Zdjęcie w tle
Stashqo

Stashqo

Fenomen
  • 173wpisy
  • 2036komentarzy
Dzisiaj po raz pierwszy w życiu robiłem kurczaka w sosie słodko-kwaśno-pikantnym. Kurła, jakie to dobre wyszło! ~(˘▾˘~)

#gotujzhejto
7fbc27c2-804f-4d9b-aec3-f7a32e4c83df
def

W sensie sok z ananasa, cukier, ocet ryżowy, ketchup, skrobia i msg?

vredo

Jeśli za pierwszym razem wyszło git to za drugim zrób tak samo, nic nie kombinuj, bo przedobrzysz

kamyk1984

Zawsze gardziłem ludźmi, którzy jedzą pizzę z ananasem dopóki nie zacząłem sam robić sosu słodko kwaśnego

Zaloguj się aby komentować

Kupiłem sobie szybkowar, a jako że nie wiem czy to się w ogóle przyjmie w mojej kuchni to na początek wziąłem tani z Ikei. Dzisiaj w ramach testów burgery z szarpaną wieprzowiną.
Szybko poszło, jakieś ~4h zaoszczędzone względem piekarnika. Póki co sprzęt oceniam na plus, ale na pewno muszę lepiej pokombinować z przyprawami.

#jedzenie #gotujzhejto
36e32bbf-1045-4aee-8365-4128ef21d5cf
faa8cb2a-2b72-485b-a72b-ae666a96ccdc
547444c6-98c9-4f8e-a369-dbb4017897d8
TuzZaRogiem

@Stashqo a co dałeś jeszcze oprócz wieprzowiny? Dobrze widzę krążki cebulowe i jalapeno? Buła też solidnie wyglada

Mielonkazdzika

@Stashqo Ja to jestem fanem szybkowaru, a juz wogole instant pota. Uzywam prawie codziennie od ponad 2 lat. Wszystko wychodzi lepiej w tym garnku.

Iyasiu

Szybkowar i aifryjer przereklamowane urządzenia. Szybkowar wcale nie przyspiesza gotowania, struktura mięsa wychodzi gorzsza niż z wolnowaru. Fasolka smaczniejsza jak się namoczy bo taka na szybko ma inną gorsza piaskową strukturę. A airfrajery to już w ogóle dla ludzi z piekarnikami wrozamet po babci. Nowoczesny piekarnik nagrzewa się w 2 do max 5 minut w zależności od modelu i jest ze 2 razy mocniejszy. A ajfrajer też trzeba nagrzać bo on nie piecze od 1 sekundy.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Kto wczoraj zawołał o urlop na dzisiaj, prośbę motywując słowami "nie chce mi się pracować a góry mnie wzywają"? - No ja.
Kto wyruszył 6.00 w podróż 400km żeby podjeździć na desce? - No też ja.
Kto ma zajebisty, szybki śnieg, pogodę i ogólnie dobrze się bawi? - zgadliście, też ja ( •̀ᴗ•́ )و ̑̑

A teraz jem całkiem przyzwoitą pickę, popijam piwkiem i wkurwiam kolegów z pracy a jak skończę lunch, jeszcze ze 2-3h pośmigam. Co za dzień! I każdemu z Was też takich dni życzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#feelsgoodman #gory #snowboard #norwegia #chwalesie #pizza
8eae61da-e8b4-43f6-95cc-e240b9dac362
c65e6d1c-93fc-4c1b-9acf-5d6bf0676eaf
2da63f0a-4d1e-40c9-b213-caa854347341
lexico

@Stashqo trasy puste, picka fajna.

Zazdro

kwiecik

Oj zazdro bardzo. Połamania kijków

Zaloguj się aby komentować

Mordeczki spod znaku #rower , czy nasz rodzimy producent #Kross się do czegokolwiek nadaje? Czas wysłać mój ̶s̶t̶a̶t̶e̶k̶ ̶T̶e̶z̶e̶u̶s̶z̶a̶ rower na emeryturę. Myślałem o Eskerze 6.0 bo mi spec podchodzi a cena tylko trochę złodziejska. Warto patrzeć?
Ewentualnie czy ktoś jest mi w stanie coś z graveli polecić, max do 8k pln? Z wymagań to w potrzebuję dwóch zębatek z przodu, hydraulicznych hamulców, geometria ramy bardziej w wygodę.

