Unia zadecydowała. Takich chipsów już nie zjemy

Unia zadecydowała. Takich chipsów już nie zjemy

www.dlahandlu.pl
Państwa członkowskie UE poparły wniosek dotyczący nieodnawiania zezwolenia na wprowadzenie do produkcji żywności ośmiu aromatów dymu wędzarniczego dodawanych m.in. do chipsów bekonowych. Te dodatki będą wkrótce całkowicie zakazane w UE - podała w komunikacie Komisja Europejska.

Aromaty dymu wędzarniczego powstają w procesie pirolizy, który polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników, takich jak smoła. W rezultacie tego otrzymywany jest płynny dym, który następnie dodaje się do żywności w celu poprawienia walorów smakowych. [...]

#wiadomosciswiat #uniaeuropejska #zywnosc #chipsy #prawo #zakazy

Komentarze (56)

Erebus

@Mr.Mars tylko czy ktoś pytał konsumentów o zdanie? to ma być ta zachwalana demokracja?

Mr.Mars

@Erebus Konsumenci z reguły nie mają prawa głosu.


Władza wie lepiej, co jest dobre.


A co to jest demokracja? Gdzieś występuje?

Ragnarokk

@Erebus

Bo każdy konsument ma sam sobie przeprowadzać badania, że to co je nie jest toksyczne?

Jedzenie jest mocno regulowane z konkretnej przyczyny.

DiscoKhan

@Ragnarokk no ale wędzonki? Kij z aromatem do czipsów ale to jest spora gama produktów.


U nas ludzi i tak ledwo stać na wędzony ser to jeszcze koszty w górę będą szły, super.

smierdakow

@Erebus najpierw byś musiał tych konsumentów wyedukować w temacie, który ma być oceniany, bo jak mają się wypowiedzieć jak nie mają pojęcia o tej sprawie?

5tgbnhy6

@smierdakow moze niech podejmuja decyzje na wlasna reke, nikt przeciez nie kaze ci tego kupowac

lurker_z_internetu

@Erebus demokracja parlamentarna nie polega na tym, że o wszystko pyta się lud, tylko na tym, że lud wybiera kto będzie odpowiedzialny za podejmowanie decyzji.


Za podejmowanie decyzji na temat zdrowia niech będą odpowiedzialni ludzie którzy się na tym znają. Jeżeli w sklepach są jakieś produkty które powodują degradację mojego DNA to cieszę się, że ktoś na odpowiednim miejscu to wykryje i zadba, żebym nieświadomie nie truł się tymi produktami. Nie każdy konsument musi wiedzieć czym jest DNA i po co go potrzebuje.


To zdaje się twoi idole chcą kontrolować sklepowe półki na podstawie swoich osobistych poglądów. Przypomnisz co prawica mówi o receptach na pigułki dzień po?

smierdakow

@5tgbnhy6 dodatek do chipsów bekonowych to nie jest coś, co odebrane w jakiś sposób mocno uprzykrzy życie (w przeciwieństwie na przykład do papierosów), więc jeśli tylko truje, to normalne, że powinno się zakazać


To nie zlikwiduje nawet chipsów bekonowych, po prostu inne składniki zostaną użyte, taki zakaz nie ma żadnych wad

HolQ

@DiscoKhan wrzucałem w zeszłym tyg artykul o tym. Rynek wędzonych produktów jest wart 32mld euro

DiscoKhan

@HolQ nie wiem o co chodzi, czy jakis tag mam na czarnej - chociaż wątpię, bo ja to tylko cycki, piłka nożna i bekazxpartiipolitycznej mam na czarnej - ale niestety niczego takiego u ciebie nie pokazuje.


Dałbyś radę rzucić bezpośrednim linkiem?

Erebus

@smierdakow edukować konsumentów - to jest chyba czwarta najgłupsza rzecz jaką dziś przeczytałem, nie załapałeś się na podium

@lurker_z_internetu np. eksperci covidowi?

DiscoKhan

@HolQ dzięki wielkie

smierdakow

@Erebus jeśli konsumenci mieliby decydować o takiej rzeczy, to musieliby mieć wiedzę


Referendum to można robić w sprawach, w których społeczeństwo (i eksperci) jest podzielone, a jakie niby są argumenty za bronieniem dodatku, który tylko szkodzi?

HolQ

@DiscoKhan tu masz kilka faktów nt aromatów. Z platformy elarning z mojej pracy. Cały kurs jest trochę taki "marketingowy", z resztą jak na tym zdjęciu, ale jest parę ciekawych rzeczy

ca29a791-01b4-4eee-b09f-db740656073d
lurker_z_internetu

@Erebus co z nimi? Mówisz o tych stosach trupów po szczypawkach? Ja nadal czekam, aż umrę po moich 3 dawkach.


