjątek stanowi miód akacjowy, który ze względu na dużą zawartość fruktozy bardzo długo pozostaje płynny, ale finalnie i tak krystalizuje.

LovelyPL

@ramen ja nie miałbym gdzieś pochodzenia miodu. Jednak u nas mimo wszystko są jakieś normy pestycydów, chemii, antybiotyków, a w takich Chinach czy Ukrainie to nie masz pojęcia co oni robią i jaki syf potem przyjeżdża do Polski.

dildo-vaggins

Bo to zwyczajnie syrop glukozowo fruktozowy za 60zl/kg.

Czokowoko

Ja sie nie dziwię, zobaczycie np u nas na hejto. Pszczelarze to pojebanie ludzie i nie chciałbym mieć z nimi nic do czynienia 🙃

ortalionowyNinja

bo większość miodu na rynku to jakieś podrabiane gówna miodopodobne, a ceny wywalone w kosmos

matips

Branża musi zacząć od poprawienia sobie PR. Najpierw zbudowali skutecznie opowieść o tym, jaki to zdrowy jest miód mimo, że to głównie cukry proste. Tych właściwości mają nie mieć fałszowane miody z Chin, ale bardzo trudno jest odróżnić podróbkę od naturalnego miodu. Za to bardzo łatwo jest nabyć zestawy do fałszowania miodu.


Podsumowując: niewidomo gdzie kupować prawdziwy miód jeśli nie u jakiegoś znajomego bartnika. Branża powinna zacząć klarownie oznaczać skąd pochodzi miód, czy zawiera jakieś dodatki i musi przestać kłamać na ten temat.

Karonon

Od kilku lat tylko miodu używam, od kanapek po herbatę

mordaJakZiemniaczek

Ja przestałem jeść miód który mam, bo to ostatnie słoiki jakie mam od zmarłego dziadka ;(

DexterFromLab

@mordaJakZiemniaczek hej, dziadek by się ucieszył że miód Ci smakuje. Wszystko się kiedyś kończy i jak byś się nie zapierał to taka jest rzeczywistość. Jedz miód po dziadku na zdrowie zostaw dla siebie pamięć o nim i miłość w sercu.

MESSIAH

Wcale sie nie dziwie. Jak chce kupic okolo 20 kg na raz pod warunkiem ze bede przy zlewaniu na pasiece to nagle nikt nie ma czasu albo oni takiej uslugi nie swiadcza.

Baltic_Vodka

Może i w cholerę drogi, ale za to najczęściej podrabiany produkt na rynku spożywczym, a podróbki są praktycznie nie do odróżnienia od oryginału. Wcale się nie dziwię że mało kto chce to jeszcze kupować

orzeszty

Miodu to jemy znacznie mniej niż te 20%

silikon

Jem codziennie rano skibkę lub dwie chleba rano na śniadanie. Objętościowo wychodzi około łyżeczka miodu. Zjadam powoli bo uwielbiam smak miodu, masła i pieczywa.

Miód kupuję tylko u zaufanych lokalnych pszczelarzy.

GODPL

Miód to cukier, a polacy jedzą mniej cukru. No dramat.

RaphaelStarkPL

Miód to jedna z najcenniejszych substancji bogatych w wiele prozdrowotnych elementów. Niestety jest podrabiany na masową skalę.


"Miód znalazł się na trzecim miejscu na liście najczęściej podrabianych produktów spożywczych przygotowanej przez Food Fraud Databese. Częściej niż miód podrabiane są tylko oliwa z oliwek oraz mleko."

Zaloguj się aby komentować