@budyniek @disstnc
500 gram mięsa mielonego
1 namoczona kajzerka
1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie
500 ml bulionu wołowego
słoik przecieru poprykowego
Nie kupuję gotowego mięsa mielonego, pulpety robię przeważnie z pręgi wołowej i dodatku tłustego boczku wędzonego w ilości ok 20% wagi wołowiny. Jeśli będzie to kupne mielone to lepiej sprawdzić ile ma tłuszczu by nie było za suche. Ponieważ ja sam miele to z mięsem dodaje także od razu, namoczoną odciśniętą z wody kajzerkę, jedną cebule, 1-2 ząbki czosnku. Do wyrabiania dodaje soli, pieprzu, trochę ziół prowansalskich i jedno jajko. Następnie są dwie możliwości wrzucenie na gotujący się bulion wołowy lub po uformowaniu pulpetów obtoczyć w mące, obsmażyć i dopiero gotować. W zależności od wielkości potrwa ok 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy z garnka, do bulionu dodajemy przecieru paprykowego, można też zagęścić jeśli jest potrzeba łyżką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody. Doprawiamy do smaku wedle potrzeby.
Co do przecieru paprykowego nie doradzę, jaki kupić bo robię sam.
Za literówki czy jakieś błędy przepraszam ale mam urwanie dupy w robicie. Jakby co proszę pytać.