Nadal czekam co powiesz o pigułkach dzień po. Piękny przykład wolnorynkowości konfederuskich hipokrytów.

Ragnarokk

@Erebus Cóż, a ty dziś u mnie okupujesz całe podium.. Choć poczkeaj, jednak nie, jeszcze jest Bulbulator z fantazjami o Białorusi idącej na Lwów xD

HueHue

@Ragnarokk No to oznaczmy produkt jako szkodliwy (patrz fajki) i tyle.

Ragnarokk

@HueHue

W ogóle niech w spożywczaku będzie trutka dla szczurów, ważne że oznaczona. Serio, naprawdę chcesz by trzeba było pokazywać dowód przy zakupie chipsów, nie lepiej zmusić producentów by nie produkowali szkodliwego gówna? W czipsach się da, w fajkach czy alko nie, bo tam szkodliwość jest cechą produktu.

HolQ

@smierdakow Jest jeszcze jedna ważna rzecz dlaczego warto edukować społeczeństwow takich kwestiach, w kazdym razie z mojej perspektywy, jako że siedzę w branży. Przez to, że ludzie nie wiedzą nic, albo maja jakieś szczątkowe info nt składników w żarciu producenci są często demonizowani i przedstawiani jako chujki, którym jedyne na czym zależy to hajs i najchętniej jakby mogli to by największe gowno ludziom sprzedali. Ludzie przez niewiedzę i takich "asów" jak Nestlé (ha tfu!) kompletnie nie ufają temu co jest napisane na opakowaniu i wszędzie szukają podstępu (stąd odejście np. Od oznaczeń "e" w produktach, chociaż to akurat było spoko i etykiet jest czytelniejsza)


Nie zrozumcie mnie źle- producenci nie są święci, ale też nie wszyscy są źli.

HolQ

@Ragnarokk najniebezpieczniejsze skladniki żarcia to tak naprawdę cukier i sól....zmusisz producentow do nie produkowania tego? Wiem że to moze slabe porownanie do aromatow wedzarniczych, ale tak naprawdę cukier i sól szkodzą nam o wiele bardziej niż te nieszczęsne wędzonki. Jest tylko jeden sposób żeby jeść zdrowo I jest bardzo prosty - urozmaicona, zbalansowana dieta. Jeśli będziesz jadł w kółko to samo, to nawet jeśli to będą pyszne zdrowe warzywka i owoce prędzej czy później to się źle skończy. Problem ze większość ludzi nie ma na to czasu i idzie na łatwiznę. Signum temporis

Anty_Anty

@smierdakow ta teza jest zla, nie da się wyedukować ludzi w każdej dziedzinie a i tak większośc weźmie na wiarę.


Cała sytuacja przypomina walkę z dopalaczami, nie dla marysi więc wchodzi dopalacz, jest ok ale obeszli sprzedawcy zakazy więc masowo banowano kolejne odmiany, w efekcie przechodzimy od niepadania ludzi na ulicy do padania ludzi na ulicy.

Wystarczyło edukować nie szaraczków tylko polityków.

M_B_A

@HolQ Producenci papierosów też mówili że papierosy są zupełnie nieszkodliwe mimo że miały na to badania przez jakieś 50 lat. Nie osądzam, bo może w tym przypadku jest inaczej, ale i tak bie zaufam że względu na konflikt interesów

HueHue

W ogóle niech w spożywczaku będzie trutka dla szczurów, ważne że oznaczona. Serio, naprawdę chcesz by trzeba było pokazywać dowód przy zakupie chipsów, nie lepiej zmusić producentów by nie produkowali szkodliwego gówna? W czipsach się da, w fajkach czy alko nie, bo tam szkodliwość jest cechą produktu.

@Ragnarokk Argumenty z kategorii równi pochyłej... Jest cała masa produktów spożywczych, ot tak dostępnych, które są całkiem szkodliwe.

Każde czerwone mięso, cokolwiek wędzonego, przetworzone mięcho aka parówki, w sumie to każde gotowe przetworzone żarcie jest pełne różnych szkodliwych konserwantów, olej słonecznikowy (gdy używany do smażenia) i mógłbym tak wymieniać i wymieniać... I co, banujemy wszystko? Pytamy o dowód? Jako konsument nie miałbym nic przeciwko oznaczeniom szkodliwości dla zdrowia, zamiast idiotycznych nutri-score.

