Zupa cebulowa.
Bulion siedział w garze prawie 7 godzin (wczoraj wrzucałem), a dzisiaj z niego powstała zapowiadana zupa cebulowa z 1.2 kg cebuli. Po stopniu zredukowania stwierdzam, że spokojnie mógłbym pół kilo warzywa dołożyć.
1.5 godziny karmelizowania na maśle z odrobiną oleju.
Niestety nie idzie dostać świeżego tymianku więc był suszony, a nie chciało mi się jechać do Auchana w ciemno, bez pewności, że będzie.
200 ml wina białego sauvignon blanc bezalkoholowe (tylko takie białe 0% mieli w Lidlu).
Litr bulionu.
Do tego bagietka z serem gruyere na wierzch i zapieczone z funkcją grilla (mógłbym jeszcze potrzymać ale byłem głodny i pachniało, że hej!).
Aromatyczne danie i trochę żal mi tego świeżego tymianku. W sumie, dzięki temu będzie okazja do powtórki!
#gotowanie #kuchnia #kuchniafrancuska
@AdelbertVonBimberstein wygląda ok, zakładam że smakuje i pachnie bosko.
Jadłbym pełnymi łyżkami.
@Astro wygląda jak wygląda bo mój aparat jest średni.
Smakuje bombowo. Moja polska dusza właśnie uleciała do nieba (cebula motzno).
@AdelbertVonBimberstein wierzę. Chyba w weekend sobie zrobię :)
Cebula sercem każdego Polaka :)
Oesu. Ale bym jadł! Już wiem, co gotuję w piątek 😀
Ślinianki mi nie wyrabiają z produkcją
@AdelbertVonBimberstein wygląda super, cebulowa zawsze na propsie;)
@AdelbertVonBimberstein piękne
No właśnie z auchana wróciłem i nie było tymianku, także dobrze, że nie jechałeś.
A jak zatruwałem powietrze po takiej, szło zdechnąć w sypialni. Wygląda pysznie
Ooooo i już wiem co z cebuli zrobię w najbliższym czasie
W przepisie wino jest 0% czy to nie ma znaczenia?
@Sofie w przepisie jest normalne ale należy je odparować, więc to bez znaczenia- chodzi o smak winogron a nie etanolu. Ja użyłem 0 bo nie piję alkoholu, a tak butelkę chętnie wypiłem do końca.
@AdelbertVonBimberstein Twoja zupa ma lekko neutralny charakter - Gruyère do biegowymi pasuje idealnie, ale jest serem szwajcarskim ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ps. Na zdrowie i smacznego!
@AdelbertVonBimberstein kopsniesz Pan przepis? Wygląda i brzmi mega smakowicie, a niestety jestem kulinarną łamagą
@AdelbertVonBimberstein fakt: bez świeżego tymianku smakuje inaczej
Będzie pierdziane. Oj będzie...
Zaloguj się aby komentować