Oto mój przepis:
1. Mięso dzień wcześniej myję, osuszam, zasypuję dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem kolorowym i zostawiam w lodówce.
2. Przed smażeniem nacieram odrobiną oliwy i zostawiam w temperaturze pokojowej na godzinę.
3. Uprzednio nagrzany airfryer ustawiam na 200 stopni i 10 minut.
4. W połowie czasu obracam mięso.
5. Przed jedzeniem daję stekowi kilka minut na dojście do siebie.
@Michumi
#gotowanie #airfryer
@AdelbertVonBimberstein celowałem w coś bardziej krwistego
@Vargtimmen pisałem o tym samym kiedyś. Dzieciak mi kiedyś gitarę zawracał i przeciągnąłem.
Jakbym wyjął minutę wcześniej to stek byłby krwisty.
@AdelbertVonBimberstein jakbyś wyjął minutę wcześniej, to może by Ci dzieciak dupy nie zawracał
@koldspagetti brawo za rozwiązanie dowcipu
@Vargtimmen hmm, kusicie mnie tymi farelkowymi mięsami.
Mi wszystko wychodzi suche, mimo, że nie różnią się te przepisy zbytnio od mojego. Przyprawy i marynata, nasmarowanie oliwa z oliwek i 200 stopni 10 minut. Dokładnie ten sam proces. Robiłem skrzydełka honey-butter i wyszły suche, może ja je powinienem jak szynkę nastrzykiwać przed obróbką.
@wiatraczeg może przetrzymujesz?
Ja serio przedwczoraj 1 raz w życiu to dotknąłem i palki z kurczaka wyszły jak złoto. Może za wysoka temp?
@Michumi hmm, no nie wiem, wyciągam je na talerz od razu. Warzywa pierwsza klasa, mięso jak otręby.
Temperatura 180-200 i 10 minut. Już próbowałem też robić takie prosto z lodówki, że niby lepiej, też to samo, może mój frajer jest jakiś, najwyżej sprzedam i kupię inny, bo skoro to działa to mi to pasuje.
@wiatraczeg ja we wtorek jadę jeszcze na testy ze stekami a dziś już prawie wziąłem philips
Zdrówka
@Vargtimmen dziękuję kolego za pamięć
Dziś już miałem w łapie maszynę ale pomyślałem że pojadę do mamy testować jeszcze na żywo ale już prawie jestem zdecydowany
Oby ładnie białko weszło
A btw ja nie muszę mieć krwawego. Lubię dobre medium ten wygląda ok
Matko, najpierw spojrzałem na foto, potem zacząłem czytać i dosłownie pierwsza myśl na ćwierć sekundy, że postawiłeś klocka na talerzu.
Masz ruszt we frytkownicy? Ponoć daje fajniejsze efekty z mięsiwem.
@Atexor zabolało
@Vargtimmen nie miało tak być, człowiek po 30 nie założył okularów to i gówno widzi :(. Wybacz <tuli>
@Vargtimmen dzięki za przepis mistrzu
@SciBearMonky wyczuwam w tym sarkazm... to był tylko test z najtańszym kawałku wołowiny, jaki udało mi się dorwać.
@Vargtimmen mistrzu przez twój Avatar xD
Serii dzięki, będę próbował na dniach
Nie umiem smażyć stejkow, uczę się tego piąty rok i jak krew w piach
@Vargtimmen zrobiłem ostatnio pierś z kurczaka w tym ustrojstwie, potem to w pdpieczona bułkę i burgera złożyłem. No kocham to. 20 minut, kuchnia czysta a burger jak od Magdy
Polecam zainwestować w multicooker jak ninja 750EU, ma termometr co wbijasz w mięso, wiec wychodzi zawsze idealnie, zwykły air fry na fryty jest, można w nim gotować zupę albo zrobić cos ciśnieniowo. I wiele innych funkcji.
Drogie, z 1600 chyba, ale fajne. Jakbym mieszkał sam to kuchenki bym używał chyba tylko do mleka.
@Vargtimmen Żeliwna patelnia jednak lepsza. Wiem, że mniej zdrowo, ale da się zrobić rare/medium rare, i jednocześnie fajnie przypiec wierzch.
@Vargtimmen wypierdol frytkownice, zrób sous vide. A teraz po polsku. Kup zgrzewarkę, zafoliuj mięcho w worku z czosnkiem, solą i pieprzem, potem gotuj w 62C przez 3h. Na koniec obsmaż na maśle 1 min z każdej strony. Mniej smrodu w kuchni i rezultat lepszy.
nie znam się, to oczywiście muszę się wypowiedzieć: jakiś czas temu na reddit był wątek dot. air fryer i przygotowania mięsa. większość z tamtych komentująctch twierdzi, że robenie mięsa w airfryer jest niebezpieczne, bo robi się za krótko i może nie upalić niektóych niechcianych mięsnych pasażerów
@Hjuman Musiałbym zainwestować w termometr do mięsa, żeby to zweryfikować, ale sądzę, że to brednie. W airfryerze trzymam mięso dłużej niż na patelni. Białko ścina się tak samo.
@Vargtimmen no właśnie do steków to dziwne te ich zarzuty
ale było też dużo obliczeń dla wieprzowiny i drobiu, wyglądały profesjonalnie
Zaloguj się aby komentować