Czy może jednak lepiej odpuścić sobie gravel i zamiast trząść dupę na dołach kupić po prostu kolejnego hardtaila?
rmbobster

Nie znam się na rowerach się jak masz wydać 8k i nie wiesz w co iść to może wypożycz sobie gravela np w Decathlon na jeden dzień i zobaczysz czy Ci odpowiada 💪

ovoc

Zależy po jakich dołach zamierzasz jeździć. Jeżeli trochę asfaltu i trochę szutrów to cross/gravel.

kapustaglowapusta

Mam trzy wyścigówki - szoskę, gravela i hardtaila. Jeżeli miałbym wskazać jeden do wszystkiego to mój gravel. Na kołach 700Cx42mm (teraz założone) mogę w sumie latać ustawki szosowe. Ale wchodzi też 27,5x2,2" i na tym da się wjechać wszędzie a nadal pozycja szosowa. Opona bardziej wygląda na powolną niż nią jest. I do tego mam w nim 1x12 z Eaglem.


To jest nadrower. Gravel z miejscem na jak największego kapcia. One to rule them all. Na wały, na asfaltowy dojazd bez obrzydzenia a i łoić po kamieniach (bez hardkoru) też się da. Hardtaila kupiłem w sumie tylko dlatego, że zepsułem jedno koło 27,5" i potrzebowałem czegoś na szybko w teren to "co sobie będę żałował" i tylko dlatego gravel ma teraz tylko 42mm wsadzone.

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj na obiad jedna z potraw norweskiej kuchni czyli pieczony ziemniak. Nie powiem abym był wielkim fanem tego dania, ale zarówno mi jak i moim gościom całkiem smakowało.

Co zostało zapieczone na ziemniaku? Podsmażony bratwurst, na to pasta skladajaca się z wyciętej ćwiartki ziemniaka, cheddara, masła czosnkowego, podsmażonego boczku i sekretnej norweskiej przyprawy o nazwie Piffi (głównie MSG, no shit xD).

Z dodatków to szczypior, maslo czosnkowe, przysmażony boczek, creme fraiche, kukurydza i papryka.

A jak to się je? Po zjedzeniu zapieczonego farszu i kiełbaski z góry, ziemniaka konsumuje się smarując masełkiem gorące wnętrze ziemniaka i nakladając dowolne dodatki.

#gotujzhejto #jedzenie #norwegia

PS. Sorki, za ciulowe zdjęcia, ale siedzę na chacie w górach i mam słabe światło.
942ed510-69be-4d49-93b9-26332e1a1ae1
4e606941-d7e0-4a4f-a6d1-0353e5477931
b080d036-d7e0-4534-ad3f-624e396cd54d
pol-scot

@Stashqo jestem od czterech dni w Norwegii i jemy ichnie lunche, jak na razie mi smakują

maximilianan

@Stashqo a jak ładujesz wszystko do ziemniaka? Kartofel ma być surowy, czy ugotowany?

Astro

@Stashqo ja to jestem prosty chłop. Widzę ziemianka to plusuje!

Zaloguj się aby komentować

Jasna kurka i stu ministrantów! W końcu wolne, piękne słońce za oknem, widzę ludzi śmigających po stoku a ja tak się zajechałem na #snowboard , że nie mogę po schodach wyjść xD

No, ale zostało jeszcze parę dni wakacji, więc leżak, driny i odpoczynek. Jutro jeszcze trochę śniegu parapetem przegarnę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zdrówko!

