Zdjęcie w tle
Astro

Astro

Osobistość
  • 195wpisy
  • 2541komentarzy
Jako że pogoda jest piękna to pojechałem nad „morze”. I można narzekać, że drogo, że brzydko, że zimno, że śmierdzi czasami a woda jest jaka jest. Ale kocham ten nasz kawałek wody. Nawet jakieś tak zimno jak dziś i na szybko musiałem kupić coś przeciw wiatrowego żeby nie zamarznąć.
I kocham łazić po tym piasku, słuchać szumu tej wody i w ogóle jest, k***a pięknie!

#podroze #podrozujzhejto #trojmiasto
e83e27c5-d52b-41c6-911b-490d46870cc5
Jaszczomp

@Astro typowy objaw syndromu sztokholmskiego

Michumi

@Astro nie ma co słuchać elyt i ich tekstów o Bałtyku. Bałtyk jest piękny, zwłaszcza wiosna i jesienią

zjadacz_cebuli

@Astro nie jest drogo jeżeli chcesz, wszędzie może być drogo. 3 lata temu w Gdyni w knajpie płaciłem 7 złotych za piwo. No ale ja jestem pojebany i lubię chodzić po typowych spelunach. Lubię ten folklor xD

Zaloguj się aby komentować

Jako że majówka zbliża się ku końcowi to wczoraj był robiony kociołek.
Zrobiłem błąd początkującego i dodałem bulion ze słoika (taki kupiony w chujowym dyskoncie) i wyszło lekko za słone. Ale każdy się najadł. I na lunczyk zostanie :)

#domowelepsze #gotujzhejto
6984483c-372b-4482-a6fe-c8140b23ac27
GordonLameman

Hmm, ja żadnego bulionu nie dodaje.


warzywa + mięso + przyprawy + zioła świeże

bartlomiej_rakowski

Smacznego kociołek dla jego.

Krzysk90

To jest regionalna potrawa z moich okolic.

Ziemniaki po cabańsku, nie powinno się dodawać żadnej wody/bulionu. Sól plus pieprz i nic więcej.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Jako że nie samym jedzeniem człowiek żyje to przed obiadem/ kolacją trzeba kalorie spalić na kajaku.

Wszystkiego majowkowego życzę każdemu.

#podrozujzhejto #kajaki
1b8d7750-de04-4850-93d0-e17331977811
Byk

Kiedyś takiego spotkałem na środku zalewu, myslałem, że się zesram że strachu, ale tylko się zsikałem.

Zaloguj się aby komentować

Mam laptopa z którego korzystamy raz na pół roku (del xps jeśli to ma jakieś znaczenie) który ma uszkodzony przewód zasilacza, zdjęcie w załączniku.
Średnica przewodu zasilacza ok 4-5 mm, średnica końcówki to ok 10 mm.

Czy jest jakaś koszulka termokurczliwa albo inny sposób na naprawę tego bez wymiany całego zasilacza zanim się to rozpadnie całkowicie?

Pozwolę sobie zawołać @Pan_Slon bo nie wiem jakie tagi dodać a wydaje się być zorientowany w temacie

#naprawiamy #dyi
b77f1b3a-6a91-4dcb-874f-65f5074784b2
VonTrupka

jak nie masz do tego drygu by zdjąć całą otulinę wtyku i zalutować, kupić nowy wtyk lub cały przewód z końcówką to drogą na skróty rozdupisz moduł zasilania w laptopie. Dell ma zasilanie na bolcu wewnętrznym.


Lepiej kup dobry zamiennik ~60pln a tego wystaw za 2-3dychy dla majsterkowicza jeśli chcesz sobie zaoszczędzić roboty a nie masz znajomego typu złota rączka.

Mor

Ja bym to zrobił "normalnie" - przeciął kabel, zlutował indywidualne linki z koszulkami na każdej, plus koszulka na całość i ewentualnie taśma na koniec żeby trochę usztywnić.

Zaloguj się aby komentować

Jako że do mięsa trzeba jakąś sałatkę a kiszonki jeszcze w trakcie koszenia to robię wariacje na temat surówki Coleslaw.

Dziś nikt już nie zauważy a jutro każdy zje ze smakiem.

#gotujzhejto #domowelepsze
478f195c-26e0-453e-a5b1-7059e709917a
Pomidor__

@Astro Którego iPhona masz?

Astro

13 mini. Ale nie używam go jako miarki :)

ramen

@Astro a zalewa do sałatki jaka? Woda/cukier/ocet/kwasek/sól?

Zaloguj się aby komentować

Jako że bez chlebka się nie najesz to chłop masło zrobił. Piękna sprawa. Tutaj niesolone. Jutro będę robił czosnkowe i na zapas. Polecam przedewszytkim każdemu.