Ragnarokk

@HueHue

Bardzo często trzeba wybrać arbitralnie granice i rzeczywiście często prowadzi to do jakichś kontrowersji. Czemu masz ograniczenie w mieście do 50, nie 45? Albo 42, w końcu jeszcze bezpieczeniej. Dlatego decyzje podejmuje się indywidualnie, a potem kłóci się na internecie


Dużo rzeczy wpada pod "równie pochyłą". Bo w końcu czemu kofeina jest legalna, a kokaina nie. Do wielu się przyzwyczailiśmy, do wielu nie, a z niektórymi trwa polemika

HolQ

@M_B_A Ale ja nie przytaczam opinii producentow spożywczych tylko wyniki badań naukowych.

HolQ

@HueHue w Meksyku fajnie to rozwiązali. Te tabelki z wartościami odżywczymi są nieczytelne i mało osób zwraca na to uwagę

440389d2-90ae-44fb-8fae-d56a1d2ae7e6
HueHue

Bardzo często trzeba wybrać arbitralnie granice i rzeczywiście często prowadzi to do jakichś kontrowersji.

@Ragnarokk Dlatego twierdzę, że w tym przypadku dochodzi do kontrowersji i jest to kolejna szkodliwa regulacja, która obniża jakość życia. Trzeba z tą głupotą walczyć.

Czemu masz ograniczenie w mieście do 50, nie 45? Albo 42, w końcu jeszcze bezpieczeniej

Bo śmiertelność gwałtownie rośnie przy wypadkach powyżej 50km/h. I znowu stosujesz sztuczki erystyczne, w tym przypadku sofizmat rozszerzenia, skoro jeden zakaz jest racjonalny i słuszny, inne też takie muszą być. Nie, nie muszą, ten z chpisami zdecydowanie nie jest.

TheVitt

Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdziły genotoksyczność. Zdaniem EFSA ze względu na dużą szkodliwość niemożliwe jest określenie ilości bezpiecznej do spożycia, w związku z czym wprowadzenie całkowitego zakazu jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem - informuje gazeta.pl.

Weedler

Firmy, które wykorzystują w produkcji dym wędzarniczy otrzymają okres przejściowy. W tym czasie muszą wypracować rozwiązanie, które zastąpi używane przez nich do tej pory aromaty.

W przypadku chipsów, przy produkcji których używane aromaty mają na celu poprawę smaku, okres przejściowy wyniesie dwa lata. Jeśli chodzi o tradycyjne wędzenie, czyli produkcje takich artykułów jak szynki czy sery, okres wycofania wyniesie pięć lat.

GordonLameman

No i spoko.

skoro są szkodliwe to niech wypieprzają.

Michumi

@GordonLameman @Ragnarokk @Weedler wkleję tu swój wysryw z wykopu.


Już nie jestem w branży ale byłem 8 lat.


Zakopano znalezisko o zakazie uzżywania aromatów dymu wędzarniczego przez UE

Oczywiście wykopki uradowane że chemii nie będzie itp - nie mam tu zamiaru z nikim polemizowac w temacie dymu w płynie.

Jednak kontekst jest szerszy - to tylnymi drzwiami wprowadzanie krok po kroku zakazu wędzenia, do którego unia juz robiła podejście ale się nie udało.

Zakaz wędzenia kładzie na plecy rolników, hodowców oraz producentów wszelkich wędlin.... ale tylko w naszym regionie.

Lobbują ostro za tym zakazem producenci z krajów gdzie głównym procesem konserwującym wędliny jest suszenie w dużej/największej mierze wykrozystując atrybuty pogodowe krajów południowych.


A hasło "zakazać chiperków" to takie mające brzmieć lajtowo, niegroźnie i KU ZDROWIU obywateli.

GordonLameman

@Michumi

Nie sądzę, aby zakaz wędzenia wszedł w życie kiedykolwiek.

niemcy wędzą dużo.

my też.


natomiast „aromat dymu wędzarniczego” powinien już wypierdalac dawno temu.

Michumi

@GordonLameman podaj konkretne dowody.

Dym produkowany na potrzeby przemysłu wedzarniczego to palone jak przy wędzeniu wiórki drewna, przepuszczane przez filtry wodne pozbawiające substancji smolistych, reszta jest jak w naturalnym wędzeniu. Taki płyn używa się w przemyśle mięsnym do zdrowszego wędzenia w przystosowanych do tego wedzarniach. Przeczytaj amerykańskie badania na ten temat, unia bredzi albo nie rozróżnia sztucznego aromatu od tego co opisałem wyżej.

HolQ

@GordonLameman sprawdź link do mojego postu sprzed tygodnia ktory jest kilka komentarzy wyzej, w jednym komentarzu wrzucilem parę artykułów nt aromatów wedzarniczych i dlaczego nie powinny wypierdalać

HolQ

@Michumi no i to jest właśnie to o czym pisałem wcześniej- konsumenci nie rozumieją, że czasem coś brzmi na pierwszy rzut oka jak cos sztucznego (jak to tak? Płynny dym? Trujom nas!) I szkodliwego w rzeczywistości jest zdrowszą alternatywa.


