Otóż okazuje się, że ostrokrzew jest cwany i inwestuje w kłujące liście w odpowiedzi na zagrożenie. Tym zagrożeniem są dla niego przede wszystkim głodne zwierzęta, takie jak na przykład dzikie kozy i jelenie
Ostrokrzew, jak można się spodziewać, nie ma ochoty robić za stołówkę i w reakcji na takie podskubywanie wchodzi w tryb obronny. Wytwarza liście z kłującymi wypustkami na krawędziach, które skutecznie zniechęcają zwierzęta i utrudniają im objadanie gałązek. W przypadku niektórych ostrokrzewów odnotowano nawet, że kłujące, "obronne" liście rosną głównie do pewnej wysokości - natomiast w wyższych partiach drzewa, gdzie żerujące zwierzęta nie dosięgają, jest więcej liści o gładkich krawędziach.
Mechanizm produkowania gładkich lub kłujących liści u ostrokrzewu opiera się na procesie metylacji DNA, który ma wpływ na ekspresję genów.
Na zdjęciu liście o różnych rodzajach krawędzi pochodzące z tego samego ostrokrzewu.
#ciekawostki #przyroda #natura #rosliny #drzewa tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Hm, taka ewolucja w mocno przyspieszonym tempie
@macgajster To raczej epigenetyka
@Apaturia aż tak się nie znam na dziedzinach bio
@macgajster tak. Juz jakiś czas temu odkryto, że geny nie są wcale aż tak istotne, co ich selekcyjne uruchamianie. Czyli nie jesteśmy niewolnikami naszych genów, ale możemy wpływać na to jak je wykorzystujemy.
@Apaturia właśnie zaraz będę pił napar z ostrokrzewu
@splash545 paragwajskiego, ma się rozumieć?
@Aleksandros zgadza się
@Apaturia
Mechanizm produkowania gładkich lub kłujących liści u ostrokrzewu opiera się na procesie metylacji DNA
Widzieliście kiedyś na żywo prawdziwą naukową dyskusję? Ja miałem okazję wczoraj w jednej uczestniczyć. Przygotowałem prezentację o metylacji DNA...
Tak mi się przypomniało
@Cinkciarz No proszę - nie pamiętałam, że było tam o metylacji DNA, za to całą resztę sobie przypominam
właśnie zalewam takie liście ciepłą wodą
@Half_NEET_Half_Amazing Lepiej nie dokładnie takie, "zwykły" ostrokrzew jest trujący. Ale paragwajski jest bezpieczny
Zaloguj się aby komentować