#gotowanie
@Olmec to polędwica
@maximilianan a, już pamiętam czemu jej nie jadam xd
@maximilianan
@maximilianan antrykot lub rostbef mordo. Polędwica jest dla mięczaków, którzy się boją smaku.
@AdelbertVonBimberstein akurat miałem ochotę na taki gruby kawałek, a takie były w sklepie
@Olmec Antrykot team!
@maximilianan mnie zawsze uczyli, że polędwicy nie solimy przed smażeniem
@ZmiksowanaFretka mogli, ale to błędne rozumowanie
@ZmiksowanaFretka jak bym raczej nie pieprzył bo to trzeba umiejętnie wtedy, bo pieprz się robi kwaśny pod wpływem temperatury, chociaż niektórzy tak lubią.
@maximilianan jednak zaufam profesjonalnym kucharzom po szkołach
@ZmiksowanaFretka to czemu uważasz, że solenie jest złe? XD ta sól do jutra zostanie dawno wsiąknięta w mięso
@AdelbertVonBimberstein Niektórzy by to zalali słodkim Chilli
@maximilianan Bo tak mnie uczyli, głównie dlatego, że polędwica staje się bardziej gumowa i żylasta a to przeciwienstwo tego co chcemy osiągnąć. Jeszcze tuż przed smażeniem bym zrozumiał ale na noc to jakaś abominacja.
@ZmiksowanaFretka nie, nie staje się. Sól nie ścina mięsa tylko je osusza.
@maximilianan nic nie pisałem o żadnym ścinaniu. a suche mięso staje się twardsze i badziej gumowe¯\_(ツ)_/¯
@ZmiksowanaFretka ok xd
@paulusll tak bym zrobił, w sumie ciekawe jak by marynata wyszła. Chyba kupię jutro stek i dam w próżniowe opakowanie z sosem w środku. Dzięki za pomysł!
@ZmiksowanaFretka ktoś tu nie słyszał o sezonowaniu lub marynowaniu w soli?
@AdelbertVonBimberstein słyszał, stosował i potwierdza co napisałem
@paulusll pfff jakim słodkim. Ja bym jebnal na to habanero xD xD
@ZmiksowanaFretka znaczy nie masz pojęcia co robisz ani piszesz
Wrzuć zrobioną! Kupiłem sobie kiedyś irlandzkie steki w lidlu i dla mnie są za suche, nie mają tłuszczu prawie w ogóle.
@ColonelWalterKurtz A to akurat prawda.
Akurat steki z niej są smaczne, więc to chyba kwestia przygotowania, ale jest chudsza od polskiej, no i nie jest to też najlepszy wybór na te steki.
Miałem kiedyś pomysła i zrobiłem z niej tatara. Wyszedł niesmaczny (dla mnie), bo faktycznie za chudy. Zresztą teraz, to już nawet z polskiej polędwicy nie robię (też za chuda), a wybieram ligawę (nie próbowałem irlandzkiej, kupuję zawsze polską, jak się trafi).
Zaś na steki, wolę striploin, albo ribeye.
@maximilianan gdzie kupiłeś takie piękne grube kawałki? I zgadzam się z soleniem, soli się bez problemów na krótko przed smażeniem, albo na bardzo długo przed smażeniem, ale to trzebaby trochę się dowiadywać.
@aleextra w kaufie były. Wyszło 6 ojro za jeden
Zaloguj się aby komentować