Btw. Dzięki za wspomnienie o tym potencjalnie prawdziwym powodzie zakazu. Jestem ciekaw co ludzie z pracy mi jutro powiedza jak im to opowiem

Michumi

@HolQ to było w latach 2014 do 2017 jakoś. Ta próba zamachu na wędzenie

GordonLameman

@HolQ

nie widzę tego Linka.


mogles dyskutować z kimś kogo mam na czarnej .)

GordonLameman

@HolQ

spoko, ale tam badali tylko obecność PAH.


moim zdaniem w aromacie będzie więcej szkodliwych substancji niż tylko PAH.


Nie widzę, aby te artykuły były całościowym porównaniem.

adamec

@GordonLameman "natomiast „aromat dymu wędzarniczego” powinien już wypierdalac dawno temu."

dlaczego?

HolQ

@GordonLameman ale to właśnie PAH jest głównym kancerogenem i jest go mniej w kobdensacie. Poza tym skład kondensatu dymu jest identyczny z klasycznym dymem. Nic tam nie jest dodatkowo dodawane. @Michumi napisał kilka postów wyżej po krotce jak wygląda procesu produkcji koncentratu.

GordonLameman

@HolQ

niech to pozostanie kwestia smaku.


wedliny z aromatem są dość ohydne.

HolQ

@GordonLameman nic nie przebije tradycyjnie wędzonej szynki

Amebcio

@GordonLameman Akurat aromaty dymu uchodziły za dużo mniej toksyczme niż tradycyjne wędzenie.

mitsue

@Michumi ja konkretnych dowodow nie mam, ale przetestowalam na sobie. Mam pewna chorobe i przestrzegalam jakis czas scislej diety. W momencie gdy skusilam sie na wedzonke objawy bardzo sie nasilily, moze to przyklad anegdotyczny, ale uwazam, ze wiele produktow zywnosciowych, nawet jesli dzisiaj jest uznawane za nieszkodliwe to jednak wplywaja na nasze zdrowie - tylko nie wszyscy to zauwazamy. Dopiero po wielu latach wychodza choroby tzw cywilizacyjne. Brakuje na to badan, ale jestem pewna z czasem bedzie ich coraz wiecej - potwierdzajacych szkodliwy wplyw zarowno jedzenia jak i zanieczyszczonego srodowiska w ktorym zyjemy.

HolQ

@mitsue ale w tym przypadku chodzi specyficznie o sub. Kancerogenne. Twoje objawy mogły się nasilić np z powodu nadwrażliwości. Nie wiem jaka jest Twoja przypadłość, wiec nic więcej nie mogę powiedzieć. Co do mniejszej szkodliwisci (w porównaniu do tradycyjnego wędzenia) jest wiele badan potwierdzajacych, ze jest zdrowsze (zdrowsze nie oznacza zdrowe).Co do tego, że to może wyjść po bardzo długim czasie to racja - kiedyś uważano heroinę za kompletnie bezpieczną.

Michumi

@mitsue @HolQ prędzej powiedziałbym że jakieś fosforany albo inne utrwalacze ci zaszkodziły które to z kolei Unia dała takie normy jak skurczybyk za czasów tak zwanych polskich norm takie poziomy tego syfu byłyby niedopuszczalne

Odczuwam_Dysonans

No tych na zdjęciu na pewno bo to są kurwa CHRUPKI!!1


Ewentualnie snacki.

argonauta

ale wiecie, że chipsy bekonowe kiedyś już były wycofane w Polsce? właśnie przez dym wędzarniczy. nie pamiętam tylko czy to była akcja która wyszła od producentów, czy też mieliśmy dodatkowe regulacje

Endrius

W sumie dobrze, nie będę sobie przynajmniej wyrzucał, że znowu kupiłem to gówno i jeszcze to jem XD

Fox

Jedyne ciperki które lubiłem

maks_kow

Poszedłby krok dalej - zabronić sprzedaży ziemniaków. Zawierają trującą solaninę. No i najgorsze z trucizn - mieszanina azotu z tlenem, argonem i CO2. Juz od pierwszego oddechu powoli nas zabija. Wiele lat, ale niesmak i tak pozostaje.

Co tu sie dziwic, ze naziole i eurosceptycy wygrywają wybory, skoro PE zamiast zajmowac sie rozwojem gospodarczym i utrzymywaniem dobrostanu, zajmuje się takimi bzdetami.

Ostatecznie, jak za każdym innym razem, okaże się że to regulacja na zamówienie albo pod korporacje. Będzie okazja wdrożyć coś innego i przy okazji podnieść zyski.

3dc07bb8-8eea-4935-b321-c29f44f19384

Zaloguj się aby komentować