Zupa cebulowa.
Bulion siedział w garze prawie 7 godzin (wczoraj wrzucałem), a dzisiaj z niego powstała zapowiadana zupa cebulowa z 1.2 kg cebuli. Po stopniu zredukowania stwierdzam, że spokojnie mógłbym pół kilo warzywa dołożyć.
1.5 godziny karmelizowania na maśle z odrobiną oleju.
Niestety nie idzie dostać świeżego tymianku więc był suszony, a nie chciało mi się jechać do Auchana w ciemno, bez pewności, że będzie.
200 ml wina białego sauvignon blanc bezalkoholowe (tylko takie białe 0% mieli w Lidlu).
Litr bulionu.
Do tego bagietka z serem gruyere na wierzch i zapieczone z funkcją grilla (mógłbym jeszcze potrzymać ale byłem głodny i pachniało, że hej!).
Aromatyczne danie i trochę żal mi tego świeżego tymianku. W sumie, dzięki temu będzie okazja do powtórki!
#gotowanie #kuchnia #kuchniafrancuska
![78044a25-004a-48f7-9196-cab694df4b19](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/e39810ea724db51212a3a3ffbd57a1e3.jpg)