Truskawki oczywiście mrożone z dodatkiem wanilii.
#gotujzhejto #jedzenie
Pyzy po prostu
@lagun Pyzy zawsze kojarzyłem z nadzieniem, a bułki na parze to "samo ciasto".
z bułką tartą i cukrem podsmażonymi na maśle nie do zapomnienia, dobra strona PRL-u
@wonsz pyzy drożdżowe, no nic nie poradzę tak się u mnie nazywają 😄
@lagun ale ja nie mówię że nie, ot nie spotkałem przez 40 lat życia pyz innych niż z nadzieniem na dolnym śląsku
@wonsz Ja ze wschodu i pierwszy raz słyszę że niby pyzy mają być z nadzieniem. W moich stronach pyz z nadzieniem się po prostu nie robi, mimo że jest to danie popularne i lubiane. Pyzy od prezentowanych przez Ciebie pampuchów/parowańców różnią się natomiast tym, że robi się je z ziemniaków a nie ciasta drożdżowego.
Aha - takie parowańce jak u Ciebie to robi się u mnie jak ciasta zostanie, bo normalnie robi się je z nadzieniem z soczewicy, kaszy i sera, mięsa czy tam pieczarek i w moich stronach zwie się po prostu pierogami parowanymi
Pyzy od prezentowanych przez Ciebie pampuchów/parowańców różnią się natomiast tym, że robi się je z ziemniaków a nie ciasta drożdżowego.
@wiatrodewsi wszystko się zgadza. Ja nigdzie nie twierdziłem że pyzy to drożdżowe z nadzieniem, sam sobie to dopowiedziałeś. Natomiast zdążyłem się już przyzwyczaić że tak to już jest na hejto - ktoś rzuca temat, nawiązujesz, po czym kto inny wyciąga temat z dupy i próbuje pokazywać swe mądrości. Szczerze? ...
@wonsz Nie wiem o co Ty się tam tak spinasz, nigdzie Ci żadnej wypowiedzi nie przykleiłem, ot po prostu napisałem jak to wygląda u mnie, bo powyżej pojawiło się coś takiego jak "pyzy drożdżowe", co dla mnie jest jakimś pomieszaniem pojęć (potraw).
Chciałem po prostu uściślić jak to wygląda i czym się to różni w moich stronach, a Ty się oburzasz jak bym Ci matkę obrażał
Parowańce, niech giną
@SilverMonkey
kluchy na luncie
@SilverMonkey Po co nazywać. Lepiej jeść
@SilverMonkey parochy
Parpaciuchy
Po prostu pyzy, idealne do mięs i ciemnych sosów, nigdy na słodko.
@jaczyliktoo a jak się wtedy nazywaja normalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem?
@TrzymamKredens pochodzę z Wlkp, tam ziemniaczane były tylko kopytka, zwane szagówkami
@jaczyliktoo czyli normalnych pyz tam nie ma?
@TrzymamKredens normalne pyzy, to te na parze, innych nie było ale nie wykluczam, że to kwestia bidy w domu
U mnie to po prostu "kluski na parze". Dość neutralna nazwa jak na Śląsk.
Knedlicki
@SilverMonkey wyglada pysznie, fajny czerwony kolor
pyszne skur...syny
Zaloguj się aby komentować