Oprócz:
-
chili con carne
-
"chińczyka"
-
sosu a'la bolognese
-
leczo
-
gulaszu
#gotujzhejto #przepisy #gotowanie #jedzenie
kapusniak
ogórkowa
butter chicken
@panek Zapomniałam dopisać że zupy też nie. Mój chłop wybrzydza, bo uważa, że są za mało sycące xD Z bigosem i lasagne wydaje mi się być dużo roboty, ale kurczaka na pewno zrobię
Nasmaż sobie kotletów mielonych, schabowych itp. To można jeść nawet na zimno w kanapce ale też świetnie się odgrzewa.
@Lubiepatrzec Niby tak, ale jest z tym trochę roboty, a liczę raczej na przepisy typu pokrój, rzuć do gara i poczekaj aż się zrobi
@Jakly to kup mięso i zasyp obficie solą i przyprawami. Trzymaj w lodówce w misce i gdy trzeba kładź na patelnię. Robiłem tak z karkówką i po tygodniu była lepsza niż na początku. Prościej się nie da.
@Jakly wszelkiej maści zawijane w tortillę rzeczy typu burrito czy inny kebs i do zamrażarki.
@wonsz Ale że takie już zawinięte do zamrażarki? Nie rozmaka się ten placek po rozmrożeniu?
@Jakly nie - zawijasz, grillujesz i do zamrażarki, po rozmrożeniu tylko mikrofala na dwie minutki i gotowe.
Wszystkie treściwe zupy - grochowa, fasolowa. Robisz z mięsem i masz konkretny posiłek.
@Jakly piersi z kurczaka w panierce. Nie ma lepszego żarcia
@Tylko_Seweryn - pierś z kurczaka to najgorsze mięso - jedyne co je ratuje to jak kurczaka nie jest przerośnięty i chodził po gnoju - ale nie każdego na takiego kurczaka stać lub ma dostęp. Do tego trzeba pierś umieć zrobić by nie była sucha - co nie każdy potrafi. W ogóle jak już robić kurczaja to nie smażyć a konfitować: https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-miesne/kurczak-konfitowany-dobry-sposob-na-miekki-i-soczysty-drob-re-FPXv-KAvp-Cdot.html
A piersi z kurczaka to tylko sous-vide: https://kuchnialidla.pl/piersi-kurczaka-sous-vide-z-gotowana-marchewka
@Tylko_Seweryn Ale to najlepsze jak jest świeże
@koszotorobur Panie a tu Pan Karol z cyrkulatorem i ze zgrzewarką wyjeżdza,to nie taki prosty przepis
@Rmbajlo - no i?
@koszotorobur nie specjalnie się to odnosi do prostego przepisu w filmie
@Rmbajlo - komentowałem komentarz o piersiach z kurczaka użytkownika Tylko_Seweryn:
piersi z kurczaka w panierce. Nie ma lepszego żarcia
To się nazywa dygresja - i nie miała ona dużo wspólnego z głównym wątkiem opa.
Nasmaż naleśników i potem dodawaj dodatki przed odgrzaniem. Mozna jeść na słodko ale też na słono z jakimś sosem mięsnym czy warzywnym.
Ja robię rzeczy do zamrażarki przede wszystkim.
Ale z rzeczy jednogarnkowych - np. łazanki z kiełbasą i kapustą (ja lubię zieloną kapustę, a nie kiszoną).
@GordonLameman Mój chłop niestety łazanek z jakiegoś powodu nie lubi (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
@Jakly - to bigos
@koszotorobur Za bigosem też nie przepada xD Najchętniej to by jadł w kółko to co wymieniłam we wpisie, ale mi się to już znudziło 😝
Ja mam jeszcze ostatki bożonarodzeniowe. Może pierogi, ulepić, ugotować i zamrozić w porcjach. Choć to akurat sporo roboty.
Ja czasami robię gar pieczarkowej na maśle i cebuli, zawartość białka sporą, zupa jest gęsta i sycąca, no ale ja ją zbyt lubię i zostaje mi na max 3 dni.
@vinclav No właśnie szukam czegoś, gdzie roboty będzie jak najmniej ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
A z pieczarkową ciekawy pomysł, ale nie wiem czy przejdzie, bo dla mojego chłopa nawet gęsta zupa to wciąż zupa i on się nią nie naje ¯\_(ツ)_/¯
@Jakly - porządną grochówką z wkładką i ziemniarami się naje
@Jakly @koszotorobur
To co kolega napisał. Grochówka świetny pomysł, z wedzonką to już w ogole, tylko potem wiatry są okropne.
No ale jak zupa nie bardzo, to może gar makarony carbonara i do odgrzewania? Szybkie, proste i ultra smaczne.
@vinclav - carbonary (tej oryginalnej bez śmietanki) nie odgrzejesz bez tego by się nie zrobiła jajecznica - ale inne sosy jak bolognese, marinara, pesto, alfredo, arrabbiata czy serowy to oczywiście - więc pomysł generalnie dobry
Chłopski garnek
@Jakly kaszotta, ryżotta - mięso, warzywa na patelnię, sos (lub i nie), ryż/kasza
@Jakly
-
Indyjska Korma (jest to bardzo łagodne danie typu curry) lub inne indyjskie curry tylko bardziej ostre - BTW potrawy typu curry które wcale nie muszą zawierać przyprawy curry
-
Boeuf Bourguignon oraz Stroganoff
-
Zupy: krupnik, fasolowa, grochowa, ziemniaczana, cebulowa, ogórkowa, gulaszowa
-
Wolno gotowane mięsa w wolnowarze typu pulled pork or beef
-
Bigos
-
Mięsa pieczone
-
Zrazy wołowe
-
Krokiety
-
Shepherds/Cottage Pie
@Jakly np. https://www.hejto.pl/wpis/ponownie-indyk-z-biedronkowej-serii-quot-wolno-gotowane-quot-tym-razem-z-kasza-i
ogólnie polecam mięcho biedry z serii wolno gotowane.
@Jakly świnia słoikowana.
@Jakly Fasolka po bretońsku
seafood chowder
@Jakly bigos
piersi z kurczaka w sosie curry
@Jakly zupa tajska
Zaloguj się aby komentować