#gotujzhejto #domowelepsze
e0d50cac-e7a2-4248-9a59-9171d92ad040
Mr.Mars

@Astro Ale chlebka dalej nie masz.

K44

Dla nieświadomych dodam że masło i chleb można mrozić.

cododiaska

Jutro będę robił czosnkowe i na zapas.


Jaki to smak ten "na zapas"?

Zaloguj się aby komentować

Jako że wszyscy chwalą InPost to ja też.
To już kolejny dzień gdy InPost szuka przesyłki ale szuka bardzo sprawnie. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ to była wędlina w prezencie od @UncleFester na święta to InPost na pewno opiekuje się nią bardzo dobrze i na któreś święta dotrze.
Bardzo zadowolony jestem też z tego że jak dzwonisz i zgłaszasz zaginięcie przesyłki to jest tylko „interwencja” i nic nie znaczy. Ale możesz za to złożyć reklamację, co prawda musi to być pierwsza reklamacja w InPost bo konsultanci nie do końca wiedzą jak mam to zrobić (jako odbiorca, bo raczej sugerują żeby robił to nadawca) ale podają adres pod którym mogę to zrobić.
I jestem bardzo zadowolony bo jeśli się zdecyduje to mogę podać roszczenie finansowe ale konsultantka nie wie na czym się opierać w tym konkretnym przypadku i podpowiada zdecydowane „nie wiem, niech pan coś wpisze ale raczej nie uznają”.
Także bardzo jestem zadowolony z inpostu. Tak 1/10.
bf77c719-9ceb-42ca-b219-99ced6c8664f
Astro

@Cybulion ja rozumiem że coś mogło się stać. Szczególnie że wiele razy dostarczali przesyłki super sprawnie. Ale jak przychodzi do reklamacji to ściana i pocałuj się pan w paczkomat do którego może nikt nie nasral bo przecież nie ma przepisu zabraniającego.

#zalesie #inpost

UncleFester

@Astro

Szkoda gadać, złożyłem reklamację tej przesyłki i wystąpiłem z roszczeniem finansowym, licznik tyka, mają 30 dni.

Na trzy przesyłki, jedna dotarła o czasie, druga spóźniona, trzecia zaginęła.

Pogratulować.

argonauta

Napisz na LinkedIn i oznacz Rafała Brzoskę, lubi opierdalać pracowników :v

Zaloguj się aby komentować

Jako że świata zbliżają się wielkimi miniutami to różowa mnie zaskoczyła i powiedziała że zrobi sałatkę jarzynową.
Dziś wieczorem miałem do niej jechać ale teraz to nie wiem.
Zrobiła z NIEWŁAŚCIWYM majonezem!!

Nawet nie wiem jak to otagować.
#zalesie
koszotorobur

@Astro - no to jaki majonez uważasz za ten właściwy?

Poza tym wyczywam koniec zwiazku - nieogarnięcie preferencji majonezowych to poważna sprawa.

Pomidor__

@Astro Jak to nie zrobiła domowego?

b15400a7-e699-4df6-b015-507b1914ef4a
Astro

@pomidor_dobrze że nie robiła. Niby lubi działać w kuchni, kocha jeść ale tylko chleby umie piec. Resztę trzeba za nią ogarniać (nie mam z tym problemu. Tylko ten cholerny majonez:) )

Zaloguj się aby komentować

Jako że poprzedni wpis wywołał sporą i ciekawą dyskusję dodaje nowy wpis.
Polędwiczki wieprzowe, robione w #airfryer. Pieczenie w 200 stopniach do osiągnięcia temp 65 stopni w środku.
Moim zdaniem jest to za niska temp dla airfryer. Całość (ok 600 g mięsa) piekło się 16 minut co jest naprawdę szokująco szybkim procesem ktory moim zdaniem nie zapewnia w 100% prawidłowej obróbki cieplnej choć uznaje to za w miarę bezpieczny proces ale nie dam za to nawet widelca do sałatek. Uważam że lepsze byłoby 70 stopni w środku, mięso powinno nabrać nieco kruchości.
@Pomidor__ @koszotorobur otworzyli ciekawą i potrzebną dyskusję na temat temp i czasu przygotowywania mięsa w sposób bezpieczny a smaczny i mam nadzieję że uda się pomidorowi zrobić zestawienie tabel z czasami i temp dla poszczególnych mięs.

