Dzisiaj dam coś szybszego i smacznego.
Pasta a’la carbonara

  • Do garnka wlej wodę i zacznij gotować.
  • weź tak na oko ze 100 g boczku wędzonego ( na porcje, wiec na więcej porcji dodaj po 100g na każdą, możesz dać więcej jak lubisz, albo mniej)
  • boczek kroimy w kosteczkę/paski (jak wolisz)
  • wrzuć boczek na patelnię ( na nagrzaną)
  • PODPOWIEDŹ nie musisz dawać oleju na patelnie, bo boczek sam puści tłuszcz , na początek daj tylko łyżkę masełka, żeby nie przywarł zanim nie puści tłuszczyku.
  • smaż boczek, aż będzie rumiany i chrupiący
  • dobra jak gotowe odłóż na bok
  • ugotuj makaron ( makaronu na wpół zaciśniętą pięść, to tak na oko jedna porcja )
  • teraz tak, jak makaron jest gotowy, nie odcedzam go, tylko wyjmij szczytami czy co tam używasz na patelnie z boczkiem, tak, żeby był ciut mokry
  • zetrzyj trochę parmezanu (jak nie to zwykłego sera jaki masz pod ręką)
  • w miseczce obok wbij 2 żółtka z jajka na porcję. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz połowę startego parmezanu (PODPOWIEDŹ, jeśli jesteś początkujący i boisz się, że zetnie ci się żółtko to dodaj tak z 2 łyżki śmietany 18%) wymieszaj
  • włącz patelnie, zamieszaj makaronem z boczkiem i dodaj powstałą miksturę z jajka i parmezanu
  • mieszaj! Mieszaj, żeby ci jajecznica nie wyszła.
  • Zdejmij z patelni i wyłóż sobie na talerz ( jak masz szczypce, złap makaron i obróć dookoła szczypcami, wtedy ładne kopczyki wychodzą na talerzu)
  • posyp resztka parmezanu startego i delikatnie pieprzem.
  • jak chcesz to listek bazylii, czy tam pietruszki na wierzch, jak nie masz to nie dawaj

Kilka spostrzeżeń :

  • wiem, że nie ma boczku w oryginalnej carbonarze, ale jesteśmy gdzie jesteśmy i boczek serio jest ok, także na luzie
  • Sporo restauracji używa śmietany i carbonara pływa w białym sosie, to nie jest złe, ale nie jest tez tak smaczne jak na samym żółtku.
  • Jeden Włoch mi mówił, że carbonara pochodzi od włoskich górników wedle przekazów, mieli ze soba tylko jajko makaron ugotowany i sól, a pieprzu nie było, tylko osad z kopalni, stad pieprz się pojawił potem w przepisie xD
  • ja zazwyczaj do carbonary w domu robię jeszcze Calzona, bo lubię, tak tez jest na zdjęciu ode mnie, jak chcecie to napisze potem w komentarzu super szybko przepis na Calzona

#jakdzialakuchnia #gotowanie #gotujzhejto
#szybkiobiad
8c2b5f11-2aa0-4cfd-b06c-280ab3d55092
Ragnarokk

O ile boczek/guanciale jak najbardziej dla mnie jak najbardziej wymienne, to zdecydowanie wolę wersję z Pecorina jak z Parmeazanem. Ale ja ogólnie uwielbiam Pecorino, więc może to tłumaczy

DzialaczWiejski

@Ragnarokk jasne, że też pycha, ja niestety częściej mam parmezan jak już na statku, stąd się przyzwyczaiłem

splash545

Dobra ciekawostka z tym osadem z kopalni

DzialaczWiejski

@splash545 całkiem fajne nie ?

Bezkid

@DzialaczWiejski Dziekowac za przepis Wlasnie czesto moja carbonara zalatuje jajecznica, sprobuje z ta smietana! Dzieki za hinta!

DzialaczWiejski

@Bezkid jak coś możesz jeszcze zahartować sobie takie wymieszane żółtko z odrobiną cieplej wody, efekt będzie podobny, tylko szybko i sprawnie mieszaj

Ragnarokk

@DzialaczWiejski @Bezkid

Najlepiej z wodą w której makaron się gotował. Ale i tak najważniejsze jest mieszanie

Bezkid

@DzialaczWiejski ps. Sorry za zrodlo, ale czesto pomagalem sobie ta babcia: https://www.tiktok.com/@nonnasilviofficial/video/7341483513666997536?_r=1&_t=8lokRpgpSYC

Prima la ricetta in italiano poi in inglese 🇮🇹🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿👇🏻leggi sotto First the recipe in Italian then in English 🇮🇹🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿👇🏻leggi below SPAGHETTI ALLA CARBONARA 🍝❤️ Oggi è passato un anno dalla mia ricetta più vista ! E quindi ve la ripropongo 3 uova 3 tuorli Guanciale q.b 100gr ogni 100gr di pasta Pecorino stagionato 100gr ogni 100gr di pasta Parmigiano 100gr ogni 100gr di pasta Spaghetti a piacere a seconda di quanti ne volete fare ! Facciamo sudare il guanciale in padella Quando diventa croccante lo togliamo e lasciamo il grasso nella padella Intanto mettiamo l’acqua a bollire e ci buttiamo la pasta Mescoliamo i formaggi in un contenitore E con l’acqua di cottura otteniamo una crema In un ciotolo apparte rompiamo le uova e sbattiamo i tuorli fino ad ottenere un composto spumoso Uniamo le uova sbattute alla crema di formaggi E creiamo un composto Mettiamo la pasta a finir di cuocere nel grasso del guanciale e poi alla fine incorporiamo la crema a fuoco spento e mescoliamo ! Infine. Aggiungiamo il guanciale croccante e mangiamo😋❤️ Inglese🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 SPAGHETTI CARBONARA 🍝❤️ 3 eggs 3 yolks Guanciale q.b 100gr for every 100gr of pasta Seasoned Pecorino cheese 100gr every 100gr of pasta Parmesan cheese 100gr every 100gr of pasta Spaghetti to taste depending on how many you want to make ! We sweat the guanciale in a pan. When it gets crispy we remove it and leave the fat in the pan Meanwhile, we put the water to boil and throw in the pasta We mix the cheeses in a container And with the cooking water we obtain a cream In a separate bowl we break the eggs and beat the yolks until frothy We combine the beaten eggs with the cream cheese mixture And we create a mixture We put the pasta to finish cooking in the guanciale fat and then finally incorporate the cream with the heat off and stir ! Finally. We add the crispy guanciale and eat😋❤️ #carbonara #nonna #ricetta

Prima la ricetta in italiano poi in inglese 🇮🇹🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿👇🏻leggi sotto First the recipe in Italian then in English 🇮🇹🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿👇🏻leggi below SPAGHETTI ALLA CARBONARA 🍝❤️ Oggi è passato un anno dalla mia ricetta più vista ! E quindi ve la ripropongo 3 uova 3 tuorli Guanciale q.b 100gr ogni 100gr di pasta Pecorino stagionato 100gr ogni 100gr di pasta Parmigiano 100gr ogni 100gr di pasta Spaghetti a piacere a seconda di quanti ne volete fare ! Facciamo sudare il guanciale in padella Quando diventa croccante lo togliamo e lasciamo il grasso nella padella Intanto mettiamo l’acqua a bollire e ci buttiamo la pasta Mescoliamo i formaggi in un contenitore E con l’acqua di cottura otteniamo una crema In un ciotolo apparte rompiamo le uova e sbattiamo i tuorli fino ad ottenere un composto spumoso Uniamo le uova sbattute alla crema di formaggi E creiamo un composto Mettiamo la pasta a finir di cuocere nel grasso del guanciale e poi alla fine incorporiamo la crema a fuoco spento e mescoliamo ! Infine. Aggiungiamo il guanciale croccante e mangiamo😋❤️ Inglese🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 SPAGHETTI CARBONARA 🍝❤️ 3 eggs 3 yolks Guanciale q.b 100gr for every 100gr of pasta Seasoned Pecorino cheese 100gr every 100gr of pasta Parmesan cheese 100gr every 100gr of pasta Spaghetti to taste depending on how many you want to make ! We sweat the guanciale in a pan. When it gets crispy we remove it and leave the fat in the pan Meanwhile, we put the water to boil and throw in the pasta We mix the cheeses in a container And with the cooking water we obtain a cream In a separate bowl we break the eggs and beat the yolks until frothy We combine the beaten eggs with the cream cheese mixture And we create a mixture We put the pasta to finish cooking in the guanciale fat and then finally incorporate the cream with the heat off and stir ! Finally. We add the crispy guanciale and eat😋❤️ #carbonara #nonna #ricetta

TikTok
Vakarian

@DzialaczWiejski do żółtek z serem daję trochę wody z makaronu i wlewam już przy wyłączonym ogniu pod patelnią, temperatury spokojnie starcza a trudniej przeciągnąć

ErwinoRommelo

A ja jestem zwierze i do carbonary daje ssssyyyytoo boczusiu i smietanki ( ಠ ͜ʖಠ) i nic mi nie zrobice, dalej bede to nazywal carbonara.

DzialaczWiejski

@ErwinoRommelo jak smakuje to jest ok

bishop

@DzialaczWiejski widać, że jesteś człowiekiem z rozumem i godnością bo nie używasz śmietany w carbonarze 😉

koszotorobur

@DzialaczWiejski - dzięki - jedno z moich ulubionych dań

Sam popełniłem wpis na temat bardziej klasycznej Carbonary kiedyś: https://www.hejto.pl/wpis/brak-pomyslu-na-obiad-zrob-spaghetti-carbonara-przepyszne-szybkie-wloskie-danie-

MementoMori

Nie nie, źle to robisz, gotujesz makaron, ładujesz boczek i zalewasz śmietaną. Bon appétit.

conradowl

@MementoMori nie no, ja wrzucam do pojemniczka ser żółty (dowolny) z jajkami (całymi) i śmietaną, plus dużo pieprzu, blenduję na jednolity sosik, boczek na patelni, ugotowane ale dente spaghetti na patelnię, wyłączam kuchenkę, zalewam makaron z boczkiem sokiem i minutkę czy dwie mieszam.

Carbonara el Polaco gotowa czasami kupię pecorino oraz pancette, ale jakbym się przejmował oryginalnymi składnikami gdy mam ochotę na makaronik...

Oczywiście spaghetti łamię na pół, nie będę się męczył jedząc

Villdeo

ja też mogę się podzielić dobrą metodą, acz pewnie nietradycyjną: odcedzam makaron, wkładam go z powrotem do gorącego garnka i wtedy dodaję roztrzepane jajko i mieszam, nic się nie ścina + makaron jest pięknie obklejony, dopiero wtedy dodaję boczek razem z tłuszczem z wysmażenia i pecorino

HmmJakiWybracNick

@DzialaczWiejski 

Przekopiowane z wiki:


Pochodzenie potrawy i jej nazwy nie jest do końca znane. Nie istnieją źródła potwierdzające istnienie tego specjału przed II wojną światową[5].

Jedna z teorii mówi, że carbonara powstała w ostatnich latach II wojny światowej za sprawą przebywających w Rzymie amerykańskich żołnierzy, którzy połączyli najbardziej znane im składniki, czyli jajka i bekon (czy też lubiane przez nich połączenie tych dwóch składników), z włoskim makaronem spaghetti[5][1]. Przepis miał zostać później udoskonalony w Rzymie[5]. Być może wyspecjalizowała się w tym daniu jakaś tamtejsza restauracja o nazwie Carbonara i stąd jego nazwa[1].

Według innej teorii, węglarze (wypalacze węgla trudniący się też jego sprzedażą) z Lacjum mieli wymyślić carbonarę wzorując się na znanej wcześniej potrawie cacio e uova[5]. Cacio e uova (dosłownie: „ser i jajka”) to popularny w środkowych i południowych Włoszech makaron wymieszany wpierw z rozpuszczonym smalcem, a następnie z ubitymi jajkami i startym serem[1]. Zdaniem innych, carbonara została przywieziona do Lacjum przez węglarzy z Umbrii zmierzających z węglem na sprzedaż do Rzymu[2]. Inna teoria głosi, że carbonarę spopularyzowała w Rzymie rodzina węglarzy, która osiedliwszy się tam otworzyła trattorię[1]. Z tą wersją historii wiązana jest mieszcząca się na placu Campo de’ Fiori restauracja La Carbonara (założona w 1912 roku)[1].

Teorie wiążące pochodzenie tej potrawy z węglarzami wywodzą się z jej nazwy. Słowo carbonara oznacza w niektórych dialektach włoskich mielerz, standardowo nazywanego carbonaia[5]. Węglarz to w języku włoskim carbonaio[6] (l.mn. carbonai[1]). Słowo carbonaro oznacza zaś członka stowarzyszenia karbonariuszy[7] (l.mn. carbonari). Nazwa tej potrawy może nawiązywać też do jednego z jej składników – czarnego pieprzu, który był do niej dodawany rzekomo w tak dużych ilościach, że aż pokrywał czarnym pyłem ubrania przyprawiających[1].

