Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku

Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku

Foodfakty
Bezpieczeństwo żywności to temat, który budzi zainteresowanie zarówno konsumentów, jak i profesjonalistów z branży spożywczej. Współczesne metody produkcji rolnej opierają się na szerokim zastosowaniu pestycydów, które pomagają chronić uprawy przed szkodnikami, ale jednocześnie mogą pozostawiać ślady tych substancji w gotowych produktach spożywczych. [...]

Najczęściej wykrywanymi w 2022 roku pestycydami były fungicydy: azoksystrobina, boskalid, fludioksonil, fluopiram, tebukonazol, kaptan i ditiokarbaminiany, insektycyd: acetamipryd oraz jon bromkowy. Produktami, w których stwierdzono największą liczbę pozostałości w przeliczeniu na próbkę były grejpfruty, cytryny, winogrona, banany, rukola oraz agrest. Największą liczbę pozostałości różnych pestycydów stwierdzono w badanych próbkach truskawek, winogron, pomidorów, herbaty, jabłek i ogórków. Na tej podstawie nie można jednak wyciągać wniosku, że powyższe produkty stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. [...]

#zdrowie #zywnosc #zdrowazywnosc #warzywa #owoce #pestycydy #raport
0

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować