Zdjęcie w tle
def

def

Gruba ryba
  • 513wpisy
  • 5019komentarzy
def userbar
def

Ja przez pierwsze kilka dni prob rezygnowalem w ogole, bo nie umialem zgadnac, dzisiaj mi szybko poszlo jakims fartem

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Niedziela wieczór i humor popsuty. Co robicie?
Ja się zastanawiam czy jutro iść do biura, albo może iść do żabki po browara
def userbar
nyszom

@def ja się tradycyjnie zdzwaniam z kumplami co mieszkają daleko, wypijemy browarka, porozmawiamy co tam w życiu słychać, opowiemy kilka żartów jak 15 lat temu, jak w szkolnych czasach. Humor gituwa.

MasterChef

4paka odrazu, po jedno szkoda czasu chodzić :)

Zaloguj się aby komentować

A dzisiaj na obiad trotilla wypelniona farszem, 20 minut roboty, uwalony tylko jeden garnek, solidne 8/10
#gotowanie
def userbar
918b70cd-64bc-47d1-b656-cacd6c33041a
Rzeznik

@def Dej przepis proszę

def

@Rzeznik lejesz dwie łyżki oliwy, dodajesz pokrojoną cebulę (pół dużej), smażysz na średnim ogniu kilka minut, dodajesz czosnek (2 ząbki) i ostrą papryczkę z peiprzem, dodajesz "mięso" 150 g (a jak masz normalne mielone mięso, to smażysz je najpierw, a potem dodajesz reszte składników), smażysz 2 minuty, dodajesz pomidory krojone z puszki, gotujesz z 5 minut, dodajesz odcedzoną czerwoną fasole, gotujesz kilka minut, probujesz i dodajesz sól do smaku.

Na tortille dajesz plaster sera, 3 łyżki farszu i pół łyżki jogurtu greckiego, zawijasz, żeby się nic nie wylało, grillujesz na rozgrzanej patelni kilka minut, żeby się nie przypaliło. Gotowe.

Zaloguj się aby komentować

Właśnie przyszła paczka, no i powiem, że dupy nie urywa. Jest zapach dymno-woskowy z encre noir i cytrusy. Za 95 EUR (z wysyłką) na pewno się nie opyla, dałbym max 50 zł za flakon
#perfumy
def userbar
77ffaece-1202-40db-b0ad-f588f65137c0
Asjopek

Ale z tym samplem to przesadzili.

Eldurn

@Asjopek Chłop dostał sampla za całe hejto

Zielczan

@def w czym takim razie się różni od Sporta?

def

@Zielczan nie wąchałem sporta, więc nie wiem

Zielczan

@def ach szkoda, bo zasadniczo sport to właśnie to, co napisałeś xD

ucho_igielne

@def żodyn się nie spodziewał ( ͡° ͜ʖ ͡°) nawet nie brałem tego sampla, bo to się musialo tak skończyć. ale na mnie z zasady nie działają nowości

Zaloguj się aby komentować

Macie jakies sposoby na zasniecie?
#bezsennosc
def userbar
Modrak

@def jeśli to długotrwały problem, to polecam psychologa. Ja kiedyś przez rok, spałem po godzinie tygodniowo. Próbowaliśmy różnych rzeczy z hardkorowymi lekami nasennymi włącznie, ale na dłuższą metę to nie ma sensu. Ostatecznie pomógł psycholog, okazało się, że powodem były problemy w relacjach z ojcem - przepracowaliśmy to i zacząłem zasypiać jak dziecko.

Przy okazji poznałem i czasem do dzisiaj stosuję świetną technikę na zasypianie. Zapobiega gonitwie myśli i na maksa rozluźnia. Wymaga trochę praktyki, ale po tygodniu już złapiesz rytm 😉

Przedstawienie snem bez elektroniki. Najlepiej sobie poczytać trochę coś spokojnego. Potem już jak się położysz, na początku najlepiej na plecach, symetrycznie. I skupiasz się w 100% i mówisz sobie w myślach i dokładnie to robisz. Lewa stopa, rozluźniam wszystkie mięśnie stopy, czuję jak spa staje się ciężka, teraz rozluźniam okolice kostki, jest już całkiem rozluźnia i ciężka, teraz łydka, rozluźniam wszystkie mięśnie w łydce i czuję jak jest ciężka, już nawet jak bym chciał, to nie mogę jej podnieść, teraz kolano... potem to samo z drugą nogą, brzuch, klata, ręce, kark, twarz... I jak się na tym skupiasz w 100%, nie ma gonitwy myśli i zdziwisz się, jak bardzo można rozluźnić mięśnie. Często zasypiam już przy rozluźnieniu nóg, a jak jest gorzej, to przy karku czy ramionach.

Tapporauta

Kołdra obciążeniowa jest spoko, spanie na plecach i dobra poduszka pod odcinek szyjny. Koniecznie zero źródeł światła, dodaj do tego jakiegoś audiobooka na uszy i zaśniesz szybko.

Zaloguj się aby komentować

Chyba odkryłem prawidłowy sposób robienia ciasta na pizze na 70% hydracji w robocie.

  1. zaczyn czyli trochę mąki i woda, żeby wyszło coś o konsystencji ciasta na naleśniki, dodanie drożdży. 10 minut czekania
  2. dodać 50% mąki, do robota
  3. powoli dodawać resztę z 70% wody i całą mąkę, tak przez 10 minut (robot miesza)
  4. ostatnie 30% wody po ściance co 2-3 minuty (powoli), czekać aż mąka wchłonie wodę, czas około 15 minut
  5. odczekać 20 minut, włączyć robot na 5 minut
  6. odczekać 30 minut, włączyć robot na 5 minut
  7. z ciasta zrobić dużą kulkę, włożyć do miski nasmarowanej oliwą - na tym etapie już się klei, ale wystarczy nasmarować ręce oliwą i da się to zrobić

#gotujzhejto #gotowanie #pizza
def userbar
wonsz

@def a punkt 5 i 6 to nie jest czasem składanie ciasta? tylko emulowane za pomocą robota?

def

@wonsz nie wiem czym jest emulowanie ciasta, ale pewnie masz rację

wonsz

@def nie wiem czym jest emulowanie ciasta, ja pisałem o emulowaniu procesu składania ciasta. Ale widzę że po polsku to nie ma sensu...

GordonLameman

Kompletnie bez sensu.


duza miska —> cala woda —> drożdże (mało, ok 1/3 do 1/2 łyżeczki na 4 placki) - wymieszać porządnie łyżką.


po chwili dodać połowę mąki i wymieszać łyżką.

do pozostałej połowy mąki dodać sól i wymieszac. Po chwili dodać pozostałą mąkę do miski i wymieszać łyżką.


przykryc folią spożywczą i ściereczką. Zostawić na 12 lub więcej godzin.

im więcej drożdży tym mniej czekania, ale gorsze ciasto (bardziej drożdżowe, cięższe).


najprostsza i najlepsza pizza

def

Znam te technike, nigdy nie stosowalem, ale pewnie dziala. Czy sprawdza sie na duzej hydracji?

Stashqo

@def Ja mam jeszcze prostszy sposób. Wrzucam wszystko do miski, nawet i na 75% hydratacji. Robot sobie mieli przez 10-15min. Potem daję ciastu odpocząć 15-20min, rozciągam kilka razy dłońmi natłuszczonymi oliwą i robię kulkę. Jeśli nadal nie chce współpracować to kolejne 15-20min i powtarzam czynność. Klucz to dać ciastu odpocząć po zagnieceniu.

def

@Stashqo no to dość podobna technika, tylko wymaga użycią rąk. Jakiej mąki używasz?

Stashqo

@def Stagioni no.5, caputo pizzeria a ostatnio najwięcej caputo nuvola, ale jakichś znaczących różnic w pracy z tymi mąkami nie zauważyłem (co innego efekt końcowy). Z mojego doświadczenia hydratacja hydratacji nie równa. Mi tam spokojnie wchodzi i 75% bo mam grzejniki elektryczne i bardzo sucho w domu, za to w lecie gdy grzejniki wyłączone a za oknem pora deszczowa to ledwo 68% jestem w stanie wtłoczyć żeby z tym pracować.

Zaloguj się aby komentować