DzialaczWiejski

@HmmJakiWybracNick czyli oszukał mnie Włoch xD chociaż oni pewnie tez maja milion różnych historii o tym, pewnie jak w każdej kulturze i daniu

StaryMokasyn

Bardzo dobry przepis. Będzie robione

TytusBomba

@DzialaczWiejski zamiast dodawać śmietany 18% spróbuj kiedyś z creme fraiche, nawet "prawdziwa carbonara" nie ma podjazdu

DzialaczWiejski

@TytusBomba zapisane, spróbuje

Dalmierz_Ploza

Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż je:*ni obrońcy oryginalnej carbonary. Te zje:*y zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być je:*na pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zje:*a nie zastąpi jeszcze większy zj:*b: "COOO?? PANCETTA? TY KU:*WO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wku:*wiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet ku:*wa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię ku:*wa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypie:*dol to do kosza. CHYBA KU:*WA TEGO NIE ZJESZ? POJ:*AŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra ch:*j, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO CH:*JA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O k:*rwa o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.

DzialaczWiejski

@Dalmierz_Ploza smutne, ale prawdziwe. Sam wielu takich szefów spotkałem. Zawsze powtarzam, że kuchnie świata ewoluują i zmieniają się przepisy na to samo danie w różnych zakątkach globu. Dlatego wszystkie opcje są ok i poprawne, Przecież efekt końcowy to ma być smaczna szamka. Jasne, że warto próbować oryginalnej kuchni, ale bądźmy poważni, sporo dań można zrobić taniej i prościej

GazelkaFarelka

@DzialaczWiejski Super przepis, pasuje do tagu #szybkiobiad

Muszę koniecznie wypróbować.


  • PODPOWIEDŹ nie musisz dawać oleju na patelnie, bo boczek sam puści tłuszcz , na początek daj tylko łyżkę masełka, żeby nie przywarł zanim nie puści tłuszczyku.

Ja boczek wrzucam na zimną patelnię i powoli rozgrzewam, wtedy sie wytopi trochę tłuszczu na start i podkręcam grzanie, dzięki temu nie trzeba mieszać smaków i dodawać żadnego dodatkowego smarowania. Dalej smażę na mocnym grzaniu, aż się zrumieni

DzialaczWiejski

@GazelkaFarelka wiadomo, można tak o to bardzo dobrze działa, ale zawsze biorę poprawkę, że ktoś robi pierwszy raz i jednak włączy te patelnie wcześniej

bojowonastawionaowca

@GazelkaFarelka poprosiłem modów o dodanie tutaj tagu #szybkiobiad , tak będzie łatwiej

Bercikk

Akurat też wczoraj robiłem. Pyszka szybkie danie.

bcc08e27-ea2e-47fd-b33d-7a7d52461d72
4f63a426-a492-49e8-a68d-8b3c7a25befa
Budo

@Bercikk opanie, guanciale jest. Na bogato

Budo

@DzialaczWiejski spoko, ale do sosu dobrze wrzucić jedno żółtko i jedno całe jajko. Całe jajko nadaje świetnej kremowej konsystencji bez konieczności dodawania śmietany.

DzialaczWiejski

@Budo nie próbowałem, sprawdzę

Budo

@DzialaczWiejski Włosi mówią, że to tradycyjna receptura, ja im wierzę i jest smaczne. Najważniejsze jak mówiłeś, żeby nie zrobić jajecznicy - makaron na patelni powinien trochę przestygnąć przed dodaniem sosu

Byk

Zrobiłem, średnio mi wyszło, pewnie dlatego, że nie jestem najlepszy w te klocki. Nie mniej zjadłem, żona też i póki co żyjemy. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam jeszcze, z któregoś mniej skomplikowanego.

DzialaczWiejski

@Byk metoda prób i błędów, praktyka ci się poprawi i będziesz masterchef, bez napiny i spokojnie sobie działaj, zobaczysz efekty

GazelkaFarelka

@DzialaczWiejski Zrobiłam dzisiaj, wyszło i smakowało chociaż prosiłoby się o świeżo zmielony pieprz. Muszę w końcu kupić młynek.

DzialaczWiejski

@GazelkaFarelka młynek super sprawa ! Cieszę się, że smakowało

moderacja_sie_nie_myje

@DzialaczWiejski Proszę dać przepis na Calzona.

DzialaczWiejski

@moderacja_sie_nie_myje jutro wrzucam wpis, na Calzonika. Może tak być ?

DzialaczWiejski

@moderacja_sie_nie_myje  xD

Zaloguj się aby komentować