Kupiłem steki z irlandzkiej wołowiny sezonowanej 3 tygodnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co po posoleniu wygląda ładnie

#gotowanie
9784bbfa-705c-4c17-880b-1943a9ff6afa
934fcc68-78ef-4a99-9cb7-e204189a78f0
Olmec

@maximilianan a, już pamiętam czemu jej nie jadam xd

AdelbertVonBimberstein

@maximilianan antrykot lub rostbef mordo. Polędwica jest dla mięczaków, którzy się boją smaku.

maximilianan

@AdelbertVonBimberstein akurat miałem ochotę na taki gruby kawałek, a takie były w sklepie

Michumi

@Olmec Antrykot team!

ZmiksowanaFretka

@maximilianan mnie zawsze uczyli, że polędwicy nie solimy przed smażeniem

maximilianan

@ZmiksowanaFretka mogli, ale to błędne rozumowanie

AdelbertVonBimberstein

@ZmiksowanaFretka jak bym raczej nie pieprzył bo to trzeba umiejętnie wtedy, bo pieprz się robi kwaśny pod wpływem temperatury, chociaż niektórzy tak lubią.

ZmiksowanaFretka

@maximilianan jednak zaufam profesjonalnym kucharzom po szkołach

maximilianan

@ZmiksowanaFretka to czemu uważasz, że solenie jest złe? XD ta sól do jutra zostanie dawno wsiąknięta w mięso

paulusll

@AdelbertVonBimberstein Niektórzy by to zalali słodkim Chilli

ZmiksowanaFretka

@maximilianan Bo tak mnie uczyli, głównie dlatego, że polędwica staje się bardziej gumowa i żylasta a to przeciwienstwo tego co chcemy osiągnąć. Jeszcze tuż przed smażeniem bym zrozumiał ale na noc to jakaś abominacja.

maximilianan

@ZmiksowanaFretka nie, nie staje się. Sól nie ścina mięsa tylko je osusza.

ZmiksowanaFretka

@maximilianan nic nie pisałem o żadnym ścinaniu. a suche mięso staje się twardsze i badziej gumowe¯\_(ツ)_/¯

maximilianan

@ZmiksowanaFretka ok xd

AdelbertVonBimberstein

@paulusll tak bym zrobił, w sumie ciekawe jak by marynata wyszła. Chyba kupię jutro stek i dam w próżniowe opakowanie z sosem w środku. Dzięki za pomysł!

AdelbertVonBimberstein

@ZmiksowanaFretka ktoś tu nie słyszał o sezonowaniu lub marynowaniu w soli?

ZmiksowanaFretka

@AdelbertVonBimberstein słyszał, stosował i potwierdza co napisałem

HolQ

@paulusll pfff jakim słodkim. Ja bym jebnal na to habanero xD xD

Michumi

@ZmiksowanaFretka znaczy nie masz pojęcia co robisz ani piszesz

ColonelWalterKurtz

Wrzuć zrobioną! Kupiłem sobie kiedyś irlandzkie steki w lidlu i dla mnie są za suche, nie mają tłuszczu prawie w ogóle.

Fly_agaric

@ColonelWalterKurtz A to akurat prawda.

Akurat steki z niej są smaczne, więc to chyba kwestia przygotowania, ale jest chudsza od polskiej, no i nie jest to też najlepszy wybór na te steki.

Miałem kiedyś pomysła i zrobiłem z niej tatara. Wyszedł niesmaczny (dla mnie), bo faktycznie za chudy. Zresztą teraz, to już nawet z polskiej polędwicy nie robię (też za chuda), a wybieram ligawę (nie próbowałem irlandzkiej, kupuję zawsze polską, jak się trafi).

Zaś na steki, wolę striploin, albo ribeye.

aleextra

@maximilianan gdzie kupiłeś takie piękne grube kawałki? I zgadzam się z soleniem, soli się bez problemów na krótko przed smażeniem, albo na bardzo długo przed smażeniem, ale to trzebaby trochę się dowiadywać.

maximilianan

@aleextra w kaufie były. Wyszło 6 ojro za jeden

Zaloguj się aby komentować