Wrażliwych proszę o opuszczenie tego wpisu...

Dziś na obiad prawdziwa pizza a'la polacca. Taka, jak w latach 80 piekły nasze matki. Ciasto drożdżowe na blachę i na to dodatki. Moja matka robiła nawet z bigosem zajadaliśmy się tym wierząc, że jemy wyśmienitą pizzę.

Nie chciało mi się dziś w taki upał szuflować jak murzyn węgiel do silnika parowca i piec trzech cienkich placków.

Chciałam zrobić jakieś danie z pomidorami, które - jak wspomniałam w poprzednim wpisie - będziemy teraz jeść na śniadanie, obiad i kolację Miałam kilka przejrzałych, zcukrzonych pomidorów, które już są niesmaczne na kanapce, idealnie za to nadały się na sos. Bazylia również z własnej szklarni.
bb23417b-ed21-40bb-8453-68d85c54d390
f13343d2-661a-4496-a2a6-e0f0c129ff05
Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka Dobra, gruba! Można się najeść a nie to, co te włoskie naleśniki

Zielczan

@GazelkaFarelka piękna, od dłuższego czasu mam ochotę na taką pizzę, dasz przepis na ciasto?

GazelkaFarelka

@Zielczan zwykle szybkie ciasto drożdżowe. 500g mąki (ja dałam pół na pół tortową i chlebową), 10g soli, 5g cukru, 50g drożdży, 350g wody, łyżka oliwy. Zagniatasz, odstawiasz na 30 min, potem rękami wytłuszczonymi oliwą rozkładasz i rozciagasz na blasze. Zostawiasz jeszcze na kilkanaście minut, wrzucasz składniki. Ja piekłam na 180 stopni przez 25 minut.

Zielczan

@GazelkaFarelka oks, idę po składniki

GazelkaFarelka

@Zielczan jak będziesz robił z samej torfowej to zmniejsz trochę ilość wody, do 325 g.

vredo

@GazelkaFarelka Ja jedząc coś takiego byłem żółwiem ninja, smacznego! Teraz już jestem stary, idę wpierdzielać gołąbki

zed123

Prawdziwa, prostokątna pizza. Nie to, co teraz...

Rudolf

@GazelkaFarelka pizza familijna 1kg z biedronki ale w domu:

bori

@GazelkaFarelka Mistrzynią takiej pizzy była moja śp. babcia. I naprawdę smakowała wybornie, nie do podrobienia. Aż mi się łezka w oku zakręciła...

Opornik

@GazelkaFarelka grube, GRUBE ciasto drożdżowe w które wsiąkają składniki wytapiające się na górze, przesiąkają tym smakiem, na takiej się wychowałem, aż mi smaku narobiłaś, ale dostaniesz zaraz wpierdol, bo jest 30stopni, było o tym wspomnieć jesienią!


I TAK! Ser NA składnikach, kurwa, a nie pod!

acdc873e-baf9-471a-92cb-9d898f07a95b
GazelkaFarelka

@Opornik Posypane na samym końcu, po upieczeniu!


Może Włoch by się oburzył na nazywanie tego pizzą, ale sądząc po komentarzach, jest to popularne i lubiane polskie danie. Moja rodzina sprzątnęła całą blachę, nawet najmłodsza zjadła spory kawałek. Ma wiele zalet - że robi się je w maksymalnie półtorej godziny a nie cuduje z ciastem dobę wcześniej, wyciągając, składając, formując i chowając do lodówki, że nie trzeba specjalnej mąki, nie trzeba kręcić - rozciągniesz paluchami na blasze, upiecze się w każdym piekarniku i całą jedną blachą naje się cała czteroosobowa rodzina. I wszystkim smakuje. Zacznę to częściej robić. Może nawet z bigosem, czemu nie? Warto podtrzymywać tradycję.

bucz

lepsza od tych spalonych na czarno malych okrągłych placków ktore tu caly czas wrzucają

GazelkaFarelka

@bucz E tam, ja takie też lubię.

jotoslaw

tym razem Ci daruje, nie dam pioruna jak na następnej nie będzie szynki z ananasem (oczoślinotoku kulinarnego od tej pizzy dostałem)

Bankrut.pl

@GazelkaFarelka petarda Moja mama robiła z kiełbasa i pieczarkami, smak dzieciństwa

ten_kapuczino

Weź kurwa idź i nie grzesz więcej!

VikingKing

@GazelkaFarelka picka z bigosem, to

mogła tylko wymyślić matka w latach 90.

Budo

@GazelkaFarelka To Wasze mamy robiły pizze? O_o

czomik

Mi się takie coś przejadło. Teściowa często robi taką "pizzę", z tym że jak większość jej kulinarnych dzieł robi zawsze tak samo, na pałę i w ilościach hurtowych. Później nas uszczęśliwia takim drożdżowym plackiem który ląduje w zamrażalniku na wcześniej dostawie.


Taka pizza może być dobra ale z dobrymi składnikami, a nie z półsurowymi pieczarkami i kukurydzą bo zazwyczaj takie dodatki są dla mnie. Sos bez przypraw, całość bez smaku bo przecież sobie poleje ketchupem... ehhh

GazelkaFarelka

@czomik Ja już wiele lat takiej nie jadłam, raz - że są już pizzerie w każdej wiosce, dwa - że można w domu już się pokusić o zrobienie pizzy prawie jak oryginalnej włoskiej, w necie są przepisy, filmiki, w sklepach dostępna odpowiednia mąka, oryginalne składniki jak mozarella czy czarne oliwki (jeszcze 20 lat temu nie były do kupienia w każdym markecie).


Mi się już z kolei teraz przejadły "przeciętne" pizze z pizzeri w okolicy. Dobrą pizzę z pieca opalanego drewnem bym wciągnęła, ale takie średnie pizze - jakiś placek sam w sobie średni, sos, ser bliżej nie określony a za dużą pizzę trzeba już dać 35-40 zł. To już wolę sobie w domu nawet taką zrobić, bo składniki dobrej jakości wyjdą mnie może z 10-15 zł łącznie z energią elektryczną, część mam swoich jak pomidory czy cebula.


Ale masz rację, że cały smak robią składniki i przyprawy, bo baza - ten placek - to zwykłe drożdżowe ciasto bez smaku.

czomik

@GazelkaFarelka Taką od Ciebie bym zjadł

piotrx65

W 1990 na hali targowej w Gdańsku jadłem pizzę na grubym pokrytą jajecznicą i ogórkiem kiszonym.

Shivaa

Moja mama robiła do tego typu pizzy specjalny sos, ciekawa jestem czy u kogoś jeszcze było podobnie?

Przepis na sos to mniej więcej:

Na patelni usmażyć cebulę, kiełbasę, paprykę, pieczarki, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzony sos nałożyć na wyrośnięte ciasto (koniecznie grube, prostokątna blacha) i na górę posypać startym żółtym serem, oregano i do pieca.

Ostatnio robiłam i polecam bo to na prawdę ciekawa wariacja pizzy, i cała rodzina się naje 😅

Zaloguj się aby komentować