Ale do brzegu, było jedzone, było smaczne teraz szklanka rumu i kot na kolana :)

#gotujzhejto #domowelepsze
9432cc24-b4c3-4fbd-85d5-b9d672c09221
41e240fe-2059-48de-b369-d61d83487f88
Felonious_Gru

@Astro jeśli nie masz piekarnika to spoko

wonsz

Jeśli dobrze pamiętam termometr biowinowski to albo kurczak albo świnia jest najbliżej setki i to jest jakieś 85 stopni.

pszemek

@Astro amerykańska agencja ds żywności bodajże opublikowała taka tabelka, jaki rodzaj mięsa, ile stopni w jakim czasie trzeba żeby wybić dany procent bakterii, warto poszukać, bo ktoś już miał takie rozkminy

Zaloguj się aby komentować

Jako że dawno dawno nic nie pokazywałem to na szybko „publikuje” wczorajsze polędwiczki. Umazane w musztardzie, ziołach i odrobinie przypraw.

Pieczone w 200 stopniach (air fryer) do uzyskania 64 stopni w środku.

Smakuje lepiej niż wygląda.

#gotujzhejto #domowelepsze
cb09d3f6-1b7d-4225-b1ab-556089e0aba3
47a809dd-594c-462a-9c88-e350b5a53e7a
Felonious_Gru

@Astro dawaj tag #airfryer abym mógł zobaczyć

Pomidor__

@Astro Mam już tabelki. Jutro jakoś wpis popełnię bo dość ciekawie to wygląda z zależności od mięsa a nawet ilości tłuszczu w przypadku drobiu.

b8fb4972-2153-4182-8add-d2e55e0e10ae
Astro

@Pomidor__ ale ta tabelka nie ma żadnej legendy. Nie umiem się do niej odnieść.

Zaloguj się aby komentować

Jako że wszystko kiedyś się kończy to urlop/wakacje też.
Ostatnia noc w hotelu. Ostatnie nocne spacery, ostatnie nocne drinki. I nocne polowanie na kraby na plaży.

To jest dobra noc, jestem niemal spełniony urlopowo.

Widok z tarasu (nic specjalnego) ale zdjęcie dla uwagi musi być!

#gownowpis #podroze
c3b19eda-66fc-454b-a07e-ef2a3ddeaf09
PontyfikatJP2

Jak karaiby to tylko Caye Caulker :P reszta to hiszpański syf i chuj.

Zaloguj się aby komentować

Urlopy są piękne. Wschody słońca podobno też ale jak się jest na północnej części wyspy to trudniej je uchwycić. Więc zamiast tego mam zdjęcie budek gdzie można kupić wiele rzeczy. W tym zielone „ale po cichu”.

#podroze #podrozujzhejto #dominikana
91632229-8a2d-4f4f-82d0-c1b6022c8cbf

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samą kuchnią człowiek żyje to jestem 4 dzień na urlopie. Karaibskie klimaty, dużo drinków i dużo zwiedzania.
Jestem szczęśliwy. Zdjęcie dla uwagi.

#podrozujzhejto
3193672f-026b-4f5b-8521-1a4550a5e820
52b14a9a-7043-4044-9388-dbc0657721d5
1e29f40d-13e3-4c28-a32d-596f6aa19ca1
AndrzejZupa

Kurde ekstra!…a tu po staremu…

48d597c1-fb83-4d62-8d3a-06dbb0fb6308
Astro

@AndrzejZupa

Łap słońce przed rozlewnią rumu :)

Ps. Tak, zrobiłem zapasy :)

fcf342e9-b84c-43c5-a2b5-7c79db805b1d
AndrzejZupa

Nie bierzesz jeńców…szty

48f8a8f7-2aff-4c3e-983c-15e1ce600de2

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samym mięsem człowiek żyje to pojawiła się ryba. Ryba niespodziewana, nie do końca chciana i ma termin przydatności jeszcze dwa dni. Ryba jest łososiem i jest jej pół kilograma.
Czy macie jakiś pomysł jak zrobić taką rybę w słoik, próżniowo czy cokolwiek aby przedłużyć jej termin do spożycia? Poza zamrażarką, to niestety chwilowo nie jest brane pod uwagę.

#gotujzhejto #domowelepsze
Stashqo

@Astro Upiecz zapiekankę z tym lososiem, wpierdol do lodówki, jedz przez kolejne 4dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i w sumie co to jest 500g łososia dla dorosłego chłopa. Dwa solidne obiady, akurat na dwa dni.

totengott

Potrójna tyndalizacja i rybę ze smakiem w 2029 wciągniesz na obiad.

Astro

@totengott ten pomysł najbardziej mi się podoba. Podasz jakiś sprawdzony przepis? Z czym łączyć, czym przyprawić?

wonsz

@Astro szukałbym przepisu na paprykarz i tyndalizował w słoikach


gdybym nie miał przepisu to bym kombinował tak: jakaś passata, trochę surowego ryżu, ryba, cebula, czosnek, papryka, przyprawy, w słoiki, tyndalizacja.


edit: o już widzę że mnie ubiegli z pomysłem

Zaloguj się aby komentować