#norwegia #pijzhejto i trochę #chwalesie a troche #zalesie
01a2fac6-0f02-4d66-b31f-465206568fc7
aa82d7de-d9b9-47c8-87e4-f018900ff984
koszotorobur

@Stashqo - mieszkasz w Norwegii czy tylko tak na wakacje?

lubieplackijohn

@Stashqo Zdróweczko! Jagerek najlepszy!

fortix

@Stashqo patrzę że te hytty to chyba wszędzie wyglądają tam tak samo :p Lubię Norwegię, warto myśleć o przeprowadzce? U mnie siostra mówi, że teraz raczej by sie nie przeprowadzała

Zaloguj się aby komentować

Jak co piątek od dzisiaj warto przypomnieć, smacznej kawusi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://youtu.be/YHxwY3Fz2gU?si=pASsPOvlk24fXjpI

#pracbaza #heheszki #niedorozwojosobisty
wombatDaiquiri

@Stashqo potwierdzam część z zapierdalaniem. Ciągle się uczę jak nie popełniać w kółko tych samych błędów.

motokate

@Stashqo Dziękuję pan Stashqo, poszło do ulubionych i będę sobie puszczać codziennie.

Zaloguj się aby komentować

-Jedziemy do maczka na mcwrapa?
-Mamy maczka w domu.
Tymczasem, maczek w domu:

#jedzenie #gotujzhejto #niepotrafiewmemy
da9efa2a-1540-48ab-a157-bc792d9bccfe
80ff8f18-d679-46e6-9bcc-4cc6ab8fcee8
94028547-eb2f-4a6a-9c77-50af9830e42a
UmytaPacha

@Stashqo panie, wrap z maczka to może domowemu buty czyścić!

art-tru

@Stashqo mordo to jakiś przepis? Co zrobić z kurom żeby tak wyglądała?

Zaloguj się aby komentować

Pograłem parę rundek w #helldivers2 żeby zobaczyć o co to całe zamieszanie. Ojezusicku ależ to miodne! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jesli ktoś się zastanawia czy warto to szczerze polecam choćby te 2h na steamie pyknąć.

BTW. Pomyslałem, że można by stworzyć jakiś serwer discord do #grajzhejto, myslicie że warto by było czy taka inicjatywa raczej nie wypali?
#gry
844ec8d0-4af0-403e-b54b-050ee8841913
Tuskowi ten baner na traktorze to jakby z nieba spadł, poparcie społeczne dla strajku rolników leci na pysk.

Przypadek? Nie s̶ą̶d̶z̶ę̶ wiem, z jednej strony zbyt wygodne, z drugiej wśród nich faktycznie mogą być tacy idioci xD

#polityka #protestrolnikow
walus002

@Stashqo otóż mój drogi towarzyszu, rolnicy nie są tak głupi na jakich wyglądają.


Są ciut głupsi.

Ragnarokk

@Stashqo Brzytwa Hanlona. Nie przypisuj czynowi złośliwości, jeśli równie dobrze da się go wytłumaczyć głupotą.

dziedzicpruski

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że oprócz protestu i walki o swoje interesy, rolnicy tak zwyczajnie, po ludzku, chwalą się swoimi drogimi traktorami?

Taki trochę dysonans. Z jednej strony nawoływanie do opuszczenia UE, a z drugiej strony parada wypasionych traktorów kupionych za pieniądze otrzymane z UE.

¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zaloguj się aby komentować

Komu gruzińskiego przysmaku? Nagotowałem na 2 dni ;]

#gotujzhejto #jedzenie
16725138-9698-44c0-acb8-27cc2e09c5a4
126f2c6e-6d41-4386-8305-9d3d9c4f7517
f6f98ed8-e918-40a0-98e9-9372aee681ab
dce2f057-9289-4cdc-9ba7-7014ff99fbcb
wielka_glowwa

Proszę dać mi te kimczali mam horom curke.


Kurde zjadłbym

Stashqo

Chinkali:


Ciasto:


  • 900g mąki + na podsypkę

  • 1 łyżeczka soli

  • 550-575g bardzo ciepłej wody (ok 60-65°C)

  • 50g oleju


(Ewentualnie dowolne ciasto pierogowe jakie tam lubicie, byle z 900-1000g mąki)


Farsz:


  • 600g mielonej wołowiny

  • 400g mielonej wieprzowiny

  • 2 spore cebule + odrobina oleju

  • 400 ml rosołu lub bulionu drobiowego (ja robię 400ml z całej kostki, jest nieco intensywniejszy)

  • 2 kopiaste łyżeczki mielonej kolendry (ziaren)

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 kopiasta łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • Spora garść posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:


  1. Ciasto zagnieść stopniowo dodając wodę i olej. Podana wyżej ilość wody wyżej mocno przybliżona (zależna od wilgotności mąki). Powinna wyjść dość elastyczna konsystencja jak do ciasta na pierogi. Po wyrobieniu ciasto odstawić aby odpoczęło.

  2. Gdy ciasto sobie odpoczywa, zrobić bulion. Następnie posiekać cebulę (średnia lub gruba kostka) i delikatnie zeszklić na patelni. Nie smażyć zbyt długo. (Można dać też surową, im bardziej wysmażona tym mniej ostrości i aromatu cebuli będzie potem w chinkali a te smaki są akurat pożądane w tym daniu).

  3. Do miski wrzucić mięsa, cebulę, przyprawy i pietruszkę, dolać połowę bulionu/rosołu. Wymieszać dobrze ręką do połączenia składników. Potem ostrożnie dodawać po 50ml płynu, wyrabiać i patrzeć jak mięso reaguje. Powinno być mocno nasączone, ale nie pływać. Od ilości płynu jaki uda się wtłoczyć w farsz zależy jak dużo rosołku będzie potem w sakiewkach. Mi zazwyczaj wchodzi około 350ml bulionu.

  4. Ciasto podzielić na odpowiednie do rozmiaru stolnicy porcje, rozwałkować na grubość 2-3mm i wycinać krążki miseczką lub dużym kubkiem o średnicy około 12-13cm.

  5. Nałożyć po kopiastej łyżce farszu i zrobić szczelnie zamkniętą sakiewkę. Metodę można podpatrzeć na YT. Trudno to wytłumaczyć pisząc, ale ja zlepiam przeciwległe części placków. Najpierw przód-tył, potem lewo-prawo a następnie zawijam w "falbankę" resztę ciasta. Po ulepieniu odkładać na posypaną mąką deskę. W zależności od ilości nakładanego farszu i grubości sakiewek powinno wyjść 20 do 30 szt.

  6. W międzyczasie nastawić wodę i posolić. Użyć możliwie szerokiego garnka (gotują się dość długo, więc szerszy garnek=większy wsad)

  7. Sakiewki wrzucać do wrzącej wody, mieszać co chwilę aby nie pozlepiały się ani nie przywarły do dna. Kiedy zaczną wypływać zmniejszyć ogień tak aby woda lekko wrzała i nastawić minutnik. Czas gotowania po wypłynięciu 15-20min (grube ciasto, duże sakiewki -20min, cienkie i mniejsze - 15min)

  8. Ostrożnie wyłowić, dać im ostygnąć. Podawać jeszcze ciepłe. Serwować można bez żadnych dodatków, osobiście polecam grubo zmielony pieprz, odrobinę oliwy i posiekaną pietruszkę.


Wołam do przepisu @Mielonkazdzika @meciasek

Zaloguj się aby komentować

Różowy do pracy a ja świniobiegiem do sklepu po skladniki i upiekłem jej torcik, będzie niespodziewanka urodzinowa! ;]

Fakt, może i nieco koślawy, ale kto robi dobrze? ¯\_(ツ)_/¯
#pieczzhejto #gotujzhejto #jedzenie
3982e44a-e110-44c5-ab82-fc2abbfe0429
e42ca5cb-8788-424e-ba4a-fb7ae980ad0f
teetx

@Stashqo

Stawiam dwa pioruny, że był dobry, nie za słodki

VonTrupka

> nieco koślawy, ale kto robi dobrze?


dobrze robi ten co nie robi wcale (☞ ゚ ∀ ゚)☞


wygląda smacznie

oby tylko posypka nie była z trocin (´・ᴗ・ ` )

Shivaa

Mój też mi kiedyś zrobił torcik, mimo braku talentów kulinarnych był to najlepszy torcik jaki dostałam ☺️

