Polędwiczki wieprzowe, robione w #airfryer. Pieczenie w 200 stopniach do osiągnięcia temp 65 stopni w środku.
Moim zdaniem jest to za niska temp dla airfryer. Całość (ok 600 g mięsa) piekło się 16 minut co jest naprawdę szokująco szybkim procesem ktory moim zdaniem nie zapewnia w 100% prawidłowej obróbki cieplnej choć uznaje to za w miarę bezpieczny proces ale nie dam za to nawet widelca do sałatek. Uważam że lepsze byłoby 70 stopni w środku, mięso powinno nabrać nieco kruchości.
@Pomidor__ @koszotorobur otworzyli ciekawą i potrzebną dyskusję na temat temp i czasu przygotowywania mięsa w sposób bezpieczny a smaczny i mam nadzieję że uda się pomidorowi zrobić zestawienie tabel z czasami i temp dla poszczególnych mięs.
Ale do brzegu, było jedzone, było smaczne teraz szklanka rumu i kot na kolana :)
#gotujzhejto #domowelepsze
@Astro jeśli nie masz piekarnika to spoko
@Felonious_Gru mam. Ale jednak airfryer szybciej i wygodniej.
@Astro czy ja wiem czy szybciej... Wyglada na niedopieczone.
A przepis w normalnym piekarniku podaje podobne czasy
@Felonious_Gru szybciej (odpada czas chociażby nagrzania piekarnika).
Czy jest niedopieczone? moim zdaniem jest na granicy, wiadomo że zdjęcie trochę przekłamuje.
@Astro
odpada czas chociażby nagrzania piekarnika
4 minuty, dasz radę szybciej przygotować mięso? Airfryer zawsze nagrzany trzymasz?
@Felonious_Gru zaciekawiłeś mnie tymi 4 minutami. Bez złośliwości proszę o przepis.
Oczywiście że nie trzymam nagrzanego airfryera ale jednak to mniejsza kubatura i pęd powietrza robi swoje.
Co do samego airfryera, doceniam jego zalety ale w nowym mieszkaniu na pewno nie zrezygnuje z piekarnika. U różowej (gdzie robiłem polędwiczki) piekarnik jest zawsze lekko „zagracony”. Więc to „bonusowa” oszczędność czasu.
Dodatkowo dopiero uczę się w kuchni więc pewnie jescze wiele błędów popełnię.
@Astro
Bez złośliwości proszę o przepis
1. Włącz piekarnik na termoobieg 180 stopni
2. Naciśnij szybkie grzanie
3. Odczekaj
@Astro
piekarnik jest zawsze lekko „zagracony”. Więc to „bonusowa” oszczędność czasu.
A airfryer na dnie szafki schowany xd
@Astro jak dla mnie af ma dwie zalety:
-jak robisz dżem to ci nie przypali dzięki temu smiesznemu mieszadelku
-jak mieszkasz na wynajmie to nie musisz polegać na vospodarzu
@Felonious_Gru af to airfryer? No ja takiego z mieszadłem i do robienia dżemów nie widziałem.
Airfryer mam cały czas na blacie.
Kuchnie robię we własnym mieszkaniu. Musiałem kupić bo ceny wynajmu poszybowały w kosmos.
@Astro dobra, zrozumiałem czemu pytasz, rzeczywiście trochę niejasno napisałem. Chodziło mi o czas nagrzania piekarnika, a nie całkowity czas robienia mięsa.
@Astro
No ja takiego z mieszadłem i do robienia dżemów nie widziałem.
To ja myślałem że kazdy to ma
Airfryer mam cały czas na blacie.
To bym nie miał gdzie pokroić chleba na śniadanie xd
Kuchnie robię we własnym mieszkaniu.
No to dwie z dwóch zalet airfryera zniwelowane xd
Jeśli dobrze pamiętam termometr biowinowski to albo kurczak albo świnia jest najbliżej setki i to jest jakieś 85 stopni.
@wonsz ciężko powiedzieć bo Google daje np taki wynik dla parzenia(wiem że to słabe źródło ale jakieś jest):
Temperaturę sprawdzamy wbijając w najgrubszą możliwą część mięsa (jak mięso ma kość to jak najbliżej kości) i wyciągamy z parzenia jak wyrób osiągnie poniższe temperatury: Drób – 72°C. Szynka – 68°C. Polędwica – 60-62°C.
No i parzenie to zupełnie inny proces który trwa zdecydowanie dłużej. Liczę że @Pomidor__ da radę jakoś usystematyzować tabelami.
@Astro I sobie roboty narobiłem, bo oczywiście inaczej będzie przy parzeniu/wolnym gotowaniu niż przy pieczeniu. W sensie przy długotrwałym procesie możemy używać niższych temperatur a przy pieczeniu to jednak tych wyższych w środku mięsa.
Tu chyba nawet tych 72C bym spróbował.
@Astro wiesz, ja na weekend wrzucałem piersi z kaczki na grilla i przez to ile się wytopilo musiałem gazówkę gasić, bo na tłuszczu paliło się samo, koniec końców najgrubsze cyce miały 60 stopni wobec oczekiwanych 64 ale kurwa były tak dobre że wpierdoliłem prawie dwie. Tyle że kaczki jakoś mniej się boję niż świni czy kuciaka...
@wonsz Tu raczej jest max temperatura wody do parzenia.
@Pomidor__ o dokładnie ten termometr.
@Astro amerykańska agencja ds żywności bodajże opublikowała taka tabelka, jaki rodzaj mięsa, ile stopni w jakim czasie trzeba żeby wybić dany procent bakterii, warto poszukać, bo ktoś już miał takie rozkminy
Zaloguj się aby komentować