Nie chcę się chwalić, ale się pochwalę: zrobiłem tak zajebistą kartkówkę, że nawet moja żona, która zazwyczaj nie je mięsa, brała dokładkę Przepis w komentarzu jakby ktoś chciał skorzystać.

Ciociu @moll , jesteś ze mnie dumna?

#gotujzhejto #gotowanie #obiad
e8a94b28-9f58-4495-8c34-eb42b7e9a4c8
Piechur

Przepis na 2kg karkówki. Najlepiej marynować 3 dni.


Marynata:

- 8 łyżek oliwy z oliwek

- 2 łyżki musztardy sarepskiej

- 2 łyżki ketchupu

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki sosu sojowego

- 3 łyżeczki papryki ostrej mielonej

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej z moździerza)

- 2 łyżeczki kolendry

- 2 łyżeczki rozmarynu

- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę


Karczek umyć, wysuszyć i oczyścić. Pokroić w plastry ok. 1-2 cm grubości. Każdy plaster nakłuć z obydwu stron widelcem bądź nakłuwaczem do mięsa. Przygotować marynatę i wymieszać. W misce układać plastry karkówki i każdy dobrze nacierać marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 dni.


W dniu pieczenia ułożyć plastry karczku w naczyniu żaroodpornym przekładając ćwiartkami obranej cebuli. Do całości dodać wody (ok. 200ml).


Nagrzać piekarnik do 150°C i piec pod przykryciem 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 1 godzinę. Następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200°C , włączyć termoobieg i piec przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie żaroodporne.


Najlepiej smakuje z buraczkami i kluskami śląskimi polanymi sosem spod karkówki.

nobodys

@Piechur Co mi po przepisie, podaj adres

Piechur

@nobodys hejto.pl ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

serel

@Piechur ta kolendra jest tam absolutnie kurna zbędna ლ(ಠ_ಠ ლ) #klubhejterowkolendry

Guma888

@serel w ziarnach jest zupełnie czym innym niż natka. Roztarte ziarna pięknie pachną

dziki

@serel hejtujesz kolendrę? Mam Cię na oku. #klubmilosnikowkolendry też ma Cię na oku.

splash545

@Piechur wygląda dobrze, możesz mi przysłać do degustacji z pół kilo

vredo

@Piechur ło borzu, chciałbym być twoją ciocią.

malkontenthejterzyna

A jak uczniowie zareagowali na tę kartkówkę :D?

Piechur

@malkontenthejterzyna Za długo mi zajęło zrozumienie o co chodzi xD

malkontenthejterzyna

@Piechur widocznie była niezapowiedziana

voy.Wu

@malkontenthejterzyna A jak uczniowie zareagowali na tę kartkówkę

4f6af751-7ed7-4241-8711-50dd2a996068
VonTrupka

>zrobiłem tak zajebistą kartkówkę, że nawet moja żona, która zazwyczaj nie je mięsa, brała dokładkę


chciała drugą kartkówkę? ( ͠° ͟ʖ ͡°)

a co dostała z pierwszej?


zdjęcie pewnie nie powiązane (´・ᴗ・ ` )

Piechur

@VonTrupka Je pierdzielę ale babol xD Za późno do edycji, więc musi tak zostać, chyba, że @bojowonastawionaowca zrobi jakieś hokus pokus

bojowonastawionaowca

@Piechur nie ma hokus pokus

VonTrupka

@Piechur uwielbiam takie wdupy, szerokie pole do popisów i nadużyć xD

MuojemuKotu

@Piechur To to nie było celowe zagranie? Na studiach jeden prowadzący trochę seplenił, i co zajęcia groził nam karkówką

wielkaberta

@Piechur Z chęcią spróbuję u siebie. Powiedz no czy nie pakowałeś próżniowo do marynowania, bo nie masz pakowarki czy jest coś czego ja nie wiem?

Piechur

@wielkaberta Nie mam pakowarki, ale mięcha było tyle, że cała micha była pełna.

Michumi

@Piechur czas i głód to najlepsi kucharze.

minso musi się marynować długo.

Bardzo ładnie wygląda ta karkowa a opis przygotowania daje poczuć smak

wojtazs

Mięso się marynuje, dzięki za przepis!

Piechur

@wojtazs Smacznego, daj znać czy wyszło

wojtazs

@Piechur mięcho upieczone, jest sztos!

51a00c30-3a11-4f71-bc9b-1ee951862114
aafe2c6d-dc9b-4e62-95a1-5f3a398bd20e
Piechur

@wojtazs Smacznego

Zaloguj się aby komentować