Zaloguj się aby komentować

Damn, znowu wsiąkłem w #factorio. Mimo prawie 1k h w grze i testowania masy modów to trochę cienki jestem w tę grę (100SPM to mój top) i nigdy nie budowałem mega- ani nawet gigafabryki. Czas to naprawić, zanim wydadzą dodatek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W planach modułowa megafabryka 1k SPM, moduły po 200SPM, zero blueprintów z neta (poza belt balancer book), teraz pracuję nad hubem surowcowym a przed chwilą zrobiłem sobie taką oto małą, nawodną elektrownię na 24reaktory (3,66GW mocy) z możliwością rozszerzenia do 36. Powinna wystarczyć na zasilenie jednego modułu. Albo i nie xD

#gry
448ca236-2322-4adf-947a-7527cd063657
Zielczan

@Stashqo gratulacje, ale moja córka zrobiła procesor

Xax

@Stashqo jak chcesz robić megabazę, to uważaj z reaktorami jądrowymu. Zżerają one bardzo dużo zasobów. Więc pomyśl sobie nad jakimś fajnym skalowalnym motywie to solarów na później.

Yossarian

Gdybys potrzebował konsultacji z SAP EWM, to pisz

Zaloguj się aby komentować

Nadrabiam po czwartkowej Katastrophen. Wlazły mi te jebane pączki na ambicję, nie powiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzhejto #bojowkapiekarska #jedzenie
f2b48656-69f7-42fb-93e3-6e3f0b66f336
b25f08fe-84ea-46b5-929b-5283d5cdf599
f0239b90-73ba-4a1c-a96a-c7fa7fe01349
wyborny

I to jest to! Jest waga a nie jakieś szklanki i łyżki czy łyżeczki.


Aż mi przypomniałeś, że miałem sobie termometr do kolekcji kupić.


@moll

moll

@wyborny to jest chore xD nie umiecie brać w garść i porcjować ciasta?

wyborny

@moll Mają być idealnie takie same.

Yes_Man

@Stashqo Wyglądają bardzo smacznie! Chylę czoła

Sofie

@Stashqo zawsze chciałam zrobić pączki, proszę o przepis bo wyglądają bosko! A masz zdjęcie przekrojonych?

Zaloguj się aby komentować

Einfach Katastrophen! Perkele saatana!

Oto moje pączki na #tlustyczwartek (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
Nastawiłem wczoraj ciasto na pączki i przez 2h nic prawie nie wyrosło. Sprawdziłem kolejną saszetę drożdży już bez ciasta, zdechłe ;/ Zostawilem to na kolejne 4h i wyrosło na tyle żeby zrobić słabego drożdżowca.

Dzisiaj więc dzień bez pączka, ale rewanż w weekend!

#bojowkapiekarska #gotujzhejto
56552fb2-8114-4b5c-ac35-ce8b2651a2c1
UncleFester

Nie smutaj, zdarza się, dlatego wolę świeże.

Zaloguj się aby komentować

Wejdźcie we mnie wy przepyszne skurwysyny!
#gotujzhejto #jedzenie
7980dd17-6ac8-405a-8810-091668acd15e
227214ee-df2f-47e6-b836-10751804243e
0f0df529-a678-4fb8-8d97-591e7c876f7b
ciszej

@Stashqo mmm z czerwoną kapustą - najlepiej!

Wido

@ciszej też z Rzeszowa na Darze wychowana?

ciszej

@Wido a nie, ja małopolskie, co to znaczy na Darze?

bade

@Stashqo Weźże sobie rozłóż pergamin pod i na mięchu, żeby potem się się trzeba było męczyć z przypalonymi kawałkami przyspawanymi do opiekacza.

Stashqo

@bade przecie mięso na grillu gazowym robione. Z pergaminem na ogień mogłoby być ciekawie xD

bade

@Stashqo Zdjęcia wyglądały jakby z elektrycznego, pardąsik.

Zaloguj się aby komentować

Coache od geopolityki mówią, że nadchodzi trzecia wojna światowa. Na szczęście my w Indiach już ubrani
https://9gag.com/gag/adPmXLd

PS. Jak zrobić żeby odtwarzało się to jak film zamiast prowadzić do innej strony?
#wojna #heheszki #indie #3wojnaswiatowa
Rudolf

@Stashqo azjaci to dorosle dzieci

Zaloguj się aby komentować